ΑρχικήyoutubeΗ SpaceX μειώνει δραματικά το κόστος εκτόξευσης πυραύλων

Η SpaceX μειώνει δραματικά το κόστος εκτόξευσης πυραύλων

Η εκτόξευση του Starship της SpaceX την Πέμπτη δεν ήταν μόνο εντυπωσιακή, αλλά μπορεί να αποτελεί κι ένα σημαντικό ορόσημο για την διαστημική βιομηχανία, καθώς μπορεί να μειώσει δραματικά το κόστος εκτόξευσης πυραύλων.

Δείτε επίσης: SpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

Ο τεράστιος πύραυλος του Elon Musk, ο οποίος δεν μετέφερε ωφέλιμο φορτίο ή ανθρώπους, δεν επέζησε από την προσγείωση την Πέμπτη. Αλλά ταξίδεψε στο διάστημα και επέστρεψε στην ατμόσφαιρα της Γης πριν εκραγεί, μια στιγμή ορόσημο για την SpaceX.

SpaceX κόστος εκτόξευσης πυραύλων

Η γρήγορη πρόοδος της ανάπτυξης του συστήματος εκτόξευσης Starship-Super Heavy δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ότι ο τεράστιος αυτός πύραυλος θα είναι πλήρως λειτουργικός – και πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμος – πολύ σύντομα.

Το SpaceX Starship είναι καίριο για τη φιλοδοξία του Elon Musk να μειώσει το κόστος εκτόξευσης πυραύλων σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση, μια κρίσιμη κίνηση για εκείνους που ανταγωνίζονται για τη δημιουργία μελλοντικών βιομηχανιών στο διάστημα, όπως την εξόρυξη αστεροειδών ή τις διαστημικές εργοστάσια.

Η SpaceX έχει ήδη μειώσει το κόστος εκτόξευσης

Το Starship-Super Heavy είναι το μεγαλύτερο σύστημα εκτόξευσης που έχει αναπτυχθεί ποτέ. Το Super Heavy booster που μεταφέρει το Starship στο διάστημα μπορεί να παράγει διπλάσια δύναμη σε σχέση με τους πυραύλους που έστειλαν τους αστροναύτες του Apollo στη Σελήνη.

Όταν είναι πλήρως αναπτυγμένο, θα μπορεί να εκτοξεύσει μέχρι και 150 μετρικούς τόνους σε τροχιά. Αυτό προσφέρει σημαντική οικονομία, καθώς μεγαλύτερο φορτίο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε κάθε εκτόξευση. Αλλά βοηθά επίσης τις επιχειρήσεις να επενδύουν σημαντικά λιγότερα χρήματα στην προετοιμασία του φορτίου τους, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον να το συρρικνώνουν.

Δείτε ακόμα: Η δεύτερη εκτόξευση του SpaceX Starship λήγει με έκρηξη

Η SpaceX δεν βασίζεται μόνο στην τεράστια χωρητικότητα του πύραυλου για να μειώσει το κόστος εκτόξευσης. Η κύρια κίνησή της είναι να κάνει το μεγάλο πύραυλο ύψους 122 μέτρων, πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο.

Σκεφτείτε πόσο μπορεί να κόστιζε μια πτήση με αεροπλάνο εάν η αεροπορική εταιρεία έπρεπε να χτίσει ένα νέο αεροπλάνο κάθε φορά. Έτσι αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της βιομηχανίας εκτόξευσης τους πυραύλους.

Η επαναχρησιμοποίηση προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για μείωση του κόστους. Αυτό δεν είναι μια τυχαία πρόταση – η SpaceX έχει ήδη αποδείξει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί με το Falcon 9. Ο πύραυλος δεν απορρίπτει τον εκτοξευτή του. Αντίθετα, μετά από κάθε εκτόξευση, προσγειώνεται για να πετάξει μια άλλη μέρα. Με αυτήν την τεχνολογία, η SpaceX κατάφερε να μειώσει το κόστος εκτόξευσης πυραύλων, σε περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση. Αυτό σημαίνει 1.500 δολάρια ανά λίβρα φορτίου. Σε σύγκριση, το διαστημόπλοιο Space Shuttle χρεώνε 25.000 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το 2011.

Η υπόσχεση του Starship είναι η πλήρης επαναχρησιμοποίηση και των δύο σταδίων, για αόριστο χρονικό διάστημα.

Αυτό μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η SpaceX είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά μετά την επιτυχία της Πέμπτης. Ωστόσο, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει πριν οι βιομηχανίες μπορέσουν να τοποθετήσουν το φορτίο τους στο Starship με χαμηλό κόστος.

Δείτε επίσης: Δείτε ζωντανά την 3η δοκιμαστική πτήση του SpaceX Starship

Σύμφωνα με την εξίσωση του Musk, η SpaceX χρειάζεται τον πύραυλο Starship και τον εκτοξευτή του να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμα, προκειμένου να μειώσει το κόστος εκτόξευσης. Αυτό δεν προσπαθήθηκε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο εκτοξευτής και το σκάφος να χαθούν κατά την επανείσοδό τους.

Πηγή: businessinsider

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS