ΑρχικήyoutubeNASA: Εκτοξεύτηκε ο κλιματικός δορυφόρος Pace για τη μελέτη ατμόσφαιρας και ωκεανών

NASA: Εκτοξεύτηκε ο κλιματικός δορυφόρος Pace για τη μελέτη ατμόσφαιρας και ωκεανών

Ο νέος κλιματικός δορυφόρος της NASA εκτοξεύτηκε την Πέμπτη για να παρακολουθήσει τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί.

Η SpaceX εκτόξευσε τον δορυφόρο Pace, με τον πύραυλο Falcon να κατευθύνεται πάνω από τον Ατλαντικό για να επιτύχει μια σπάνια πολική τροχιά.

Ο κλιματικός δορυφόρος θα βρίσκεται τουλάχιστον τρία χρόνια σε τροχιά, μελετώντας τους ωκεανούς από απόσταση 676 χιλιομέτρων και πάνω, ενώ θα παρακολουθεί και την ατμόσφαιρα. Θα σαρώνει την υδρόγειο καθημερινά με δύο επιστημονικά όργανα. Ένα τρίτο όργανο θα λαμβάνει μηνιαίες μετρήσεις.

Δείτε επίσης: Κβαντική τεχνολογία: Συμβάλλει θετικά στην κλιματική αλλαγή

Θα είναι μια άνευ προηγουμένου άποψη του πλανήτη μας“, δήλωσε ο επιστήμονας Jeremy Werdell.

κλιματικός δορυφόρος NASA

Οι παρατηρήσεις από τον κλιματικό δορυφόρο της NASA θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με επικίνδυνα φαινόμενα, όπως οι τυφώνες, και άλλες σοβαρές καιρικές συνθήκες. Επίσης, θα παρατηρούνται λεπτομερώς οι αλλαγές της Γης καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Η NASA έχει ήδη περισσότερους από 24 δορυφόρους και όργανα γεωσκόπησης σε τροχιά. Αλλά ο δορυφόρος Pace αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικός στην παροχή πληροφοριών για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα αερολύματα της ατμόσφαιρας όπως οι ρύποι και η ηφαιστειακή τέφρα, και για το τι γίνεται με τη θαλάσσια ζωή, όπως τα φύκια και το πλαγκτόν.

Ο δορυφόρος Pace είναι συντομογραφία για το Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem και είναι η πιο προηγμένη αποστολή που έχει εκτοξευθεί ποτέ για τη μελέτη της βιολογίας των ωκεανών.

Δείτε επίσης: Η πυρηνική τεχνολογία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Οι σημερινοί κλιματικοί δορυφόροι που παρατηρούν τη Γη μπορούν να δουν σε επτά ή οκτώ χρώματα. Ο Pace, όμως, θα μπορεί να δει 200 χρώματα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τα είδη των φυκιών στη θάλασσα και τα είδη των σωματιδίων στον αέρα.

Οι επιστήμονες θα αρχίσουν να λαμβάνουν δεδομένα σε έναν ή δύο μήνες.

Η αποστολή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των διεργασιών που επηρεάζουν το κλίμα της Γης. Μέσω της παρακολούθησης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το περιβάλλον μας.

Δείτε επίσης: Εκπληκτική φωτογραφία της Γης από τον νέο μετεωρολογικό δορυφόρο MTG-I1

NASA ωκεανοί ατμόσφαιρα
NASA: Εκτοξεύτηκε ο κλιματικός δορυφόρος Pace για τη μελέτη ατμόσφαιρας και ωκεανών

Επιπλέον, η αποστολή αυτή θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η συλλογή δεδομένων από το δορυφόρο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν πιο ακριβή μοντέλα κλιματικής αλλαγής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των επιπτώσεων του προβλήματος στο μέλλον.

Τέλος, αυτός ο κλιματικός δορυφόρος θα συμβάλει στην ενημέρωση των παγκόσμιων πολιτικών για το κλίμα. Με τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα και να διαμορφώσουν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Η NASA συνεργάζεται, επίσης, με την Ινδία σε έναν άλλο προηγμένο δορυφόρο γεωσκόπησης που πρόκειται να εκτοξευτεί φέτος. Θα χρησιμοποιήσει ραντάρ για να μετρήσει την επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους παγετώνες και σε άλλες παγωμένες επιφάνειες που λιώνουν.

Πηγή: www.wsls.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS