ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα

Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα

Οι επιστήμονες έχουν δείξει πώς οι στροβιλιζόμενοι άνεμοι και η καυτή ζέστη στην Αφροδίτη συνεργάζονται σε μια αποκαλυπτική νέα μελέτη.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι αρκετά ζεστή για να λιώσει τον μόλυβδο έχοντας μέση θερμοκρασία τους 872 βαθμούς Φαρενάιτ (467 βαθμούς Κελσίου). Αυτή η ακραία θερμότητα διατηρείται λόγω μιας παχιάς ατμόσφαιρας διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα στον πλανήτη δημιουργώντας ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτή η ατμόσφαιρα περιλαμβάνει επίσης όξινα θειικά σύννεφα και μια αέναη, στροβιλιζόμενη ανεμοθύελλα. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αποκαλύπτουν νέες ιδέες για τον παράξενο άνεμο και τη ζέστη αυτού του πλανήτη.

Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα
Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα

Δείτε επίσης: Η NASA απαθανατίζει την στιγμή μιας λαμπρής ηλιακής έκλαμψης

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pedro Machado, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία δήλωσε ότι οι άνεμοι επιταχύνονται καθώς κινούμαστε προς τα πάνω προς αυξανόμενα υψόμετρα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τον λόγο που προκαλείται αυτό. Ωστόσο, η νέα μελέτη βοηθά πολύ στην κατανόηση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα μελέτησε την ταχύτητα του ανέμου της Αφροδίτης σε δύο διαφορετικά ύψη που είχαν απόσταση περίπου 20 χιλιόμετρα εντός της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Παρακολουθούσαν παρατηρώντας τα σύννεφα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιας ώρας καθώς χρησιμοποιώντας έμμεσες μεθόδους, υπολόγιζαν την ταχύτητα του ανέμου που σπρώχνει τα σύννεφα. Διαπίστωσαν ότι οι άνεμοι ήταν κατά 150 χλμ/ώρα ταχύτεροι στο υψηλότερο υψόμετρο στην κορυφή των νεφών σε σχέση με τους άνεμους στο χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την ιδέα που προτάθηκε προηγουμένως ότι η ενέργεια από τη θερμότητα στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης μεταφέρεται προς τα πάνω, επιταχύνοντας τον ρυθμό κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η επιφανειακή θερμότητα είναι η πηγή των περίεργων ατμοσφαιρικών ανέμων της Αφροδίτης.

Ο Machado ανέφερε ότι κατάφεραν να μελετήσουν την κατακόρυφη συνιστώσα του ανέμου για πρώτη φορά, δηλαδή πώς η ενέργεια από τα χαμηλότερα και θερμότερα στρώματα μεταφέρεται στην κορυφή των νεφών, όπου οδηγεί και στην επιτάχυνση των ανέμων. Οι ακραίες επιφανειακές θερμοκρασίες στην Αφροδίτη παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία ή θερμική ενέργεια, η οποία ανεβαίνει στον αέρα μέχρι τα σύννεφα που βρίσκονται περίπου 48 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Αυτή η θερμική ενέργεια που προέρχεται από την επιφάνεια και ταξιδεύει προς τα πάνω μπορεί να αναγνωριστεί μέσω υπέρυθρων παρατηρήσεων της Αφροδίτης.

Δείτε επίσης: Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα
Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα

Η ομάδα χρησιμοποιώντας το Εθνικό Τηλεσκόπιο Galileo στις Καναρίους Νήσους παρατήρησε τον πλανήτη. Αυτές τις παρατηρήσεις έγιναν τις ίδιες ημέρες που ο τροχιακός Venus Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας παρατήρησε ορατό φως στην κορυφή των σύννεφων του πλανήτη. Εκτός από τα ευρήματα της ίδιας της μελέτης, η ομάδα είχε στόχο να δείξει πώς οι επίγειες παρατηρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρώματικά στο έργο των διαστημικών ανιχνευτών.

Αυτή η μελέτη αποτελεί σημαντική για την ανακάλυψη των συνθηκών επί της Αφροδίτης. Η διαστημική υπηρεσία JAXA της Ιαπωνίας έχει μια αποστολή που ξεκίνησε με σκοπό την επίσκεψη στην Αφροδίτη. Το 2021, η NASA σχεδίασε δύο νέες αποστολές με σκοπό να μελετηθεί η Αφροδίτη. Τα ονόματα των 2 αποστολών ήταν Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gasses, Chemistry and Imaging (DAVINCI+) και Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography και Spectroscopy (VERITAS).Ταυτόχρονα, η Ευρώπη κατευθύνεται επίσης στην Αφροδίτη με την αποστολή EnVision της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που στοχεύει να μελετήσει την επιφάνεια του πλανήτη και να διερευνήσει την ιστορία του.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS