ΑρχικήyoutubeΕκπληκτική φωτογραφία της Γης από τον νέο μετεωρολογικό δορυφόρο MTG-I1

Εκπληκτική φωτογραφία της Γης από τον νέο μετεωρολογικό δορυφόρο MTG-I1

Ο νεότερος μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρώπης (MTG-I1) τράβηξε μια φωτογραφία της Γης που δείχνει την υπέροχη ομορφιά του πλανήτη μας, ακόμη και όταν υπάρχουν σύννεφα.

Η εικόνα που λήφθηκε από το Meteosat Third Generation — Imager 1 ή MTG-I1 δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, την Αφρική και τον Ατλαντικό. Με βάση αυτή την εικόνα, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο δορυφόρος αναμένεται να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για βελτιωμένη πρόγνωση του καιρού, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων έντονων καιρικών φαινομένων.

Αυτή η εικόνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η ευρωπαϊκή συνεργασία στο διάστημα”, δήλωσε η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Simonetta Cheli. “Το επίπεδο λεπτομέρειας που αποκαλύπτει η εικόνα του MTG-I1, ήταν ανέφικτο προηγουμένως πάνω από την Ευρώπη και την Αφρική και θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του πλανήτη μας και των καιρικών συστημάτων που τον διαμορφώνουν”.

Δείτε επίσης: Κίνα: Μυστήριο διαστημικό σκάφος επέστρεψε στη Γη μετά από 276 ημέρες

MTG-I1 μετεωρολογικός δορυφόρος

Ο δορυφόρος MTG-I1 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Ariane 5 στις 12 Δεκεμβρίου 2022. Ανήκει στο σύστημα MTG μετεωρολογικών δορυφόρων που θα διαχειρίζεται ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφορικός οργανισμός EUMETSAT και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2026 και θα αποτελείται από έξι δορυφόρους που θα παρέχουν σημαντικά δεδομένα για την έγκαιρη ανίχνευση ακραίων καιρικών φαινομένων για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από την EUMETSAT και την ESA, λήφθηκε στις 18 Μαρτίου 2023 από το Flexible Combined Imager του δορυφόρου. Δείχνει ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας που είναι καλυμμένο με σύννεφα, ενώ η Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σχετικά καθαρό ουρανό.

Στην εικόνα φαίνονται σύννεφα που στροβιλίζονται πάνω από τα Κανάρια Νησιά, χιόνι στις Άλπεις και ιζήματα στο νερό κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας. Η ESA αναφέρει ότι οι νέες εικόνες δείχνουν λεπτομέρειες που δεν ήταν τόσο καθαρές σε παλαιότερες εικόνες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο Meteosat δεύτερης γενιάς. Κάποια στοιχεία, μάλιστα, δεν ήταν καθόλου ορατά.

Δείτε επίσης: Τα φεγγάρια του Ουρανού μπορεί να κρύβουν ωκεανούς μέσα τους

Το MTG-I1 μπορεί επίσης να εντοπίζει δομές νεφών σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, βοηθώντας έτσι τους μετεωρολόγους να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη.

Αυτή η αξιοσημείωτη εικόνα μας δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι το σύστημα MTG θα προαναγγέλλει μια νέα εποχή στην πρόβλεψη των έντονων καιρικών φαινομένων“, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της EUMETSAT, Phil Evans. “Μπορεί να ακούγεται παράξενο να είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για μια συννεφιασμένη μέρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αλλά το επίπεδο λεπτομέρειας που φαίνεται για τα σύννεφα σε αυτήν την εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους μετεωρολόγους”.

φωτογραφία Γης

Η τρίτη γενιά μετεωρολογικών δορυφόρων Meteosat δεν θα τραβήξει εικόνες μόνο σε υψηλότερη ανάλυση από τους προκατόχους της. Θα αλλάξει και η συχνότητα λήψης φωτογραφιών. Ο δορυφόρος θα τραβά περισσότερες φωτογραφίες της Γης και το σύστημα θα παράγει εικόνες κάθε 10 λεπτά, μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αυτή η συχνότητα θα είναι επίσης σημαντική για την ικανότητα του συστήματος MTG να παρακολουθεί τις έντονες καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα.

Ο δορυφόρος MTG-I1 δεν θα μεταφέρει δεδομένα σε μετεωρολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2023. Όμως, οι χειριστές του θα ενεργοποιήσουν το Flexible Combined Imager και το Lightning Imager του δορυφόρου μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα εξετάσουν τα δεδομένα που συλλέγονται.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Σύντομα, το MTG-I1 θα συνδυαστεί με έναν επαναστατικό δορυφόρο MTG Sounding (MTG-S) που θα φέρει ένα Infrared Sounder και ένα φασματόμετρο Ultraviolet Visible Near-Infrared. Η εγκατάσταση του δορυφόρου MTG-S αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους και θα μπορεί να παρέχει δεδομένα σχετικά με το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα και την ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι είναι πάρα πολύ χρήσιμοι, αφού η πρόβλεψη και η παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση διάφορων καταστροφών ή προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτούς τους δορυφόρους, μπορούμε να περιμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS