Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το σύμπαν μας ενδέχεται να έχει τη διπλάσια ηλικία από αυτή που νομίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η δήλωση αμφισβητεί το κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο και προτείνει ότι το Big Bang συνέβη τελικά πριν από 26,7 δισεκατομμύρια χρόνια και όχι πριν από 13,7 όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Η επαναστατική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
“Το πρόσφατα επινοημένο μοντέλο μας επεκτείνει τον χρόνο σχηματισμού των γαλαξιών κατά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας το σύμπαν 26,7 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 13,7 όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως“, λέει ο συγγραφέας Rajendra Gupta, επίκουρος καθηγητής φυσικής στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οτάβα.
Δείτε επίσης: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα
Για πολλά χρόνια, οι αστρονόμοι και οι φυσικοί υπολόγιζαν την ηλικία του σύμπαντος με βάση το χρόνο που πέρασε από τη Μεγάλη Έκρηξη και εξετάζοντας τα παλαιότερα αστέρια με βάση τη μετατόπιση του φωτός προς το ερυθρό από μακρινούς γαλαξίες. Το 2021, οι επιστήμονες κατέληξαν, αξιοποιώντας και νέες τεχνικές, ότι η ηλικία του σύμπαντος ήταν 13,797 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα αυτού του ισχυρισμού, καθώς έχουν εντοπιστεί αστέρια που φαίνονται ακόμη μεγαλύτερα από την προτεινόμενη ηλικία για το σύμπαν. Για παράδειγμα, το Methuselah, ένα αστέρι στον αστερισμό του Ζυγού, υπολογίζεται ότι έχει ηλικία μεταξύ 13,65 και 15,25 δισεκατομμυρίων ετών.
Επιπλέον, το πιο σύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το James Webb της NASA, το οποίο έχει κάνει ήδη σπουδαίες ανακαλύψεις, εντόπισε αρκετούς πρώιμους γαλαξίες που φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια εξέλιξης. Αυτοί οι γαλαξίες φαίνεται να έχουν ένα επίπεδο ωριμότητας και μάζας που συνήθως σχετίζεται με δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής εξέλιξης.
Δείτε επίσης: James Webb: Ο Κρόνος και οι δακτύλιοί του σε μια μαγική εικόνα
Η θεωρία “tired light” του Zwicky προτείνει ότι η μετατόπιση του φωτός προς το ερυθρό από μακρινούς γαλαξίες οφείλεται στη σταδιακή απώλεια ενέργειας από τα φωτόνια σε τεράστιες κοσμικές αποστάσεις. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τις νέες παρατηρήσεις. Ο συγγραφέας της νέας μελέτης λέει ότι “επιτρέποντας σε αυτή τη θεωρία να συνυπάρχει με το διαστελλόμενο σύμπαν, καθίσταται δυνατή η εκ νέου ερμηνεία της μετατόπισης προς το ερυθρό ως υβριδικό φαινόμενο, και όχι καθαρά λόγω διαστολής“.
Εκτός από τη θεωρία του Zwicky, ο Gupta εισάγει την ιδέα της εξέλιξης των “σταθερών σύζευξης” ή coupling constants. Η ιδέα συνελήφθη για πρώτη φορά από τον Paul Dirac το 1928, ο οποίος πρότεινε ότι αυτές οι σταθερές θα μπορούσαν να ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου. Οι σταθερές σύζευξης είναι θεμελιώδεις φυσικές σταθερές που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων. Όπως είπαμε παραπάνω, το James Webb έχει ανακαλύψει πολλούς πρώιμους γαλαξίες που βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης. Επιτρέποντάς τους να εξελιχθούν, το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό των πρώιμων γαλαξιών (που παρατηρούνται από το τηλεσκόπιο Webb σε μεγάλες μετατοπίσεις προς το ερυθρό), μπορεί να επεκταθεί από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό παρέχει μια πιο εφικτή εξήγηση για το προηγμένο επίπεδο ανάπτυξης και μάζας που παρατηρείται σε αυτούς τους αρχαίους γαλαξίες.
Δείτε επίσης: Σπάνιο φαινόμενο πάνω από τις ΗΠΑ επηρεάζεται από τον Ήλιο
Το σύμπαν είναι μια τεράστια, μυστηριώδης οντότητα που γοητεύει επιστήμονες, αστρονόμους αλλά και απλούς ανθρώπους εδώ και αιώνες. Υπολογίζεται ότι περιέχει δισεκατομμύρια γαλαξίες, ο καθένας με δισεκατομμύρια αστέρια, και αμέτρητους πλανήτες.
Δείτε επίσης: 8 μυστήριες υπόγειες πόλεις: Απόκοσμες πολιτείες από το παρελθόν!
Ο προσδιορισμός της ηλικίας του σύμπαντος είναι μια πολύπλοκη και προκλητική εργασία για τους επιστήμονες. Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι είναι περίπου 14 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε πολύ παλιότερα, πριν από 26,7 δισεκατομμύρια έτη. Ενώ αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να συνεχίσουν να βελτιώνονται, παρέχουν μια σημαντική εικόνα για την ιστορία και την εξέλιξη του σύμπαντος μας.
Πηγή: phys.org