Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, πως όμως συνδέονται με την δημόσια ασφάλεια;
Πριν από επτά χρόνια, ο λογαριασμός στο Twitter του Burger King παραβιάστηκε. Η εικόνα του προφίλ της εταιρείας αντικαταστάθηκε με το λογότυπο του McDonald’s, το εμφανιζόμενο όνομά του προφίλ άλλαξε σε “McDonald’s” και το bio έλεγε “Μόλις πουλήθηκε στα McDonalds.”
Το οποίο, αν και ειλικρινά ξεκαρδιστικό, προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για το πόσο ανθεκτικοί είναι οι κωδικοί πρόσβασης μέχρι και των κολοσσιαίων εταιρειών. Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι εταιρείες τείνουν να κάνουν λάθος.
Μόνο φέτος, μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Estée Lauder, η Nintendo, το Facebook και το Zoom υπέστησαν παραβιάσεις δεδομένων που αποκάλυψαν ευαίσθητα στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών. Οι «τρύπες» επιδιορθώθηκαν γρήγορα, οι καταναλωτές ενημερώθηκαν και οι εταιρείες τους ζήτησαν συγνώμη.
Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή malware, το ransomware είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο όρος: «έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύει την πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστή ή σε δεδομένα έως ότου πληρωθούν τα λύτρα», αναφέρει η Υπηρεσία Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (CISA), μέρος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθεί με τρόπο που ακόμη και οι δημιουργοί δεν είχαν προβλέψει.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη, χάκερ χτύπησαν το Γερμανικό νοσοκομείο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ. Η επίθεση στον κυβερνοχώρο κατέστησε δυσπρόσιτα τα κρίσιμα δεδομένα ασθενών και η διοίκηση του νοσοκομείου έκλεισε τα επείγοντα ιατρεία. Την επόμενη μέρα, μια γυναίκα που είχε ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα «μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο πολύ μακριά από το σπίτι της, με την θεραπεία της να καθυστερεί περίπου μία ώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της».
Όταν ειδοποιήθηκαν οι χάκερ από την αστυνομία ότι είχαν χακάρει νοσοκομείο, οι ένοχοι «παρείχαν ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης για να ξεκλειδώσουν όλους τους servers που έχουν παραβιαστεί». Δυστυχώς, οι αρχές έχουν χάσει την επαφή μαζί τους και οι δράστες καταζητούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Αυτό το περιστατικό δεν είναι το μόνο. Η CISA προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις ransomware έχουν αυξηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η CISA και η BSI, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας, δημοσίευσαν και οι δύο συμβουλές προτρέποντας τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν την ελαττωματική υπηρεσία που οδήγησε στον τραγικό θάνατο της γυναίκας να ενημερώσουν τις πύλες του δικτύου. Όμως, η προειδοποίηση ήρθε μετά τον θάνατο της γυναίκας, και οι κυβερνήσεις είναι τρομερά αργές στο να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απάτες που διαπράττονται καθημερινά.
Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα αυτών των μεγάλων, απροσδιόριστων σχεδίων εμποδίζει περαιτέρω την ικανότητα των αρχών να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τους «κακούς». Όταν λοιπόν η κλίμακα αυτών των κυβερνοεπιθέσεων γίνεται σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι εγκέφαλοι χάνουν τον έλεγχο, ποιος μπορεί να επιλύσει τα αποτελέσματα πριν καταλήξουν να είναι μη αναστρέψιμα;