ΑρχικήinetX Shore: Το τρίτο ηλεκτρικό της σκάφος έχει επαγγελματικό χαρακτήρα

X Shore: Το τρίτο ηλεκτρικό της σκάφος έχει επαγγελματικό χαρακτήρα

Η X Shore, μια εταιρεία από τη Σουηδία που κατασκευάζει ηλεκτρικά σκάφη, μόλις παρουσίασε το τρίτο σκάφος της, το X Shore PRO. Βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα με το επιτυχημένο ηλεκτρικό σκάφος Eelex 8000, το X Shore PRO έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον επαγγελματικό τομέα της ναυτιλίας.

Δείτε επίσης: X Shore: Κυκλοφόρησαν εικόνες του νέου ηλεκτρικού της σκάφους

X Shore

Το X Shore PRO είναι ένα σκάφος με εμπορική εστίαση, κατασκευασμένο ειδικά για εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην εμπορική κυκλοφορία, τις υπηρεσίες μεταφοράς, τους χειριστές καταδύσεων, την ακτοφυλακή και άλλους τομείς.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο X Shore PRO που έχει ήδη πωληθεί θα χρησιμοποιηθεί ως μια θαλάσσια έκδοση ενός σχολικού λεωφορείου για τη μεταφορά μαθητών στο σουηδικό αρχιπέλαγος. Καθώς πολλές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στα πετρελαιοκίνητα σκάφη, το X Shore PRO προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εμπορικά ηλεκτρικά σκάφη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές πολιτείες διαθέτουν μεγάλες λίμνες όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση για σκάφη με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Στις αρχές του έτους, η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, ανακοίνωσε το Fresh Coast Maritime Challenge, μια πρωτοβουλία που προσφέρει στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, έναν βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για τη μετάβασή τους σε ηλεκτροκίνητα πλοία.

Από το 2025, το Άμστερνταμ έχει θέσει απαγορεύσεις για τα τουριστικά σκάφη που κινούνται με τη χρήση πετρελαίου (ICE) στα διάσημα κανάλια του. Επίσης, η Νορβηγία έχει εγκρίνει ψήφισμα για την απαγόρευση των εκπομπών από κρουαζιερόπλοια και πορθμεία σε νορβηγικά φιόρδ που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ξεκινώντας από το 2026.

Δείτε ακόμα: X Shore Eelex 8000: Το σουηδικό, εμπνευσμένο από την Tesla, ηλεκτρικό σκάφος έρχεται στις ΗΠΑ

ηλεκτρικό σκάφος

Η ανάγκη για ηλεκτροκίνητα εμπορικά σκάφη αυξάνεται αναμφίβολα και μοντέλα όπως αυτά μπορούν να είναι ιδανικά για τον σκοπό αυτό.

Το X Shore Pro 8 μέτρων διαθέτει δοκό 2,6 μέτρων και θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: με καμπίνα και ως ανοιχτή πλατφόρμα. Η καμπίνα θα παρέχει μια ποικιλία επιλογών για το εσωτερικό της, που μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν στις ειδικές εμπορικές ανάγκες διάφορων πελατών και βιομηχανιών. Υποθέτοντας ότι θα διαθέτει την ίδια μηχανή με το Eelex 8000, αναμένεται να αποδίδει περίπου 170 kW (228 hp) ισχύος.

Το σκάφος χρησιμοποιεί δύο μπαταρίες με χωρητικότητα 126 kWh η καθεμία. H X Shore είναι λίγο επιφυλακτικό όσον αφορά την παροχή μιας συγκεκριμένης εμβέλειας και αυτό είναι λογικό, καθώς οι σειρές ηλεκτρικών σκαφών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή άλλων ηλεκτρικών οχημάτων, ανάλογα με την περίπτωση χρήσης. Η εταιρεία περιέγραψε το χρόνο λειτουργίας χρησιμοποιώντας πραγματικά σενάρια, εξηγώντας: “Αν επιθυμείτε μια ήρεμη μέρα ταξιδεύοντας με μικρότερες ταχύτητες, μπορείτε να ταξιδέψετε για περισσότερες από 20 ώρες. Αν επιθυμείτε να περιπλανηθείτε με τους φίλους σας και να επιδείξετε την απόδοση του νέου σας ηλεκτρικού σκάφους X Shore, μπορείτε να απολαύσετε μια ταχύπλοη κρουαζιέρα σε μόλις μιάμιση ώρα.

Όσον αφορά την ταχύτητα, αυτό είναι κάπως απόλυτο. Το σκάφος αναφέρεται ως έχοντας τελική ταχύτητα άνω των 30 κόμβων και ταχύτητα πλεύσης 20 κόμβων. Το X Shore Pro σηματοδοτεί την επιστροφή στη μεγαλύτερη πλατφόρμα της εταιρείας μετά την περσινή αποκάλυψη του μικρότερου και πιο αποδοτικού X Shore 1.

Δείτε επίσης: PowerX: Το ηλεκτρικό δεξαμενόπλοιο που λειτουργεί με 96 μπαταρίες

Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές ποια θα είναι η τελική τιμή για το νέο μοντέλο, αν και το X Shore Eelex 8000, το οποίο μοιράζεται πολλά στοιχεία του σχεδιασμού με το PRO μοντέλο, ξεκινά από 249.000 € πέρα από φόρους και μεταφορικά έξοδα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS