ΑρχικήinetNBN: Το backflip που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια!

NBN: Το backflip που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια!

Ήταν το σχέδιο NBN που ο Συνασπισμός πολεμούσε για χρόνια, και τώρα που άλλαξε γνώμη, θα κοστίσει δισεκατομμύρια περισσότερα.

Μόλις επτά χρόνια αφότου οι Tony Abbott και Malcolm Turnbull διέλυσαν την αρχική ευρυζωνική διάθεση του Εργατικού Κόμματος για να προσφέρει υψηλές ταχύτητες στο σπίτι κάθε οικογένειας, το σχέδιο επέστρεψε.

Δύο εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι σε θέση να ζητήσουν ίντερνετ έως το 2023 σε προάστια σε ολόκληρη την Αυστραλία, σύμφωνα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Morrison που θα παρουσιαστεί σήμερα. Πρόκειται για μια είδηση που έρχεται μετά από εκτεταμένες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, για χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και εκατομμύρια Αυστραλούς που αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι.

Η αναβάθμιση αναμένεται να προσφέρει πρόσβαση σε επιπλέον οκτώ εκατομμύρια σπίτια, σε ταχύτητες ευρείας ζώνης έως και ένα gigabit ανά δευτερόλεπτο μέχρι το 2023. Προς το παρόν, το υποχρεωτικό ελάχιστο είναι 25 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης Morrison σήμερα είναι δισεκατομμύρια δολάρια πιο ακριβή από την αρχική πρόταση που απέρριψε ο Συνασπισμός. Το Εργατικό Κόμμα είχε σχεδιαστεί να δαπανήσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για το αρχικό του σχέδιο NBN, ενώ ο Συνασπισμός θα καταλήξει να δαπανήσει 51 δισεκατομμύρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός Kevin Rudd, ο οποίος δε σταμάτησε ποτέ να διαμαρτύρεται για την απόφαση να αντιστρέψει την αρχική του πολιτική, ήταν ο πρώτος που «χτύπησε».

«Εδώ και 7 χρόνια, χαλάνε το σχέδιο της κυβέρνησής μου για τις ίνες, αντί να σπαταλούν δισεκατομμύρια, με ίνες στο μυθικό «δίκτυο», μας δίνουν τις χειρότερες ταχύτητες στον κόσμο. Τώρα αυτό! Μια ολοκληρωμένη απάτη πολιτικής.»

Ωστόσο, και η αντίδραση στο διαδίκτυο από τους λάτρεις του ίντερνετ ήταν εξίσου βάναυση στα κοινωνικά μέσα με τους χρήστες να παραπονιούνται ότι είναι «πολύ αργά» και «αστείο».

Πριν από δέκα χρόνια, αυτό τον μήνα, ήταν ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων, Tony Abbott που προώθησε τον Malcolm Turnbull πίσω στο frontbench με στόχο να «κατεδαφίσει» το σχέδιο NBN του Εργατικού Κόμματος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση του διαδικτύου για όλα αυτά τα πράγματα, αλλά θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων σε ένα σύστημα ψυχαγωγίας;», είπε ο Abbott.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικοινωνιών, Paul Fletcher επέμεινε σήμερα ότι η ζήτηση μεταξύ πελατών που ήταν έτοιμοι να πληρώσουν για γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ δεν υπήρχε πριν από 7 χρόνια.

«Η απόφαση που πήρε ο Συνασπισμός το 2013, για γρήγορη ανάπτυξη του NBN, στη συνέχεια, αναβαθμίσεις φάσης γύρω από την αναδυόμενη ζήτηση, έχει εξυπηρετήσει την Αυστραλία καλά,» δήλωσε ο κ. Fletcher.

«Όταν ο COVID χτύπησε, και εκατομμύρια Αυστραλοί μετατοπίστηκαν στην εργασία και τις σπουδές από το σπίτι, ήταν ζωτικής σημασίας να έχουμε καλή ευρυζωνική σύνδεση όσο το δυνατόν ευρύτερα διαθέσιμη. Εάν είχαμε κολλήσει με το σχέδιο του Εργατικού Κόμματος, θα είχαμε σχεδόν 5 εκατομμύρια λιγότερα σπίτια.»

Ωστόσο, ο Fletcher είπε ότι η σύνδεση θα κατασκευαστεί μόνο εάν ένας πελάτης ζητήσει σχέδιο υψηλής ταχύτητας, αλλά δεν θα υπάρχει χρέωση σύνδεσης εκ των προτέρων.

nbn
NBN: Το backflip που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με το σχέδιο NBN, η κυβέρνηση Morrison θα ανακοινώσει επίσης 130 ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των Rockhampton, Bunbury, Port Macquarie, Coffs Harbour, Mt Gambier και Devonport για αναβαθμίσεις με πολλά ακόμη.

«Για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις εκτός κέντρων, εντός αυτών των ζωνών, θα έχουν πρόσβαση σε τιμές χονδρικής CBD, αυξάνοντας έτσι την ετήσια εξοικονόμηση κόστους μεταξύ 1.200 και 6.000 $,» δήλωσε ο Fletcher.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος επικοινωνίας του Εργατικού Κόμματος, Michelle Rowland, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο NBN θα περιλαμβάνει πολλαπλασιασμό τόσο κόστους όσο και χρόνου, για τη σύνδεση των αυστραλιανών επιχειρήσεων με ίνες, αφού οι Φιλελεύθεροι τις άφησαν με χαλκό.

«Αφού ξόδεψαν 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα δίκτυο δεύτερης τιμής, και έχασαν επτά χρόνια, αποδεικνύεται ότι οι ίνες είναι αυτό που χρειάζονταν οι επιχειρήσεις της Αυστραλίας,» είπε.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS