Αρχικήrapidalert10+1 κορυφαίες CPU όλων των εποχών

10+1 κορυφαίες CPU όλων των εποχών

Για να θεωρηθεί καλή μία CPU, πρέπει να κάνει περισσότερα από το να εισάγει απλά σημαντικές νέες δυνατότητες ή να υποστηρίζει ένα νέο σύνολο εντολών.

CPU

Τι είναι όμως αυτό που κάνει μία CPU καλύτερη από τις άλλες, ώστε να ανταποκρίνεται στις περισσότερες ανάγκες των καταναλωτών;

Ακολουθούν οι καλύτερες CPU που έχουν κυκλοφορήσει:

Intel Celeron 300A

Η Celeron 300A είναι από τις πιο δημοφιλείς CPU όλων των εποχών. Οι χρήστες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι το τσιπ, το οποίο πωλούνταν για 180 $, μπορούσε να υπερχρονίζεται τακτικά στα 450 MHz.Σε αυτή την ταχύτητα, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ή και να ξεπεράσει το Pentium II 450 MHz, το οποίο πωλούνταν για 655 $.

MOS 6502

Η MOS 6502 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση των οικιακών υπολογιστών, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τροφοδοτούσε το αρχικό NES, το Commodore VIC-20, το Atari 400 και 800 και το Atari 2600, καθώς και δύο δευτερεύουσες μηχανές που ίσως έχετε ακούσει το Apple I και το Apple II. Το διάσημο Commodore 64 τροφοδοτήθηκε από τον άμεσο απόγονό του, τον επεξεργαστή 6510. Πολύ φθηνότερη από τις ανταγωνιστικές CPU, η MOS 6502 έφερε επανάσταση στις προσιτές τιμές στην πρώιμη εποχή των υπολογιστών.

AMD Duron 600

Η αρχιτεκτονική K7 της AMD έβαλε την εταιρεία στον χάρτη ως ανταγωνιστή της Intel, αλλά ήταν η Duron 600 το 2000, που πραγματικά «κόντραρε» την Intel. Ένας υπερχρονισμένος Duron 600 μπορούσε να φτάσει τακτικά τα 950 MHz-1GHz, να εκμηδενίσει το Celeron και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει το Pentium III, στο ένα κλάσμα της τιμής του.

BAE RAD750

Η BAE RAD750, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2001, είναι μια σκληρυσμένη με ακτινοβολία έκδοση του πυρήνα της CPU PowerPC 750. Είναι σε αυτή τη λίστα για τον τρόπο με τον οποίο επέτρεψε την εξερεύνηση του σύμπαντος. Το Mars Reconnaissance Orbiter, το Lunar Reconnaissance Orbiter, το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το Jupiter probe Juno και οι ανιχνευτές Mars Curiosity και InSight χρησιμοποιούν όλα το RAD750. Πολλά τσιπ κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη στη Γη, αλλά μόνο λίγα έχουν αγγίξει την επιφάνεια άλλων πλανητών.

CPU

Intel Core 2 Quad Q6600

Υπήρχαν πολλοί καλοί επεξεργαστές Core 2 Duo, αλλά ο πρώτος mainstream τετραπύρηνος της Intel ήταν ένα από τα μακροβιότερα και πιο δημοφιλή προϊόντα της. Ο Q6600 είχε καλές δυνατότητες και απόδοση, με ορισμένες επαγγελματικές δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας και υποστήριξη για τέσσερις πυρήνες, στη μισή τιμή από τον Core 2 Extreme QX6700. Οι Overclockers θα μπορούσαν να ωθήσουν το τσιπ από τα 2,4 GHz σε πολύ πιο πάνω από 3 GHz. Από όλες τις C2D CPU που κυκλοφόρησε η Intel, η Q6600 ήταν η καλύτερη, συνδυάζοντας σχεδόν τέλεια τιμή, απόδοση, δυνατότητες και δυνατότητα overclocking.

Intel Core i7-2600K

Η Intel έχει λανσάρει πολλούς καλούς επεξεργαστές Core CPU, από τον αρχικό Nehalem μέχρι τον Core i9-9900K. Το 2600K όμως έφτασε σε μια μοναδικά καλή στιγμή για την εταιρεία, καθώς η AMD παρουσίαζε πτώση, ενώ και η αγορά Η/Υ είχε μόλις αρχίσει να πέφτει. Το 2600K είχε εξαιρετικό χώρο υπερχρονισμού και ισχυρή απόδοση.

AMD Opteron 275

Τα AMD Opteron 275 και Athlon 64 X2 ήταν βασικά το ίδιο τσιπ, με το Opteron να έχει ελαφρώς χαμηλότερη ταχύτητα ρολογιού, στα 2200 MHz. Παρείχε εξαιρετικά συντριπτική απόδοση τετραπλού πυρήνα σε μητρικές που είχαν επίσης υποδοχές AGP. Μέχρι την εμφάνιση των επεξεργαστών διπλού πυρήνα, δεν υπήρχαν μητρικές ATX ή ακόμη και EATX με τέσσερις υποδοχές και AGP. Δεν ήταν φυσικά δυνατό να έχει λογική τιμή, καθώς οι μητρικές πλακέτες Quad-socket ήταν πολύ ακριβές, ενώ οι πλακέτες διπλής υποδοχής ήταν πολύ φθηνότερες.

Το Opteron 275 έκανε δυνατούς τους σταθμούς εργασίας τετραπλού πυρήνα με γραφικά υψηλής τεχνολογίας για πρώτη φορά και πρόσφερε εντυπωσιακά καλύτερη απόδοση από τα αντίστοιχα Xeons της Intel.

ARM Cortex-A9

Ο επεξεργαστής Cortex-A9 ήταν η δεύτερη CPU στην οικογένεια Cortex high-end της ARM, αλλά αναμφισβήτητα η πρώτη φορητή CPU που έδειξε για τι πραγματικά ήταν ικανά τα σύγχρονα smartphone. Ο συνδυασμός υψηλότερου IPC, διπλών πυρήνων και υψηλότερων συχνοτήτων σε σχέση με το Cortex-A8 έκανε το A9 δημοφιλές τσιπ για μια σειρά από συσκευές υψηλής τεχνολογίας όπως το iPhone 4S. Η ARM συνεχίζει να λανσάρει αξιόπιστες CPU για κινητά, αλλά η Cortex-A9 αξίζει τα εύσημα για την έναρξη μιας νέας εποχής smartphone με στυλ.

Intel Banias

Ο επεξεργαστής Banias της Intel, γνωστός και ως Pentium M ή Centrino, έλυσε ένα κρίσιμο πρόβλημα για την Intel στις αρχές της δεκαετίας του 2000: Το P4 δεν ήταν μια αποκλειστικά φορητή CPU. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Intel δημιούργησε μια νέα αρχιτεκτονική CPU, βασισμένη κυρίως στη μικροαρχιτεκτονική P6 (Pentium 3), με ορισμένες στρατηγικές βελτιώσεις από το DNA του Netburst.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ενεργειακά αποδοτική, γρήγορη CPU που η Intel ολοκλήρωσε με την ονομασία Centrino. Ο Banias κερδίζει μία θέση στη λίστα για τον αντίκτυπό του στην αγορά φορητών υπολογιστών, τη συνολική επιτυχία του προγράμματος Centrino και την εξαιρετική του απόδοση.

Qualcomm Snapdragon 800

Το Snapdragon 800 της Qualcomm ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στη συνολική απόδοση για φορητές συσκευές και τροφοδοτούσε έναν τεράστιο αριθμό συσκευών υψηλής τεχνολογίας σχεδόν από την κυκλοφορία του. Μαζί με τον Snapdragon 805, οι συσκευές αυτής της εποχής πήγαν τα όρια της απόδοσης LTE και των smartphone πιο μακριά, με μεγαλύτερες οθόνες, υψηλότερες αναλύσεις και ραγδαία βελτιωμένη τεχνολογία κάμερας. Η απόδοση δικτύωσης στον Snapdragon 800 ήταν πολύ καλύτερη από τις συσκευές LTE προηγούμενης γενιάς.

Apple A9

Η Apple ηγείται του πακέτου στην απόδοση CPU ARM εδώ και χρόνια. Ο επεξεργαστής Α9 έχει αντικειμενικά μια εξαιρετική απόδοση. Το iPad Pro του 2015 χρησιμοποίησε ένα παράγωγο αυτού του SoC, το A9X, για να ανταγωνιστεί την Intel και τον Core M. Επίσης, η Apple το χρησιμοποίησε και στο μικρότερο iPhone SE, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευελιξία στο σχεδιασμό. Το iPhone 6S δεν πούλησε τόσο καλά όσο το iPhone 6, αλλά ήταν πολύ καλύτερο από αυτή τη συσκευή και δεν έπασχε από τη λεγόμενη «ασθένεια της αφής» που έπληξε το iPhone 6 Plus.

Ορισμένα καλά τσιπ που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι τα Intel 4004, Pentium Pro, Pentium III, Pentium 4 Northwood της Intel, το αρχικό K7 της AMD και επεξεργαστές όπως ο Core i7-8700K.

Τα πρόσφατα Zen 3 της AMD ήταν επίσης πιθανοί υποψήφιοι για αυτήν τη λίστα, αλλά είναι αρκετά νέα για να μπουν στη λίστα των καλύτερων επεξεργαστών όλων των εποχών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS