ΑρχικήyoutubeΗ ταινία Cuties του Netflix προωθεί την παιδική σεξουαλικότητα

Η ταινία Cuties του Netflix προωθεί την παιδική σεξουαλικότητα

Πριν από αρκετές εβδομάδες, το Netflix άρχισε να προωθεί μια νέα ταινία από τον Γάλλο σκηνοθέτη Maimouna Doucoure με τίτλο “Cuties”. Η αφίσα, με μικρά παιδιά που ποζάρουν περίεργα, προκάλεσε την οργή. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance – το οποίο τίμησε την ταινία με βραβείο σκηνοθεσίας – παρείχε μια περιγραφή της ταινίας που δεν έκανε πολλά για να εξουδετερώσει τον θυμό.

Σύμφωνα με το Sundance, το “Cuties” αφηγείται την ιστορία ενός 11χρονου κοριτσιού που ονομάζεται Amy, το οποίο, μέσω μιας αναφλεγόμενης συνειδητοποίησης της αυξανόμενης θηλυκότητας της, ωθεί την ομάδα της σε ολοένα και πιο αισθησιακές πρόβες χορού, πυροδοτώντας την ελπίδα των κοριτσιών για την πρώτη θέση σε έναν τοπικό διαγωνισμό χορού”. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Sundance ιδρύθηκε από έναν άνδρα που είναι τώρα στη φυλακή για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η επίσημη περιγραφή της ταινίας από το Netflix ήταν εξαιρετικά γραφική: “Η Amy, 11 ετών, γοητεύεται από μια ομάδα twerking dancing. Με την ελπίδα πως θα συμμετάσχει στην ομάδα, αρχίζει να εξερευνά τη θηλυκότητα της, αψηφώντας τις παραδόσεις της οικογένειας της”.

Μετά τις αντιδράσεις, το Netflix ζήτησε συγγνώμη – όχι για την ίδια την ταινία, αλλά για την “ακατάλληλη παρουσίαση της”. Η streaming υπηρεσία άλλαξε επίσης τη σύνοψη της, απαλλάσσοντας κάθε αναφορά του “twerking” και αντ ‘αυτού την αποκάλεσε “ομάδα χορού με ελεύθερο πνεύμα”. Το Netflix δεν μπήκε στην διαδικασία να εξηγήσει γιατί χρησιμοποίησαν αυτή την «ακατάλληλη παρουσίαση» στο διαφημιστικό τους υλικό. Αν δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά το περιεχόμενο της ταινίας και αν δεν προσπαθούν να προσελκύσουν ένα κοινό παιδεραστών που θέλουν να δουν εφηβικά κορίτσια να περιστρέφονται γύρω από μια κάμερα, τότε ποια ήταν η διαδικασία σκέψης πίσω από τον τρόπο που έγινε το αρχικό marketing; Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ.

cuties netflix

Πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να υπερασπιστούν την ταινία των παιδιών. Ένα άρθρο της Anna Menta για το The Decider κατηγόρησε τους επικριτές της ταινίας, συνδέοντας αβάσιμα την κριτική με τη θεωρία συνωμοσίας των QAnon, και επιμένοντας ότι οι επικριτές οφείλουν μια συγνώμη.

Ο Richard Brody χαρακτήρισε στο New Yorker την ταινία ως «εξαιρετική» και ο David Fear του Rolling Stone έδωσε στο “Cuties” μια γενικά θετική κριτική, λέγοντας ότι η οργή που προκάλεσε είναι το προϊόν ενός “μεγάλου παραπλανητικού λάθους του marketing”. Η Independent συμμετείχε στη χορωδία των υπερασπιστών, δηλώνοντας: «Το Cuties στο Netflix είναι μια υπερβολικά καλή ταινία για να αμαυρωθεί από μια κακόγουστη αφίσα».

Συνολικά, το ξέσπασμα γύρω από την ταινία δεν εμπόδισε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να χαιρετίσουν το “Cuties” ως καλλιτεχνικό θρίαμβο. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο 90% στο Rotten Tomatoes, με τους κριτικούς να λένε πράγματα όπως «είναι αναζωογονητικά ειλικρινής για την τάξη, τη θρησκεία και την αυξανόμενη σεξουαλικότητα με τρόπους που οι αμερικάνικες ταινίες δεν θα τολμούσαν ποτέ να είναι» και «Το Cuties σίγουρα αξίζει την προσοχή σας”. Και για λίγο, αυτοί οι γενναίοι υπερασπιστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το Hollywood είχαν το πλεονέκτημα ότι ήταν οι μόνοι που είδαν όντως την ταινία. Οι υπόλοιποι από εμάς μπορούσαμε απλά να κάνουμε υποθέσεις με βάση το γεγονός ότι είναι μια ταινία για 11χρονα που κάνουν twerking και το Netflix είχε αποφασίσει να προωθήσει με μια εικόνα των εν λόγω 11χρονων παιδιών σε σεξουαλικές πόζες.

Αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε μια ταινία από το πορνογραφικό της εξώφυλλο. Όμως χθες η ταινία κυκλοφόρησε και όπως αποδεικνύεται, τελικά, μπορούμε.

cuties netflix

Καθώς όλο και περισσότερα αποσπάσματα της ταινίας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι σαφές ότι όσοι από εμάς επικρίναμε την ταινία στην πραγματικότητα υποτιμήσαμε την κατάσταση. Είναι, αν μη τι άλλο, πολύ χειρότερη από ό,τι υποθέσαμε.

Μια σκηνή δείχνει τα 11χρονα κορίτσια να χορεύουν και να χτυπούν το ένα το άλλο σε επίμαχα σημεία καθώς η κάμερα μεγεθύνει για κοντινά πλάνα. Σε μια άλλη σκηνή, τα κορίτσια χορεύουν προκλητικά για δύο ενήλικες άντρες, ένας από τους οποίους κοιτάζει με προφανή ικανοποίηση.

Η προτελευταία σκηνή που παρουσιάστηκε στην αρχική αφίσα πριν την αλλάξει το Netflix, είναι πολύ πιο ενοχλητική από την ήδη ενοχλητική εικόνα. Η σκηνή συνεχίζεται για αρκετά λεπτά, ο χορός είναι πολύ σεξουαλικός και η κάμερα, όπως πάντα, κάνει ζουμ για κοντινά πλάνα.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πως το “Cuties” είναι μια εξαίρεση στον κανόνα – κάτι έξω από το περιθώριο, μακριά από το mainstream. Αλλά αυτό δεν θα ήταν αλήθεια. Αυτή η ταινία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης προς την αύξηση της σεξουαλικοποίησης των παιδιών. Σε αντίθεση με την Anna Menta και τόσα ακόμα υποστηρικτές της ταινίας στα μέσα ενημέρωσης, η ομαλοποίηση της παιδεραστίας δεν είναι ένα παραμύθι ή μια θεωρία συνωμοσίας των QAnon. Είναι πραγματικότητα και συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Και το Netflix κατέστησε σαφές σε ποια πλευρά του ζητήματος βρίσκεται.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS