ΑρχικήyoutubeΡωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια ήταν δυστυχώς αποτυχημένη, αφού το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Το περιστατικό αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Το Luna-25 lander, το οποίο η Ρωσία ήλπιζε ότι θα προσγειωνόταν στον νότιο πόλο της Σελήνης σήμερα Δευτέρα (21 Αυγούστου), συνετρίβη προχθές, μετά από έναν ελιγμό που φαίνεται να πήγε στραβά. Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, είπε ότι έχασε την επαφή με το Luna 25 το Σάββατο γύρω στις 2:57 μ.μ. ώρα Μόσχας.

Τα μέτρα που ελήφθησαν στις 19 και 20 Αυγούστου για την αναζήτηση της συσκευής και την επαφή μαζί της δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα“, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Έχει η Γη και δεύτερο φεγγάρι που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα;

Luna 25 Ρωσία συνετρίβη

Σύμφωνα με μια “προκαταρκτική ανάλυση”, το Luna-25 “μεταπήδησε σε τροχιά εκτός σχεδίου” πριν από τη σύγκρουση. Μια ειδικά συγκροτημένη επιτροπή θα διερευνήσει τους λόγους για την απώλεια του Luna 25, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η είδηση ​​έγινε γνωστή μια ημέρα αφότου το διαστημόπλοιο ανέφερε μια “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” καθώς προσπαθούσε να εισέλθει σε τροχιά πριν από την προσελήνωση.

Το διαστημόπλοιο επρόκειτο να ολοκληρώσει την πρώτη αποστολή προσεδάφισης της Ρωσίας στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια. Το τελευταίο σκάφος που έστειλε η χώρα ήταν το Luna 24, που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του φεγγαριού στις 18 Αυγούστου 1976. Εκείνη η αποστολή μετέφερε ένα δείγμα πίσω στη Γη, λίγα χρόνια μετά την αποστολή τη NASA το 1972.

Δείτε επίσης: Τρισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας κυκλοφορούν «ελεύθεροι»

Όσον αφορά στο Luna-25 που συνετρίβη, εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία στις 10 Αυγούστου. Είχε στόχο να προσγειωθεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης και να παραμείνει για ένα χρόνο για την πραγματοποίηση ερευνών για τη σύνθεση του εδάφους της Σελήνης και της πολύ λεπτής εξώσφαιρας, ή της λιγοστής ατμόσφαιρας του φεγγαριού.

Η προσεδάφισή του στο Νότιο Πόλο της Σελήνης ήταν σημαντική, καθώς πρόκειται για μια από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές του φεγγαριού. Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το νερό με τη μορφή πάγου, σε κρατήρες που προστατεύονται από τον ήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε σημαντική προετοιμασία για την αποστολή εδώ και χρόνια. Αρχικά, η Roscosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σχεδίαζαν να συνεργαστούν για την αποστολή Luna 25, καθώς και για τις μεταγενέστερες Luna 26, Luna 27 και για το Rover ExoMars. Αλλά αυτή η συνεργασία σταμάτησε τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Luna 25 φεγγάρι Σελήνη

Το Luna 25 είχε οκτώ επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων συσκευών που ονομάζονταν φασματόμετρα. Το ένα προοριζόταν για τη μελέτη του σεληνιακού εδάφους και το άλλο για την ανίχνευση επιφανειακών υδάτων, σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε επίσης: Συντρίμμια Ρωσικού πυραύλου πέφτουν από το διάστημα πάνω από τη νότια Αυστραλία

Η αποστολή Luna 25 ήταν πολύ σημαντική για τη Ρωσία και για τις μελλοντικές ρομποτικές αποστολές σεληνιακής εξερεύνησης από τη Roscosmos.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που θέλει να φτάσει στον νότιο πόλο της Σελήνης. Το ινδικό σκάφος προσεδάφισης Chandrayaan 3 είναι επίσης σε καλό δρόμο για να προσεδαφιστεί σε αυτήν την περιοχή πολύ σύντομα (23 Αυγούστου ή τις 24 Αυγούστου). Η NASA έχει, επίσης, στο μυαλό της τον νότιο πόλο, ως βασικό μέρος του προγράμματος Artemis. Η NASA σχεδιάζει να στείλει την αποστολή Artemis 3 με πλήρωμα κοντά στον νότιο πόλο στα τέλη του 2025 ή το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι η αποστολή Artemis 2 θα είναι επιτυχημένη.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS