ΑρχικήyoutubeΤμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Ένα τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι (Σελήνη), μετά από 7 χρόνια περιπλάνησης στο διάστημα.

Το booster εκτοξεύτηκε αρχικά από τη Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2015, ως μέρος μιας διαπλανητικής αποστολής που είχε σκοπό τη μεταφορά ενός διαστημικού μετεωρολογικού δορυφόρου, σε ένα ταξίδι ενός εκατομμυρίου μιλίων.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον τελικό του προορισμό

SpaceX φεγγάρι Σελήνη
Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Deep Space Climate Observatory, αλλά κάποια στιγμή το δεύτερο τμήμα του, βάρους τεσσάρων μετρικών τόνων, αποσπάστηκε.

Σε αυτό το στάδιο ήταν αρκετά ψηλά ώστε να μην έχει αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ ταυτόχρονα “δεν είχε την ενέργεια για να ξεφύγει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης“, εξήγησε ο μετεωρολόγος Eric Berger σε πρόσφατη ανάρτησή του.

“Έτσι ακολουθεί μια κάπως χαοτική τροχιά από τον Φεβρουάριο του 2015”, πρόσθεσε ο Berger.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX βρίσκεται σε πορεία πτώσης προς το φεγγάρι με ταχύτητα περίπου 2,58 km/s.

Δείτε επίσης: Sun down: Πότε θα εκραγεί τελικά ο ήλιος και τι θα μας συμβεί τότε

Ειδικός, που ασχολείται με την παρατήρηση διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη, εκτιμά ότι ο πύραυλος θα προσκρούσει πιθανότατα στη “σκοτεινή” πλευρά του φεγγαριού, κοντά στον ισημερινό, στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό “σκουπίδι” πέφτει στο φεγγάρι.

SpaceX πυραύλου φεγγάρι
Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Το ακριβές σημείο που θα χτυπήσει ο πύραυλος παραμένει ασαφές λόγω της απρόβλεπτης επίδρασης του ηλιακού φωτός στον πύραυλο και της “ασάφειας στη μέτρηση των περιόδων περιστροφής” που μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του.

Ο ειδικός πιστεύει ότι τα παραπάνω μπορούν να έχουν μια μικρή μόνο επίδραση στην κίνηση του πυραύλου της SpaceX και ότι η πρόσκρουση στο φεγγάρι θα γίνει στις 4 Μαρτίου. Φυσικά, πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρατηρήσεις για να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και η τοποθεσία της πρόσκρουσης.

Δείτε επίσης: Το εσωτερικό της Γης ψύχεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολογιζόταν

Όσο για το αν η σύγκρουση θα μπορούσε να παρατηρηθεί από τη Γη, ο επιστήμονας λέει ότι πιθανότατα θα περάσει απαρατήρητη.

Ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Harvard, είπε επίσης ότι η σύγκρουση του πυραύλου της SpaceX με τη Σελήνη “δεν είναι σπουδαία υπόθεση“.

Από την άλλη, οι λάτρεις του διαστήματος πιστεύουν ότι η πρόσκρουση θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα.

Πηγή: The Guardian

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS