ΑρχικήyoutubeΟι 20 καλύτερες gaming κονσόλες όλων των εποχών

Οι 20 καλύτερες gaming κονσόλες όλων των εποχών

Στο κατώφλι της νέας γενιάς κονσολών, όπως είναι το PlayStation 5 και το Xbox Series X, αυτές είναι οι πιο σημαντικές κι εντυπωσιακές κονσόλες της βιομηχανίας του gaming για πάνω από 50 χρόνια.

20 – Atari Jaguar (1993)


Η τελευταία κονσόλα της βετεράνου εταιρείας διαθέτει μια ισχυρή και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που βασίζεται σε δύο chipsets πυριτίου (με το όνομα Tom και Jerry) και έναν επεξεργαστή Motorola 68000. Αρκετοί εξηγούν πως ήταν δύσκολο να κωδικοποιηθεί, λόγω του εύρους καταλόγου παιχνιδιών. Εκτός αυτού κόστιζε 249 δολ., δηλαδή ήταν πολύ ακριβή για τα δεδομένα της εποχής. Η κονσόλα αυτή είναι γνωστή για τα εξαιρετικά shooting games Tempest 2000, Doom και Alien vs Predator.

19 – Sega Master System (1985)


Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Sega έκανε πολλές προσπάθειες να μεταφέρει την εμπειρία των arcade games στην αγορά της οικιακής κονσόλας – το Master System ήταν το πιο επιτυχημένο. Πιο ισχυρή και με μια πιο γεμάτη παλέτα χρωμάτων από το πανίσχυρο Nintendo Entertainment System (NES), το μηχάνημα 8-bit διαθέτει πολλά arcade games, αλλά έγινε γνωστό για τις scrolling πλατφόρμες, όπως ο Alex Kidd στο Miracle World, το Wonder Boy, το Psycho Fox και μια εξειδικευμένη έκδοση του Sonic the Hedgehog.

18 – Sega Saturn (1994)


Εμφανίστηκε στην ιαπωνική αγορά ένα δεκαπενθήμερο πριν από το PlayStation. Η μηχανή 32-bit της Sega θα οριστεί για πάντα από τον ατυχή ανταγωνισμό της με τη Sony. Η κατακερματισμένη εσωτερική αρχιτεκτονική της χτίστηκε γύρω από την τεχνολογία αιχμής της Sega, αλλά οι προγραμματιστές χρειάστηκαν εξειδικευμένες γνώσεις συναρμολόγησης για κονσόλες. Τα στούντιο της Sega θριάμβευσαν με τα Virtua Fighter, Nights in Dreams και Sega Rally, ενώ η πληθώρα των εκπληκτικών 2D shooter και των παιχνιδιών μάχης ενθουσίαζε τους hardcore gamers.

17 – SNK Neo Geo (1990)


Όπως και η Sega, η SNK ήταν ένας γίγαντας ηλεκτρονικών παιχνιδιών της δεκαετίας του 1980 με την επιθυμία να διεισδύσει στην αγορά της οικιακής κονσόλας, αλλά η προσέγγισή της ήταν πολύ πιο φιλόδοξη. Ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα μηχάνημα, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια τεχνολογία με τις μέχρι τότε επιτυχίες στο χώρο του gaming. Αυτό οδήγησε σε εκπληκτικές εγχώριες εκδόσεις των Fatal Fury, Art of Fighting και The King of Fighters. Η μόνη παγίδα ήταν το Neo Geo, το οποίο κόστισε τρεις φορές περισσότερο από τους ανταγωνιστές του και οι δισκέτες των 330 megabit κόστιζαν έως και 200 δολάρια η καθεμία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γνωστή ως η Rolls-Royce για τις κονσόλες.

16 – Atari VCS / 2600 (1977)


Μετά την επιτυχία της οικιακής κονσόλας Pong το 1975, οι σχεδιαστές της εταιρείας πέρασαν ένα χρόνο κατασκευάζοντας ένα σύστημα βασισμένο σε μικροεπεξεργαστή που θα μπορούσε να παίξει παιχνίδια με βάση τις δισκέτες. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 1977, 400.000 μηχανήματα εμφανίστηκαν στα ράφια των Η.Π.Α. και εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως. Η εμφάνιση του μηχανήματος, με τη μαύρη πρόσοψη, την επένδυση από ξύλο, και το απλό χειριστήριο οκτώ κατευθύνσεων, έθεσε την βάση του σχεδιασμού της βιομηχανίας. Με την εισχώρηση της ποπ κουλτούρας μέσω ταινιών τόσο διαφορετικών όσο το Airplane! και το Bladerunner, το Atari ήταν κάτι περισσότερο από μια κονσόλα και έγινε μύθος.

15 – Nintendo GameCube (2001)

κονσόλες


Παρόλη την ισχυρή σχεδίαση και την τεχνική ισχύ του PS2 και του Xbox, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και την υποστήριξη DVD (το Xbox μέσω ενός πρόσθετου), το GameCube έμοιαζε με ένα τεράστιο τουβλάκι Lego με λαβή και ο επεξεργαστής της IBM ήταν αρκετά αδύναμος σε σύγκριση με τα μηχανήματα της Microsoft. Αλλά η Nintendo ήθελε μια διασκεδαστική, χαρακτηριστική κονσόλα που να είναι οικονομική κι εύκολη στην χρήση. Επιπλέον, τα Metroid Prime, Legend of Zelda: Wind Walker, Resident Evil 4 και Super Mario Sunshine ανταγωνίστηκαν επάξια οποιαδήποτε άλλη από τις γνωστότερες κονσόλες.

14 – PlayStation 3 (2006)


Εκτός από τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις σχετικά με τον φιλόδοξο επεξεργαστή Cell και την προσθήκη Blu-ray, το PS3 ήταν ένα αξιέπαινο έργο από την αρχή. Η διαδικτυακή υπηρεσία χωρίς συνδρομές ήταν για πολλούς παίκτες μια γενναιόδωρη προσφορά από την εταιρεία. Το PS3 άφησε εποχή με παιχνίδια σταθμούς όπως: Uncharted 2, God of War III, Demon’s Souls, Heavy Rain και Journey, όλα να εξελίσσονται σε συναρπαστικούς κόσμους. Αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τις κονσόλες.

13 – Νintendo 64 (1996)

κονσόλες


Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο υπερυπολογιστή Silicon Graphics Inc και αρχικά έλαβε το καθόλου χιουμοριστικό κωδικό όνομα Project Reality, το N64 ήταν ένα αντιφατικό θηρίο – κολλημένο στην χρήση δισκέτας, αντί να διαθέτει CD-ROM, αλλά καινοτόμο στη χρήση ενός αναλογικού χειριστηρίου για να επιτρέπει την ακριβή κίνηση 3D. Αυτό, φυσικά, οδήγησε στο Super Mario 64, το καθοριστικό παιχνίδι της εποχής, αλλά η κονσόλα είχε πολλά άλλα κλασικά, συμπεριλαμβανομένων των GoldenEye, Banjo-Kazooie, Wave Race 64 και Legend of Zelda: Ocarina of Time.

12 – Xbox One (2013)


Σχεδιασμένο περισσότερο ως ένας όμορφος υπολογιστής με κουτί από μια παραδοσιακή κονσόλα, το Xbox One διαθέτει επεξεργαστή AMD πολλαπλών πυρήνων, συμβατότητα HDR (και βίντεο 4K), αποθήκευση cloud, game streaming και πολλές επιλογές πολυμέσων που την ξεχώρισαν από άλλες κονσόλες. Όταν το Χbox One άρχισε να μεγαλώνει, οι νέες εκδόσεις του S και X ήρθαν για να ενισχύσουν τις προδιαγραφές του. Παράλληλα με τις όμορφες εκδόσεις των επιτυχιών Witcher 3, Assassin’s Creed Origins και Fallout 4, μας έφερε επίσης το Forza Horizon 4, το Sea of Thieves, το Halo 5 και το Ori and the Blind Forest.

11 – Xbox (2001)

κονσόλες


Το Xbox, παρουσιάστηκε από τον Bill Gates στο συνέδριο προγραμματιστών του 2000 και σχεδιάστηκε από την ομάδα του DirectX (το λογισμικό της Microsoft για προγραμματιστές παιχνιδιών σε PC) ως ένα τεχνολογικό Trojan horse για να φέρει τα προϊόντα της εταιρείας στο σαλόνι μας. Ο κατάλογός του διαθέτει περισσότερα από 600 παιχνίδια κι έναν από τους μεγαλύτερους first-person shooters, το Halo, καθώς και τον εκρηκτικό , Ninja Gaiden, τη σουρεαλιστική περιπέτεια Psychonauts και Star Wars Εpic Knights of the Old Republic. Από το ξεκίνημά του, το Xbox κατανόησε την αυξανόμενη σημασία του online gaming, με την ενσωματωμένη θύρα ethernet και την ισχυρή υποδομή Xbox Live. Η πιο σημαντική κονσόλα σχεδιασμένη από τις Η.Π.Α. από την εποχή του Atari VCS.

10 – Nintendo Wii (2006)


Πολλοί ειδικοί της βιομηχανίας παιχνιδιών είδαν τις τεχνολογικές προδιαγραφές για το Wii το 2005 και το χαρακτήρισαν ως «δύο Game Cubes ενωμένα σε ένα». Αυτό που δεν είχαν καταλάβει ήταν το μοναδικό χειριστήριο, το οποίο συνδύαζε χειριστήρια κίνησης που παρέχουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε απλά, τέλεια σχεδιασμένα παιχνίδια όπως τα Wii Sports, Wii Play και Wii Fit. Ξαφνικά, ολόκληρες οικογένειες μπορούσαν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, από τους νεότερους έως τους γηραιότερους – και η Nintendo πούλησε περισσότερες από 100 εκατομμύρια μονάδες ως αποτέλεσμα. Μια νίκη για τον χρηστικό σχεδιασμό πάνω από την τεχνολογική εμμονή στις κονσόλες.

9 – Sega Dreamcast (1998)

κονσόλες


Με το ενσωματωμένο μόντεμ και τα εξαιρετικά καινοτόμα controllers, το Dreamcast ήταν μια φουτουριστική κονσόλα, υποστηριζόμενη από τις εκπληκτικά δημιουργικές ομάδες ανάπτυξης της Sega. Το μηχάνημα έφερε μια σειρά από σπουδαίους τίτλους – Jet Set Radio, Shenmue, Seaman, Rez, Phantasy Star Online – που δημιούργησαν νέα είδη gaming ή προκάλεσαν την επανάσταση στα παλαιότερα. Όμως, η έλλειψη υποστήριξης από τους δυτικούς προγραμματιστές και η τεράστια δύναμη του PS2 εξασφάλισε ότι η ζωή του ήταν τόσο σύντομη όσο και όμορφη.

8 – Nintendo Switch (2017)

κονσόλες


Η επόμενη γενιά του ενδιαφέροντος, αλλά ελαττωματικού Wii U αναπαράγει την προσέγγιση της διπλής οθόνης στις κονσόλες και κάνει την ενσωματωμένη οθόνη HD πραγματικά φορητή, προσθέτοντας δύο αισθητήρες κίνησης. Το Switch είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη οικιακή κονσόλα, που εναλλάσσει το local multiplayer gaming με το online, συνδυάζοντας την έξυπνη λειτουργία του Wii και του Game Boy. Τα καλύτερα παιχνίδια του: Legend of Zelda: Breath of the Wild, Animal Crossing: New Horizons, Super Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe, Super Mario Maker.

7 – PlayStation (1994)


Μέχρι το 1993, η Sony είχε αποτύχει να εισέλθει στον κλάδο της κονσόλας μέσω συνεργασιών με τη Sega και τη Nintendo, οπότε η ιδιοφυΐα της εταιρείας Ken Kutaragi σκέφτηκε να φτιάξουν μόνοι τους τη δική τους μηχανή. Σχεδίασε μια αρχιτεκτονική που ήταν ισχυρή, αλλά εύκολα διαχειρίσιμη και επικεντρώθηκε στην προώθηση 3D σχημάτων στην οθόνη, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, η Sony αγόρασε το στούντιο Psygnosis του Ηνωμένου Βασιλείου και προσέφερε αποκλειστική συμφωνία με τον ιαπωνικό βετεράνο των Arcade, Namco. Η κονσόλα που προέκυψε, θριάμβευσε τη δεκαετία του 1990, με παιχνίδια όπως το Tekken, Gran Turismo και Pro Skater του Tony Hawk. Αυτό το μηχάνημα άλλαξε τα πάντα.

6 – Σύστημα ψυχαγωγίας Famicom / Nintendo (1983)

κονσόλες


Είναι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο γεγονός, αλλά αξίζει πάντα να το θυμόμαστε: καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, δεν παίξατε “βιντεοπαιχνίδια”, παίξατε Nintendo. Το brand ήταν τόσο συνώνυμο με τη δραστηριότητα που έγινε κανόνας. Αυτό ήταν το NES, μια κονσόλα σε σχήμα κουτιού, η οποία περιελάμβανε αστεία, επίπεδα, μικρά χειριστήρια (εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό από τις επιτυχημένες φορητές συσκευές Game & Watch της Nintendo) και μεγάλες κασέτες. Με παιχνίδια όπως τα Super Mario Bros, Legend of Zelda, Contra, Mega Man, Final Fantasy, Excitebike, η κονσόλα έμεινε για πάντα στην ιστορία του gaming.

5 – PlayStation 4 (2013)

κονσόλες


Βασισμένο σε παρόμοια τεχνολογία όπως το Xbox One, τα οποία ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, το PS4 είδε τη Sony να επικεντρώνεται σε παιχνίδια και όχι σε λειτουργίες πολυμέσων, κερδίζοντας αμέσως τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων εναντίον της Microsoft. Με το εξαιρετικό του χειριστήριο, την εξαιρετικά βελτιωμένη διαδικτυακή υποδομή και τις απρόσκοπτες λειτουργίες κοινής χρήσης και streaming, είναι ένα καινοτόμο σύστημα, αλλά εκεί όπου πραγματικά κερδίζει είναι το co-op gaming. Με παιχνιδάρες όπως τα Uncharted 4, Horizon Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man, God of War, Bloodborne, Death Stranding είναι σίγουρο πως θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης.

4 – Sega Mega Drive (1988)

κονσόλες


Σχεδιάζοντας μια κονσόλα ικανή να μετατρέψει με ακρίβεια τα arcade games, όπως το Golden Axe, το Strider και το Altered Beast, σε νέες εμπειρίες, η Sega έκανε τη Nintendo να φαίνεται ντεμοντέ. Αυτή η παράδοση ενισχύθηκε περαιτέρω το 1991 με την άφιξη του Sonic the Hedgehog, ενός σκατζόχοιρου με εμμονή για υψηλές ταχύτητες, αγκαθωτά μαλλιά που έδεναν τέλεια με την κουλτούρα του MTV, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το Mega Drive ήταν σίγουρο πως θα πουλούσε 35 εκατομμύρια συσκεύες και θα φιλοξενούσε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, από ρομαντικές μέχρι στρατιωτικές role-playing περιπέτειες, σε πραγματικό χρόνο.

3 – Xbox 360 (2005)

κονσόλες


Η πρώτη κονσόλα της εποχής των ευρυζωνικών συνδέσεων, το Xbox 360 έθεσε τη διαδικτυακή λειτουργία πολλαπλών παικτών στον πυρήνα της δημιουργίας του από την αρχή. Καινοτομίες όπως τα achievements και η βαθμολογία των παιχτών, μετέτρεψαν την παγκόσμια βάση χρηστών σε μια τεράστια ανταγωνιστική κοινότητα, είτε το πεδίο μάχης ήταν το Call of Duty 4: Modern Warfare, το Halo 3 ή το Forza Horizon. Αναμφισβήτητα, αυτή ήταν επίσης η κονσόλα που είδε τις μεγαλύτερες εκδόσεις επικών περιπετειών, όπως το Mass Effect 2, το Elder Scrolls V, το Bioshock και το Read Dead Redemption, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη εποχή του ώριμου αφηγηματικού σχεδιασμού παιχνιδιών στις κονσόλες αλλά και όχι μόνο.

2 – PlayStation 2 (2000)

κονσόλες


Είναι δύσκολο να κερδίσεις στον «πόλεμο της κονσόλας» επί δύο γενιές στην σειρά. Το PlayStation 2 δεν έφτασε απλά την επιτυχία του PlayStation – έγινε η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, πουλώντας 155 εκατομμύρια μονάδες. Η απόλυτη κυριαρχία του, η τεχνική του δύναμη και το οικείο περιβάλλον ανάπτυξης επέτρεψαν στα στούντιο ανά τον κόσμο να είναι εξαιρετικά δημιουργικά. Αυτή ήταν η χρυσή εποχή που τα mainstream blockbusters Grand Theft Auto, Metal Gear Solid, Gran Turismo, Pro Evo Soccer, Burnout και Ratchet & Clank έφτασαν στην κορυφή του gaming, αλλά η κονσόλα φιλοξένησε επίσης ιδιαίτερους θησαυρούς όπως το Katamari Damacy, το Ico και το Okami μέσω του Guitar Hero και του Singstar.

1 – Σύστημα ψυχαγωγίας Super Famicom / Super Nintendo (1990)

κονσόλες


Μέρες ολόκληρες μπροστά στο Street Fighter 2, τα σαλόνια γεμάτα με παρέες, τραπέζια γεμάτα καφέδες, σνακ και αναψυκτικά. Βράδια ολόκληρα παίζοντας το Legend of Zelda: a Link to the Past, το Super Metroid και το Secret of Mana, εκρηκτικές στιγμές της σειράς Star Wars, ανακαλύπτοντας τη χώρα του Donkey Kong. Εκατομμύρια από εμάς έχουμε αυτές τις αναμνήσεις. Το SNES έφτασε σε μια βιομηχανία που έχει ήδη αλλάξει από το Mega Drive, αλλά η Nintendo έμεινε σε αυτό που γνώριζε – σταθερή τεχνολογία και εκπληκτική δημιουργικότητα. Το μηχάνημα παρήγαγε όμορφα, πολύχρωμα γραφικά και πλούσιους ήχους και είχε την ευελιξία να δέχεται βελτιωμένες κασέτες όταν η τεχνολογία έκανε βήματα μπροστά. Επάξια βρίσκεται στην κορυφή σε αυτό το άρθρο με τις καλύτερες κονσόλες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS