ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚινέζοι αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη μετά από έξι μήνες στο διάστημα

Κινέζοι αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη μετά από έξι μήνες στο διάστημα

Τρεις Κινέζοι αστροναύτες, που ονομάστηκαν επίσης και ταϊκοναύτες, επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη το Σάββατο, αφού πέρασαν έξι μήνες στον ημιτελή διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας, όπως αναφέρει η Space.com. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή με πλήρωμα της Κίνας στο σταθμό Tiangong και τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.

Δείτε επίσης: Ο Pete Davidson θα ταξιδέψει δωρεάν στο διάστημα με τον πύραυλο του Jeff Bezos

Κινέζοι αστροναύτες

Το διαστημόπλοιο Shenzhou 13 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας στις 9:56 π.μ. τοπική ώρα το πρωί του Σαββάτου, αναχωρώντας από τη μονάδα πυρήνα Tianhe του διαστημικού σταθμού περίπου εννέα ώρες πριν. Το πλήρωμα απογειώθηκε από το Jiuquan Satellite Launch Center στην έρημο Gobi τον περασμένο Οκτώβριο και πέρασε συνολικά 183 ημέρες στον διαστημικό σταθμό.

Αυτή η αποστολή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην Κίνα, καθώς η ταϊκοναύτης Wang Yaping έγραψε ιστορία ως η πρώτη Κινέζα που επισκέφτηκε τον διαστημικό σταθμό Tianhe και έγινε η πρώτη Κινέζα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο. Η Wang συνοδευόταν από ένα ακόμα μέλος του πληρώματος, τον Ye Guangfu και τον διοικητή Zhai Zhigang. Το τρίο πραγματοποίησε συνολικά δύο διαστημικούς περιπάτους, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές γύρω από το σταθμό, καθώς και δύο ζωντανές διαλέξεις για μαθητές που παρακολουθούσαν από τη Γη.

Δείτε ακόμα: Διαμάντι δισεκατομμυρίων ετών από το διάστημα πωλήθηκε σε δημοπρασία

διάστημα

Ενώ βρίσκονταν σε τροχιά, οι Κινέζοι αστροναύτες ανέλαβαν τον χειροκίνητο έλεγχο στη μονάδα διαβίωσης Tianhe για αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν «πείραμα ελλιμενισμού» με το διαστημόπλοιο φορτίου Tianzhou-2.

Το Shenzhou 13 είναι μέρος των 11 αποστολών που έχει προγραμματίσει η Κίνα για να ολοκληρώσει την κατασκευή του διαστημικού σταθμού Tiangong. Η Κίνα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη μονάδα Tianhe τον Απρίλιο του 2021 και αργότερα έστειλε τρεις ταϊκοναύτες για να συνδέσουν τον σταθμό στο διαδίκτυο. Όπως σημειώνεται από τη Space.com, το πλήρωμα Shenzhou 14 πρόκειται να αναχωρήσει για τον διαστημικό σταθμό κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Η Κίνα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον σταθμό μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα περιλαμβάνει την έναρξη δύο επιπλέον μονάδων.

Δείτε επίσης: Tom Hanks: Δεν θα πληρώσω $28 εκατομμύρια για να πάω στο διάστημα με τη Blue Origin

Ενώ έξι μήνες σε έναν διαστημικό σταθμό ακούγονται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι το τυπικό χρονοδιάγραμμα για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από το οποίο η Κίνα εξαιρείται. Ο αστροναύτης της NASA Mark Van de Hei, ο οποίος μόλις επέστρεψε στη Γη τον περασμένο μήνα, κατέχει αυτήν τη στιγμή το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη παραμονή στο διάστημα με 355 ημέρες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS