ΑρχικήyoutubeNASA: Πήγε εξαιρετικά κοντά στον πιο επικίνδυνο δορυφόρο του Δία

NASA: Πήγε εξαιρετικά κοντά στον πιο επικίνδυνο δορυφόρο του Δία

Το απομακρυσμένο διαστημικό σκάφος της NASA, Juno, που περιφέρεται γύρω από τον Δία εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά, έχει πλησιάσει σταδιακά την Ιώ, το δορυφόρο του Δία με τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόσφατα, το Juno πραγματοποίησε τον 55ο τoy γύρο, γύρω από τον Δία, περνώντας μόλις 11.700 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Ιούς.

Δείτε επίσης: Δείτε ζωντανά την αποστολή Psyche της NASA που είναι έτοιμη να ξεκινήσει

NASA

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA κατέγραψε αυτές τις εικόνες στις 15 Οκτωβρίου και τις μετέδωσε πίσω στη Γη την επόμενη ημέρα. Αυτές οι εικόνες επεξεργάζονται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες επεξεργαστές εικόνας, μερικοί εκ των οποίων εργάζονται για λογαριασμό της NASA ή σε σχετικά προγράμματα ερευνών διαστήματος.

Οι εικόνες αποτελούν μερικές από τις πιο λεπτομερείς προβολές του δορυφόρου που έχουν καταγραφεί ποτέ. Διακρίνονται σκούρα ρυάκια, που υποδηλώνουν ροές λάβας, ηφαίστεια που αναδύονται από την επιφάνεια του φεγγαριού και αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα ηφαιστειακό σύννεφο που ανεβαίνει προς το διάστημα.

Το διαστημόπλοιο θα προσεγγίσει ακόμα πιο κοντά, κάνοντας την πιο κοντινή του προσέγγιση από την Ιώ τον Δεκέμβριο και ξανά τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Scott Bolton, ο κύριος ερευνητής της αποστολής Juno της NASA, εξέφρασε νωρίτερα φέτος ότι προχωράνε σταθερά προς τον προορισμό τους.

Δείτε ακόμα: NASA – OSIRIS-REx: Τι αποκαλύπτει το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu;

Στην Ιώ οι εκρήξεις ηφαιστείων είναι καθημερινό φαινόμενο. “Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα ασκεί διαρκώς βαρυτική έλξη πάνω της, αλλά και η Ευρώπη και ο Γανυμήδης“, εξήγησε η NASA σε μια δήλωση. “Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ιώ συνεχώς συμπιέζεται, κάτι που σχετίζεται με το σχηματισμό της λάβας που ξεσπά από τα πολλά της ηφαίστεια. Η Ιώ, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρουσα, σίγουρα δεν είναι ένας τόπος κατάλληλος για ζωή. Ωστόσο, άλλα γειτονικά φεγγάρια μπορεί να είναι.

Στα επόμενα χρόνια, θα μάθουμε πολύ περισσότερα για το φεγγάρι Ευρώπη, έναν πλανήτη που οι πλανητολόγοι λένε ότι κρύβει ένα αλμυρό πέλαγος κάτω από τον παχύ, παγωμένο του φλοιό. Σύμφωνα με τη NASA “η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πιο ελπιδοφόρος τόπος στο ηλιακό μας σύστημα για να βρεθούν περιβάλλοντα που είναι κατάλληλα για κάποια μορφή ζωής πέρα ​​από τη Γη.”

Το 2024, η NASA θα εκτοξεύσει το πολυαναμενόμενο διαστημικό σκάφος Europa Clipper προς τον Δία, όπου το ρομποτικό σκάφος θα προσεγγίζει επανειλημμένα το φεγγάρι.

Δείτε επίσης: NASA: Έφερε στη Γη 250 γραμμάρια σκόνης από τον αστεροειδή Bennu

Η αποστολή Europa Clipper της NASA θα πραγματοποιήσει λεπτομερή αναγνώριση του δορυφόρου του Δία, της Ευρώπης και θα διερευνήσει εάν ο παγωμένος δορυφόρος μπορεί να φιλοξενεί συνθήκες κατάλληλες για τη ζωή, σύμφωνα με το διαστημικό πρακτορείο.

Πηγή: mashable

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS