ΑρχικήinetΗ NASA δημιουργεί έναν βοηθό που μοιάζει με ChatGPT για αστροναύτες

Η NASA δημιουργεί έναν βοηθό που μοιάζει με ChatGPT για αστροναύτες

Παρά την εγγενή δυσπιστία μας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα τόσο στις επανδρωμένες όσο και στις μη επανδρωμένες αποστολές. Για το σκοπό αυτό, η NASA αναπτύσσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να εκτελούν ελιγμούς, να διεξάγουν πειράματα και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας ένα interface που μοιάζει με το ChatGPT, όπως αναφέρει η Guardian.

Δείτε επίσης: Φοβερές φωτογραφίες γαλαξιών από το super μπαλόνι της NASA

NASA ChatGPT
Η NASA δημιουργεί έναν βοηθό που μοιάζει με ChatGPT για αστροναύτες

Δείτε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη

“Η ιδέα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε συνομιλίες με τα διαστημικά οχήματα και αυτά θα μας απαντούν σε alerts, ενδιαφέροντα ευρήματα που βλέπουν στο ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό”, δήλωσε η Δρ Larissa Suzuki, μιλώντας σε συνάντηση του IEEE για τη διαστημική επικοινωνία επόμενης γενιάς.

Η NASA σκοπεύει να αναπτύξει το σύστημα στο Lunar Gateway, έναν διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα παρέχει υποστήριξη στην αποστολή Artemis της NASA. Θα χρησιμοποιεί ένα interface φυσικής γλώσσας, επιτρέποντας στους αστροναύτες να ζητούν συμβουλές για πειράματα ή να πραγματοποιούν ελιγμούς χωρίς να χρειάζεται να εμβαθύνουν σε πολύπλοκα εγχειρίδια.

Σε μια ειδική σελίδα που ζητά την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων για το Lunar Gateway, η NASA έγραψε ότι θα απαιτηθούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και machine learning για τη διαχείριση διαφόρων συστημάτων όταν δεν θα είναι “κατειλημμένα”. Αυτά περιλαμβάνουν την αυτόνομη λειτουργία των επιστημονικών φορτίων, την ιεράρχηση της μετάδοσης δεδομένων, τις αυτόνομες λειτουργίες, το health management του Gateway και άλλα.

Δείτε επίσης: Nasa: Δύο αστεροειδείς μεγάλου μεγέθους κατευθύνονται στη Γη

Για παράδειγμα, η Suzuki περιέγραψε ένα σενάριο στο οποίο το σύστημα θα αποκαθιστούσε αυτόματα τις δυσλειτουργίες και τις ανεπάρκειες στη μετάδοση δεδομένων, καθώς και άλλους τύπους ψηφιακών διακοπών. “Δεν μπορούμε να στέλνουμε έναν μηχανικό στο διάστημα κάθε φορά που ένα διαστημικό όχημα τίθεται εκτός λειτουργίας ή το λογισμικό του χαλάει με κάποιο τρόπο”, είπε.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS