ΑρχικήYoutubeΕπιστήμονες εντόπισαν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Επιστήμονες εντόπισαν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Το οξυγόνο αποτελεί περίπου το 21% της ατμόσφαιρας της Γης, με το υπόλοιπο της ατμόσφαιράς μας να αποτελείται κυρίως από άζωτο. Και η πλειοψηφία των ζωντανών όντων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.

Δείτε επίσης: MOXIE: Η συσκευή της NASA που παράγει οξυγόνο στον Άρη
οξυγόνο

Ο γειτονικός πλανήτης της Γης, η Αφροδίτη, έχει μια πολύ διαφορετική ιστορία. Η πυκνή και επικίνδυνη ατμόσφαιρά της κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα στο 96,5%, με μικρότερες ποσότητες αζώτου και ίχνη αερίων. Το οξυγόνο σχεδόν απουσιάζει. Στην πραγματικότητα, με την Αφροδίτη να λαμβάνει πολύ λιγότερη επιστημονική προσοχή από άλλους πλανήτες όπως ο Άρης, η ανίχνευση του oξυγόνου της έχει παραμείνει δύσκολη.

Χρησιμοποιώντας ένα όργανο στο αεροσκάφος SOFIA, ένα αεροσκάφος Boeing 747SP που έχει τροποποιηθεί για να φέρει ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο στο πλαίσιο ενός κοινού έργου μεταξύ της NASA και του Γερμανικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών, οι επιστήμονες εντόπισαν τώρα άτομα οξυγόνου σε μια λεπτή στρώση που έχει εγκλωβιστεί μεταξύ δύο άλλων στρωμάτων της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.

Σημείωσαν ότι αυτό το ατομικό οξυγόνο, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο άτομο οξυγόνου, διαφέρει από το μοριακό οξυγόνο, το οποίο αποτελείται από δύο άτομα oξυγόνου και είναι αναπνεύσιμο.

Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά οξυγόνο από την πλευρά της Αφροδίτης που είναι στραμμένη προς τον ήλιο – εκεί όπου πραγματικά παράγεται στην ατμόσφαιρα – καθώς και στην πλευρά που είναι στραμμένη μακριά από τον ήλιο, όπου προηγουμένως είχε εντοπιστεί από τηλεσκόπιο εδάφους στην Χαβάη. Η Αφροδίτη περιστρέφεται πολύ πιο αργά από τη Γη.

Δείτε ακόμα: Το φεγγάρι έχει αρκετό οξυγόνο για 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους

Η πυκνή ατμόσφαιρα στον δεύτερο πλανήτη από τον ήλιο παγιδεύει τη θερμότητα σε ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου.

Αφροδίτη

Οξυγόνο παράγεται στην ημερήσια πλευρά του πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία διασπά το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και άλλα χημικά, δήλωσαν οι ερευνητές. Ένα μέρος του οξυγόνου μεταφέρεται με τους ανέμους και στη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης.

Στην Αφροδίτη, υπάρχει μια στρώση νεφών που περιέχει θειικό οξύ σε ύψος περίπου 65 χλμ πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, με ανέμους ισχυρούς σαν τυφώνες να πνέουν στην αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του πλανήτη. Περίπου 120 χλμ πάνω από την επιφάνεια, δυνατοί ανέμοι πνέουν προς την ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.

Το οξυγόνο εντοπίστηκε να συγκεντρώνεται μεταξύ αυτών των δύο άγριων στρωμάτων, σε υψόμετρο περίπου 100 χιλιομέτρων. Η θερμοκρασία του οξυγόνου καταγράφηκε να κυμαίνεται από περίπου μείον 120 βαθμούς Κελσίου στην ημερήσια πλευρά του πλανήτη έως μείον 160 βαθμούς Κελσίου στη νυχτερινή πλευρά του.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για την ανίχνευση του οξυγόνου στην Αφροδίτη στην ημερήσια πλευρά ήταν έμμεσες, με βάση τις μετρήσεις άλλων μορίων σε συνδυασμό με φωτοχημικά μοντέλα.

Δείτε επίσης: Οι κομήτες που σφυροκοπούσαν τη Γη άλλαξαν τα επίπεδα οξυγόνου της

Η Αφροδίτη, με διάμετρο περίπου 12.000 χιλιόμετρα, είναι ελαφρώς μικρότερη από τη Γη. Στο ηλιακό μας σύστημα, η Γη βρίσκεται μέσα στην “κατοικήσιμη ζώνη” γύρω από τον ήλιο – η απόσταση που θεωρείται όχι πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από έναν αστέρα για να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, με την Αφροδίτη να βρίσκεται κοντά στο εσωτερικό όριο και τον Άρη κοντά στον εξωτερικό άκρο.

Πηγή: Reuters

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS