ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Περίεργος κρατήρας στον Άρη που δεν είναι στρογγυλός

NASA: Περίεργος κρατήρας στον Άρη που δεν είναι στρογγυλός

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πώς φαίνεται ένας κρατήρας που έχει δημιουργηθεί από πρόσκρουση. Πρόκειται για ένα στρογγυλό βαθούλωμα, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν είναι έτσι. Το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA εντόπισε μέσω της κάμερά του HiRise, έναν ασυνήθιστο κρατήρα στον κόκκινο πλανήτη και οι ερευνητές έχουν προβληματιστεί σχετικά με το πώς μπορεί να πήρε το σχήμα του.

Δείτε επίσης: NASA: Το ελικόπτερο Ingenuity μετρά ήδη 23 πτήσεις στον Άρη
NASA

Ο κρατήρας, ένας από τους πολλούς που εντοπίζονται στον Άρη και προκαλούνται από εισερχόμενους διαστημικούς βράχους, βρίσκεται στο Noachis Terra, μια περιοχή γνωστή για τους κρατήρες πρόσκρουσης και τους γραφικούς αμμόλοφούς της. Αντί ωστόσο να είναι στρογγυλός όπως οι περισσότεροι, ο κρατήρας επεκτείνεται προς τη μία του πλευρά. Το MRO εντόπισε τον σχηματισμό στα τέλη Ιανουαρίου και είναι η εικόνα HiRise της ημέρας για τη Δευτέρα.

Δείτε ακόμα: Elon Musk: Πότε τελικά θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι στον Άρη

Υπάρχουν μερικές γνωστές εξηγήσεις για τα περίεργα σχήματα των κρατήρων πρόσκρουσης. Μερικοί έχουν σκαλιστεί από φυσικά φαινόμενα ώστε να έχουν ακραίες γωνίες, αλλά αυτός ο κρατήρας μπορεί να είναι κάτι άλλο.

«Μεγάλοι όγκοι υλικού στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές γωνίες μοιάζουν σαν να έχουν γλιστρήσει στον κρατήρα», έγραψε το μέλος της ομάδας HiRise, Shane Byrne, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αυτές οι καταρρεύσεις έχουν επεκτείνει τον κρατήρα προς αυτές τις κατευθύνσεις, δίνοντάς του μια επιμήκη εμφάνιση».

Δείτε επίσης: Παράξενη «τρύπα» στο έδαφος στον Άρη έχει προκαλέσει αναστάτωση

κρατήρας

Εκ πρώτης όψεως, ο Άρης μπορεί να μην φαίνεται τόσο ενεργός, ειδικά σε σύγκριση με τις δυναμικές αλλαγές που βλέπουμε συνεχώς στη Γη. Αλλά ο κόκκινος πλανήτης υφίσταται αρκετά συμβάντα, από διάβρωση που προκαλείται από τον άνεμο μέχρι καταρρεύσεις κοιλωμάτων. Έχει ακόμη και σεισμούς. Ο λοξός κρατήρας δείχνει ότι ο Άρης δεν ακολουθεί πάντοτε το status quo, που θέλει τους κρατήρες να είναι στρογγυλοί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS