ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΝέος δορυφόρος θα βλέπει ουράνιο τόξο ακτίνων Χ τεράστιων αντικειμένων

Νέος δορυφόρος θα βλέπει ουράνιο τόξο ακτίνων Χ τεράστιων αντικειμένων

Ένας νέος δορυφόρος στοχεύει στη μελέτη τεράστιων αντικειμένων στο σύμπαν, χρησιμοποιώντας όργανα ικανά να μετρήσουν τη θερμότητα ενός μόνο φωτονίου ακτίνων Χ. Το X-ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM – προφέρεται “crism”) θα αναλύει τις ακτίνες-Χ χρησιμοποιώντας το όργανο με το ευρύτερο οπτικό πεδίο που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε αυτού του είδους τον ανιχνευτή απεικόνισης.

Δείτε επίσης: NASA: Επέλεξε τη Lockheed Martin για την κατασκευή του πυρηνικού πυραύλου

Το όργανο θα είναι σε θέση να “διαχωρίσει το φως υψηλής ενέργειας σε ένα ουράνιο τόξο ακτίνων Χ”, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. Το XRISM έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας στις 25 Αυγούστου (26 Αυγούστου, ζώνη ώρας Ιαπωνίας). Η ακριβής ώρα της ημέρας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Όταν η αποστολή εκτοξευθεί, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο Space.com.

Επικεφαλής του XRISM είναι η JAXA, με τη συνεργασία της NASA και την επιστημονική συμμετοχή της καναδικής και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας.

“Η αποστολή θα μας δώσει πληροφορίες για μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη που μπορούμε να μελετήσουμε, όπως οι εσωτερικές δομές των αστέρων νετρονίων και οι πίδακες σωματιδίων με ταχύτητα σχεδόν φωτός που τροφοδοτούνται από μαύρες τρύπες σε ενεργούς γαλαξίες”, δήλωσε ο Brian Williams, επιστήμονας του προγράμματος XRISM στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. (Οι ενεργοί γαλαξίες είναι μεγάλες συλλογές άστρων με ασυνήθιστη ποσότητα ενέργειας που παράγεται στο κέντρο τους).

Ο δορυφόρος θα χρησιμοποιήσει ένα ζεύγος οργάνων για τη μελέτη μαζικών κοσμικών φαινομένων. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις επιδράσεις της ακραίας βαρύτητας στη συμπεριφορά της ύλης, τις εκπομπές από πυκνούς πυρήνες αστέρων μεγέθους πόλεων, γνωστούς ως αστέρες νετρονίων, μακρινές δέσμες σωματιδίων και περιστροφές μαύρων τρυπών.

Πρόταση: Η NASA ξεκινά δοκιμές για τους ισχυρότερους ηλιακούς ηλεκτρικούς προωθητήρες

Το πρώτο όργανο του XRISM, ένα φασματόμετρο για ακτίνες-Χ, ονομάζεται Resolve. Κάθε ένα από τα pixel στον ανιχνευτή 6 επί 6 pixel του Resolve μπορεί να απορροφήσει ένα μοναδικό φωτόνιο ακτίνων Χ. Η ακριβής ικανότητα του οργάνου θα επιτρέψει στο Resolve να καταγράψει έως και εκατομμύρια μετρήσεις σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση.

Για να εκτελέσει την αποστολή του, το όργανο πρέπει να ψυχθεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στο απόλυτο μηδέν. Το περίβλημα του Resolve βρίσκεται μέσα σε μια ειδική φιάλη (dewar) με υγρό ήλιο, η οποία ψύχει το όργανο σε περίπου -460 βαθμούς Φαρενάιτ (-270 βαθμούς Κελσίου).

Το οπτικό πεδίο του Resolve θα διευρυνθεί με ένα συμπληρωματικό όργανο που ονομάζεται Xtend. Το Xtend θα επιτρέψει στο Resolve να καταγράφει εικόνες σε μια περιοχή ευρύτερη από οποιονδήποτε προηγούμενο δορυφόρο απεικόνισης ακτίνων Χ – μια περιοχή του ουρανού περίπου 60% μεγαλύτερη από την πανσέληνο.

Τόσο το Resolve όσο και το Extend θα χρησιμοποιούν δίδυμα συγκροτήματα κατόπτρων ακτίνων Χ που αναπτύχθηκαν στο Goddard, κοντά στη Βαλτιμόρη.

Διαβάστε επίσης: Αφροδίτη: NASA, ESA και JAXA θα ανακαλύψουν τα μυστικά του πλανήτη;

πηγή πληροφοριών:space.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS