ΑρχικήyoutubeΗ NASA έστειλε το ολόγραμμα ενός γιατρού στο διαστημικό σταθμό ISS

Η NASA έστειλε το ολόγραμμα ενός γιατρού στο διαστημικό σταθμό ISS

Ένας χειρούργος της NASA «μεταφέρθηκε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συνομίλησε με τους αστροναύτες ως ολόγραμμα σε πραγματικό χρόνο, εκατοντάδες μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Δείτε επίσης: NASA: Περίεργος κρατήρας στον Άρη που δεν είναι στρογγυλός
NASA

Πρόκειται για την πρώτη εικονική τηλεπικοινωνία που γίνεται στο διάστημα.

Όταν ο χειρούργος της NASA Josef Schmid μεταδόθηκε στον σταθμό ISS τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η ψευδαίσθηση έγινε δυνατή χάρη στην τεχνολογία «holoportation» της Microsoft, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις απομακρυσμένων συμμετεχόντων σε πραγματικό χρόνο.

«Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο ανθρώπινης επικοινωνίας σε τεράστιες αποστάσεις», δήλωσε ο Schmid.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ολογραφικές προβολές, που φαίνονται να αιωρούνται στον αέρα για να τις δει ο καθένας, η τεχολογία holoportation απαιτεί τη χρήση ακουστικών επαυξημένης πραγματικότητας, όπως τα HoloLens της Microsoft, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αντιληφθεί και να αλληλεπιδράσει με το άτομο που επικοινωνεί εξ αποστάσεως, το οποίο την ίδια στιγμή κινηματογραφείται με εγκατάσταση πολλαπλών καμερών στην πραγματική του τοποθεσία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Thomas Pesquet, ο οποίος βρισκόταν στον ISS και φορούσε ένα τέτοιο ακουστικό, είχε μια αμφίδρομη συνομιλία με τον Schmid και μέλη της ιατρικής του ομάδας, μαζί με τον Fernando De La Pena Llaca, Διευθύνων Σύμβουλος της AEXA Aerospace, η οποία αναπτύσσει προσαρμοσμένο λογισμικό holoportation.

Δείτε ακόμα: Hololens Holoportation τηλε-μεταφερθείτε σε όλο τον κόσμο

Ενώ η τεχνολογία holoportation της Microsoft υπάρχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για κάτι τόσο φιλόδοξο όπως αυτό.

NASA διαστημικό σταθμό ISS

Ωστόσο, αυτό ακριβώς το είδος γεφύρωσης φυσικών χασμάτων για τη σύνδεση ανθρώπων σε τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορούσαν ουσιαστικά να αλληλεπιδράσουν με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις απομακρυσμένων συμμετεχόντων στη Γη, σε πραγματικό χρόνο, διαστημικούς σταθμούς ή άλλα διαστημόπλοια, επιτρέποντας συνεργασίες που μπορεί να είναι πολύ πιο συναρπαστικές και καθηλωτικές από τις τυπικές 2D βιντεοκλήσεις.

«Το φυσικό μας σώμα δεν είναι εκεί, αλλά η ανθρώπινη οντότητά μας είναι απολύτως εκεί», λέει ο Schmid.

«Φανταστείτε ότι μπορείτε να φέρετε τον καλύτερο εκπαιδευτή ή τον πραγματικό σχεδιαστή μιας ιδιαίτερα περίπλοκης τεχνολογίας δίπλα σας όπου κι αν εργάζεστε ».

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι να ενεργοποιηθούν πλήρως αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις holoportation.

Δείτε επίσης: NASA: Το Hubble εντόπισε το πιο μακρινό αστέρι από τη Γη

Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος, ο Pesquet ήταν ο μόνος συμμετέχων που φορούσε ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας που του επέτρεψαν να αντιληφθεί τους άλλους συμμετέχοντες ως ψηφιακά τρισδιάστατα ολογράμματα, καθώς ο Schmid και οι άλλοι συμμετέχοντες δεν φορούσαν οι ίδιοι τέτοιες συσκευές.

Ωστόσο, όταν όλοι οι συμμετέχοντες διαθέτουν παρόμοιο εξοπλισμό, οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης στην πραγματικότητα κάποιου άλλου θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS