ΑρχικήsecurityΣαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Ακτιβιστές hackers στη Λευκορωσία φέρεται να παραβίασαν τους υπολογιστές που ελέγχουν τα τρένα της χώρας με απώτερο σκοπό να καθυστερήσουν την άφιξη Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία. Οι Cyber Partisans, όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους οι ακτιβιστές hackers, είπαν την Κυριακή ότι ορισμένα τρένα σταμάτησαν στις πόλεις Μινσκ και Όρσα, καθώς και στην πόλη Osipovichi, αφού οι hackers παραβίασαν τις συσκευές δρομολόγησης και μεταγωγής του σιδηροδρομικού συστήματος, κρυπτογραφώντας την πληροφορία με αποτέλεσμα να είναι δυσλειτουργικές.

Σαμποτάζ σε ρωσικά τραίνα από hackers της Λευκορωσίας
Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Αρκετοί ιστότοποι που συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λευκορωσίας επέστρεψαν μηνύματα σφάλματος την Κυριακή. Ένας πρώην σιδηροδρομικός υπάλληλος της Λευκορωσίας, ο οποίος διαχειρίζεται ένα κανάλι Telegram, δημοφιλές στους υπαλλήλους σιδηροδρόμων στη χώρα, ανέφερε ότι τα συστήματα τρένων στο Μινσκ και την Όρσα είχαν «παραλύσει». Ταυτόχρονα στα φόρουμ του Διαδικτύου της Λευκορωσίας, κάποιοι αναφέρθηκαν σε μία διακοπή στα τρένα στο Μινσκ.Παρ’όλη την αναταραχή οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη Λευκορωσία δεν απάντησαν σε κανένα αίτημα για σχολιασμό.

Δείτε επίσης: Bitcoins: Γιατί τα προτιμούν οι χάκερ και όσοι ξεπλένουν χρήματα;

Οι ακτιβιστές hackers είπαν ότι σκοπός της επίθεσης ήταν να «επιβραδύνει τη μεταφορά» των ρωσικών στρατευμάτων που ταξιδεύουν από βάσεις στη Λευκορωσία προς την βόρεια Ουκρανία και να αγοράσουν περισσότερο χρόνο στους Ουκρανούς έτσι ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Ρωσίας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι είχαν θέσει το σύστημα του τρένου σε λειτουργία «χειροκίνητου ελέγχου» που θα επιβράδυνε σημαντικά την κίνηση των τρένων, αλλά δεν θα δημιουργούσε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Sergei Voitehowich, πρώην υπάλληλος της κρατικής εταιρείας Belarus Railway της Λευκορωσίας που βοηθά στη λειτουργία ενός διαδικτυακού φόρουμ για τους Λευκορώσους εργάτες σιδηροδρόμων, είπε ότι οι hackers είχαν καταστρέψει ένα σύστημα ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων. Συνεπώς, είχε προκληθεί αναστάτωση στις μετακινήσεις των τρένων, ειδικά σε μια διασταύρωση μεταξύ Μινσκ και Όρσα. Ο Voitehowich πρόσθεσε ότι το σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας είχε αποκατασταθεί μετά την παραβίαση, αλλά άλλα συστήματα δεν λειτουργούσαν και οι ιστότοποι του εξωτερικού δικτύου τρένων ήταν εκτός λειτουργίας.

Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας
Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι Cyber ​​Partisans δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους κρατικούς σιδηροδρόμους της Λευκορωσίας και κρυπτογραφούσαν την πλειοψηφία των διακομιστών, των βάσεων δεδομένων και των σταθμών εργασίας της εταιρείας. Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι το γκρουπ είχε στοχεύσει και παλαιότερα κυβερνητικές και αστυνομικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας με κυβερνοεπιθέσεις. Για παράδειγμα πέρυσι, οι hackers διέρρευσαν μια δεδομένα που περιελάμβαναν αρχεία της αστυνομίας, λίστες πληροφοριοδοτών της αστυνομίας, προσωπικές πληροφορίες για κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και κατασκόπους, βίντεο που συγκεντρώθηκαν από drones της αστυνομίας και μυστικές ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων από το κυβερνητικό σύστημα υποκλοπών.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εθελοντές χάκερ για την προστασία κρίσιμων υποδομών

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την ομάδα να επικεντρωθεί στη διακοπή των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων τον τελευταίο καιρό. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως κομβικό σημείο για να εισέλθει στα βόρεια τμήματα της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ζητήσει ενεργά τη βοήθεια εθελοντών hacker κατά την διάρκεια της σύγκρουσης. Ομάδες επαγγελματιών και ανθρώπων με τεχνογνωσία στους υπολογιστές, έχουν ενωθεί σε κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν Ρώσους ιστότοπους και αξιωματούχους που θα αποτελούσαν εν δυνάμει στόχοι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: bloomberg.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS