ΑρχικήYoutubeΔιαστημικός τουρισμός: Νέα εκτόξευση της Blue Origin με πλήρωμα

Διαστημικός τουρισμός: Νέα εκτόξευση της Blue Origin με πλήρωμα

Η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Jeff Bezos, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην ενίσχυση του διαστημικού τουρισμού, εκτοξεύοντας έναν νέο πύραυλο New Shepard στο διάστημα, με εξαμελές πλήρωμα. Η επιτυχημένη εκτόξευση έγινε χθες από το Δυτικό Τέξας, δύο χρόνια μετά το τελευταίο επανδρωμένο διαστημικό ταξίδι της εταιρείας. Στο σύντομο αυτό ταξίδι συμμετείχε και ο πρώτος Αμερικανός έγχρωμος υποψήφιος αστροναύτης από τη δεκαετία του 1960.

Είμαι εκστασιασμένος“, είπε ο Ed Dwight, ο οποίος σε ηλικία 90 ετών και οκτώ μηνών ταξίδεψε στο διάστημα με τη Blue Origin.

Ο Dwight και οι άλλοι επιβάτες, εισήλθαν στην κάψουλα του πληρώματος, που βρίσκεται πάνω από τον πύραυλο New Shepard και εκτοξεύτηκαν από τις εγκαταστάσεις της Blue Origin κοντά στην απομακρυσμένη πόλη Van Horn. Ο πύραυλος διαχωρίστηκε από την κάψουλα, η οποία στη συνέχεια ανέβηκε με το πλήρωμα, πιο πέρα ​​από τα όρια της ατμόσφαιρας της Γης στα 105,7 χλμ.

Δείτε επίσης: Τουρισμός στο διάστημα: Δεν θα γίνει σύντομα προσιτός στο ευρύ κοινό

Αφού οι επιβάτες έζησαν μια μαγική εμπειρία, κοιτάζοντας τη Γη από ψηλά, η κάψουλα επέστρεψε με τη βοήθεια αλεξίπτωτων, καλύπτοντας μια αποστολή που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά. Ένα από τα τρία αλεξίπτωτα της κάψουλας δεν φούσκωσε πλήρως, κάτι που η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει πριν από την επόμενη αποστολή.

Διαστημικός τουρισμός

Ο Dwight ήταν ο πρώτος έγχρωμος υποψήφιος αστροναύτης που επιλέχθηκε το 1961, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, John Kennedy, για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης. Ωστόσο, δεν είχε πετάξει ποτέ στο διάστημα. Κατεβαίνοντας από την κάψουλα, σήκωσε τις γροθιές του στον αέρα πανηγυρίζοντας για αυτό το κατόρθωμα σε αυτή την ηλικία.

Νόμιζα ότι πραγματικά δεν το χρειαζόμουν αυτό στη ζωή μου, αλλά τώρα το χρειάζομαι στη ζωή μου“, είπε ο Dwight σε συνέντευξη κατά την προσγείωση.

Με την Blue Origin, είχε ταξιδέψει το 2021 και ο αστέρας του “Star Trek” William Shatner, ο οποίος ήταν τότε 90 ετών και έξι μηνών.

Δείτε επίσης: Blue Origin – Jeff Bezos: Νέα εκτόξευση του πυραύλου New Shepard μετά την έκρηξη του 2022

Στη χθεσινή αποστολή, οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου επίσης ενός επιχειρηματία και ενός πιλότου, πλήρωσαν για τη θέση τους στην κάψουλα της Blue Origin, αλλά η θέση του Dwight χρηματοδοτήθηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εστιάζει στο διάστημα και ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Η τιμή του εισιτηρίου δεν είναι γνωστή.

Blue Origin: Μια διαστημική πτήση μετά από δύο χρόνια

Το χθεσινό διαστημικό ταξίδι ήρθε μετά από μια αποτυχία, κατά τη διάρκεια πτήσης τον Σεπτέμβριο του 2022. Ευτυχώς, τότε γινόταν μια ερευνητική αποστολή χωρίς πλήρωμα. Η εταιρεία παρατήρησε μια δομική αστοχία στο ακροφύσιο του κινητήρα του πυραύλου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια του χώρου εκτόξευσης και τις αστοχίες εμπορικών πυραύλων, εξέτασε την έρευνα της Blue Origin για το περιστατικό και ζήτησε από την εταιρεία να προχωρήσει σε 21 διορθωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του επανασχεδιασμού του κινητήρα.

Blue Origin πλήρωμα εκτόξευση

Ο πύραυλος New Shepard επέστρεψε με πτήση τον Δεκέμβριο του 2023 με μια αποστολή χωρίς πλήρωμα. Εκπρόσωπος της Blue Origin είπε ότι η κάψουλα του πληρώματος είναι “σχεδιασμένη για να προσγειώνεται με ασφάλεια με ένα αλεξίπτωτο” και χαρακτήρισε την αποστολή συνολική επιτυχία.

Η συνέχιση των αποστολών του New Shepard ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Blue Origin, Dave Limp και τον ιδιοκτήτη Jeff Bezos. Ο Bezos εργάζεται για να ενισχύσει τη θέση της διαστημικής εταιρείας του έναντι της SpaceX του Elon Musk. Το καλοκαίρι του 2021, η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο Bezos.

Δείτε επίσης: Tom Hanks: Δεν θα πληρώσω $28 εκατομμύρια για να πάω στο διάστημα με τη Blue Origin

Η εκτόξευση του New Shepard, την Κυριακή, σηματοδότησε την έβδομη αποστολή με πλήρωμα της Blue Origin.

Η διαστημική εταιρεία του Jeff Bezos έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον του διαστημικού τουρισμού. Η επιτυχής επανεκκίνηση των πτήσεων με τον πύραυλο New Shepard σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τη συχνότητα των πτήσεων, καθιστώντας τον διαστημικό τουρισμό πιο προσιτό και συχνό για τους ενδιαφερόμενους.

Η Blue Origin εργάζεται, επίσης, πάνω σε νέες τεχνολογίες και μεγαλύτερα οχήματα, όπως το New Glenn, το οποίο θα επιτρέψει μεγαλύτερες και πιο μακρινές αποστολές. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τουριστικές πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη, αυξάνοντας τις δυνατότητες και τις εμπειρίες που προσφέρονται στους επιβάτες.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη παρουσία στο διάστημα, με την ανάπτυξη υποδομών όπως διαστημικοί σταθμοί και σεληνιακές βάσεις. Αυτές οι υποδομές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την επιστημονική έρευνα και την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος.

Πηγή: www.reuters.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS