Πριν λίγο καιρό, για να προστατεύσει κάποιος το οικιακό του δίκτυο, έπρεπε απλά να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή του. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά πλέον.
Δεν είναι μόνο ο υπολογιστής και τα λάπτοπ, που πρέπει να προστατευτούν. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε πολλές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο: τηλέφωνα, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, ίσως μια “έξυπνη” τηλεόραση ή ένα θερμοστάτη και ένα ψυγείο, μια έξυπνη λάμπα, ένα παιχνίδι, μια κάμερα ασφαλείας ή μια video-streaming συσκευή κλπ.
Το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ έχει 11 τέτοιες συσκευές, σύμφωνα με την Deloitte. Πολλές από αυτές τις συσκευές είναι ευάλωτες σε hacking. Εάν δεν θέλετε να βρεθείτε στο στόχαστρο των εγκληματιών, που θα μπορέσουν να εξαπλώσουν κακόβουλο λογισμικό ή ransomware, θα πρέπει να ασφαλίσετε ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το οικιακό δίκτυο;
Τα οικιακά δίκτυα είναι ένας σημαντικός στόχος για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, που χρησιμοποιούν “αθώα” έξυπνα gadgets για να κλέψουν δεδομένα από υπολογιστές και τηλέφωνα. Επιπλέον, οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ευάλωτες συσκευές και να τις ενσωματώσουν σε πολύ μεγαλύτερα “botnets“, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς.
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Κατά μέσο όρο, μία στις τρεις συνδέσεις Διαδικτύου από οικιακά δίκτυα πραγματοποιείται μέσω συσκευών, διαφορετικών από υπολογιστές ή τηλέφωνα. Επομένως, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να παραβιαστούν οι συσκευές σας.
Μπορείτε να προστατεύσετε μόνοι σας το οικιακό σας δίκτυο, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και αν κάνετε κάποιο λάθος, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πληρώσουν για μια υπηρεσία προστασίας δικτύου, που προσφέρεται είτε από τον πάροχο διαδικτύου είτε από άλλη εταιρεία. Φυσικά, αυτό κοστίζει.
Πώς λειτουργεί αυτό;
Σκεφτείτε το οικιακό σας δίκτυο ως μια δέσμη κουτιών που συνδέονται μεταξύ τους με χορδές. Κάπως έτσι είναι όλες οι εσωτερικές συσκευές σας και τα δεδομένα που μοιράζονται μεταξύ τους.
Τώρα φανταστείτε κάθε ένα από αυτά τα κουτιά δεμένα με χιλιάδες άλλες χορδές έξω από το σπίτι σας. Πρόκειται για συνδέσεις που πραγματοποιούν συνήθως οι συσκευές σας με άλλες συσκευές στο παγκόσμιο Διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε συνεχώς όλες αυτές τις συνδέσεις μόνοι μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια.
Μια καλή υπηρεσία ασφάλειας δικτύου δημιουργεί firewalls για να μπλοκάρει την ανεπιθύμητη κυκλοφορία δεδομένων. Ωστόσο, τα firewalls δεν είναι τέλεια. Επομένως, η υπηρεσία πρέπει να παρακολουθεί την κυκλοφορία του δικτύου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει ασυνήθιστα μοτίβα. Παρακολουθεί τόσο τις συσκευές όσο και τα κακόβουλα internet domains, προειδοποιώντας για πιθανές απειλές και μπλοκάροντας ύποπτα sites.
Έτσι, θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ασφάλειά σας και να απαντήσετε σε ειδοποιήσεις από το λάπτοπ ή το τηλέφωνό σας.
Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για να ορίσουν κανόνες σε σχέση με τα sites που μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά.
“Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να ασφαλίσουν το οικιακό τους δίκτυο“, λέει ο Michael Philpott, αναλυτής συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο. “Η μόνη πραγματική επιλογή είναι να έχουμε μια κεντρική λύση που να μπορεί να παρακολουθεί όλες τις συνδεδεμένες συσκευές“.
Καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία ασφαλείας, που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τις συσκευές σας και το οικιακό σας δίκτυο γενικά. Οι Bitdefender, F-Secure, McAfee και Trend Micro είναι μερικοί από τους “ηγέτες” της βιομηχανίας.
Μια καλή ιδέα θα ήταν και η αγορά network-security kits από εταιρείες ασφαλείας, αν και συνήθως πληρώνετε περισσότερα για μια επιπλέον συσκευή παρακολούθησης που θα προσθέσετε στο δίκτυό σας. Αυτά συχνά περιλαμβάνουν λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για υπολογιστές και τηλέφωνα.
Τέλος, αναζητήστε λογισμικό που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε δύο ξεχωριστά “εικονικά” οικιακά δίκτυα. Το ένα δίκτυο θα είναι μόνο για τους υπολογιστές και την αποθήκευση δεδομένων δικτύου και το άλλο για τις άλλες οικιακές συσκευές, όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις, τα ηχεία κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν θέλετε να βασιστείτε στους ειδικούς και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, πρέπει να μελετήσετε πολύ και να εκπαιδευτείτε για να προστατεύσετε μόνοι σας το οικιακό σας δίκτυο.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
- Basic network security: https://bit.ly/2Zg8pou
- Protecting your router: https://bit.ly/334JuWc