Ο όρος “ιδιωτικός” είναι σχετικός, ειδικά όταν πρόκειται για την ιδιωτική ή ανώνυμη περιήγηση στο Ίντερνετ, μία ρύθμιση στον web browser σας που υποτίθεται ότι σας επιτρέπει να αποκρύψετε το ιστορικό σας από άλλους που χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή. Ενώ η λειτουργία ιδιωτικής ή ανώνυμης περιήγησης μπορεί να κρύψει τις δραστηριότητές σας έως έναν βαθμό, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τις ενέργειές σας. Και όχι μόνο άτομα που βρίσκονται στο δίκτυό σας, αλλά και από τον ISP (Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου) σας, την κυβέρνηση, ακόμη και χάκερς.
Τί είναι η ιδιωτική ή ανώνυμη περιήγηση;
Η ιδιωτική ή ανώνυμη περιήγηση είναι μία λειτουργία που πρωτοεμφανίστηκε στον Safari browser της Apple το 2005. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ακολουθήσουν κι οι αντίπαλοι προμηθευτές browsers, όπως η Google και η Mozilla. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η λειτουργία εξελίχθηκε σε ένα βασικό συστατικό για οποιονδήποτε web browser. Η ιδιωτική περιήγηση δημιουργεί αποτελεσματικά ένα ξεχωριστό session περιήγησης που είναι απομονωμένο από το κύριο. Τα sites που επισκέπτεστε δεν καταγράφονται στο ιστορικό της συσκευής σας. Εάν συνδεθείτε σε ένα site έχοντας ενεργοποιημένη την λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, το cookie δεν αποθηκεύεται όταν κλείσετε το παράθυρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αρχή περιορίζει και τους δύο τρόπους. Οι καρτέλες ιδιωτικής περιήγησης δεν έχουν πρόσβαση στα cookies που χρησιμοποιείτε στο κύριο session. Για παράδειγμα, εάν συνδεθείτε στο Facebook και μετά εισέλθετε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά.
Αυτό καθιστά λίγο πιο δύσκολο για third-party sites να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης. Αυτό σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να έχετε εύκολη πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς στο Ίντερνετ ταυτόχρονα. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να περιηγηθείτε στα λεγόμενα “soft paywalls” (sites στα οποία έχετε πρόσβαση σε μερικές σελίδες προτού σας ζητηθεί να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε.
Τα όρια της λειτουργίας ιδιωτικής ή ανώνυμης περιήγησης
Οι web browsers που προσφέρουν μια ιδιωτική λειτουργία συχνά προσπαθούν να τονίσουν ότι δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα ισχυρή μέθοδο προστασίας των χρηστών. Στην καλύτερη περίπτωση, παρέχει ένα λεπτό επίπεδο απορρήτου για άτομα που εργάζονται από τα δικά τους ιδιωτικά δίκτυα. Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν εμποδίζει τους διαχειριστές εταιρικών ή εκπαιδευτικών δικτύων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας. Επίσης, δεν εμποδίζει απαραίτητα κάποιον να κατασκοπεύσει τις συνήθειες περιήγησής σας, εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο σημείο πρόσβασης σε κάποια καφετέρια ή σε κάποιο εστιατόριο, για παράδειγμα. Και πάλι, η ιδιωτική περιήγηση ασχολείται αποκλειστικά με τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων δραστηριότητας περιήγησης στην προσωπική σας συσκευή και όχι με τη μετάδοσή του σε ένα δίκτυο.
Europol: Εξάρθρωσε την πλατφόρμα Ghost - Σύλληψη εγκληματιών
Neuralink: Έγκριση FDA για επαναστατική συσκευή Blindsight
Ανακάλυψη: Μαύρη τρύπα σκοτώνει το γαλαξία της
Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να είναι αποτελεσματική σε μερικές μόνο περιπτώσεις. Εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από malware που παρακολουθεί την κίνηση δικτύου και αιτήματα DNS, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, δεν μπορεί είναι αποτελεσματική έναντι των τεχνικών “δακτυλικών αποτυπωμάτων”, στις οποίες τρίτα μέρη, συνήθως δίκτυα διαφήμισης, επιχειρούν να προσδιορίσουν διακριτικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά του σε ένα δίκτυο. Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Φαίνεται να προσελκύει λιγότερη προσοχή από malware και trojans, παρά την ικανότητά του να εντοπίζει άτομα με μεγάλη ακρίβεια. Καθώς περιηγείστε στο Ίντερνετ, third-party sites μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης ώρας, της ανάλυσης οθόνης, του web browser, των plugins και της γλώσσας που χρησιμοποιείτε.
Οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ασήμαντη από μόνη της, αλλά όλες μαζί, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της συσκευής σας. Μία έρευνα που διεξήχθη από το Electronic Frontier Foundation δείχνει ότι μόνο ένας στους 286.777 browsers έχει το ίδιο ακριβώς δακτυλικό αποτύπωμα (ή configuration). Το EFF προσφέρει μια υπηρεσία με την ονομασία Panopticlick, η οποία μπορεί να δείξει τη βαθμολογία μοναδικότητας του browser σας. Αυτό το site απεικονίζει το γεγονός ότι τα configurations του υπολογιστή σας είναι πιο μοναδικά από ό, τι μπορεί να φαντάζεστε, καθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, εύκολο σε τρίτους να σας παρακολουθήσουν.
Υπάρχει πραγματικά απόρρητο στο Ίντερνετ;
Το απόρρητο στο Ίντερνετ συνεπάγεται τη δυνατότητα επικοινωνίας και περιήγησης χωρίς να μπορεί κάποιος εξωτερικός τρίτος να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας. Αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατόν προς το παρόν, καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια στην επίτευξή του.
Τί γίνεται με εκείνους που βρίσκονται στο δίκτυό σας και τον ISP σας;
Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η κυβέρνησή σας. Υπάρχει επίσης η βιομηχανία τεχνολογίας διαφημίσεων, η οποία παρέχει διαφημίσεις με στόχευση ακριβείας μέσω εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το Ίντερνετ είναι ένα panopticon. Η βιομηχανία VPN υπόσχεται να προσφέρει απόρρητο εάν επενδύετε στα προϊόντα της, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει απόλυτα το απόρρητό σας στο Ίντερνετ.
Πώς μπορείτε να εμποδίσετε τον διαχειριστή του δικτύου σας να δει τί σας ενδιαφέρει κατά την περιήγησή σας;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το VPN, το οποίο όμως θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής. Για να είστε όμως όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, απενεργοποιήστε εντελώς τη JavaScript. Σίγουρα, θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά πολλά sites, αλλά θα σταματήσουν επίσης και τα “άσχημα σενάρια δακτυλικών αποτυπωμάτων”.