ΑρχικήsecurityΧάκερς "χτύπησαν" το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας κι έκλεψαν δεδομένα!

Χάκερς “χτύπησαν” το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας κι έκλεψαν δεδομένα!

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας (Storting) δήλωσε χθες ότι έπεσε θύμα hacking επίθεσης που είχε ως στόχο το εσωτερικό του σύστημα email. Συγκεκριμένα, χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα και έκλεψαν δεδομένα που αφορούν κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και υπαλλήλους.


Σε ένα δελτίο τύπου, η διευθύντρια του Storting, Marianne Andreassen, ανέφερε ότι οι χάκερς παραβίασαν email λογαριασμούς εκλεγμένων αντιπροσώπων αλλά και υπαλλήλων, καταφέρνοντας να κλέψουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Η Andreassen πρόσθεσε ότι το περιστατικό διερευνάται επί του παρόντος από την υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση ούτε τον αριθμό των λογαριασμών που παραβιάστηκαν.

Κοινοβούλιο Νορβηγίας

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας έχει ήδη ξεκινήσει να ειδοποιεί εκπροσώπους και υπαλλήλους που έχουν επηρεαστεί από το εν λόγω περιστατικό ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, η ομάδα IT του Κοινοβουλίου έχει κλείσει την email υπηρεσία του, για να αποτρέψει τους χάκερς από το να αποκαλύψουν περισσότερα δεδομένα. Πριν από αυτή την hacking επίθεση, οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τη Νορβηγία ήταν κάτι σπάνιο και “μακρινό”.

  • Τον Ιανουάριο του 2018, μια hacking ομάδα έκλεψε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για πάνω από το 50% του πληθυσμού της Νορβηγίας, αναφέρει ο τοπικός Τύπος.
  • Τον Φεβρουάριο του 2019, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας Rapid7 και Recorded Future αποκάλυψαν ότι Κινέζοι χάκερς παραβίασαν τη Visma, μια νορβηγική εταιρεία που παρέχει λύσεις cloud-based επιχειρηματικού software σε ευρωπαϊκές εταιρείες, και εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την πρόσβαση για να επιτεθούν στους πελάτες της εταιρείας.
  • Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα απατεώνων του διαδικτύου εξαπάτησε το Norfund, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με BEC απάτη.
Κοινοβούλιο Νορβηγίας χάκερς- tweet

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας για τη διερεύνηση της επίθεσης, ενώ η Andreassen επεσήμανε ότι το περιστατικό αναφέρθηκε από τη διοίκηση του Storting στη νορβηγική αστυνομική υπηρεσία ασφαλείας (PST). Ακόμη, η Andreassen εξήγησε ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστή η έκταση της ζημιάς που έρχεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης και επίσης δεν θα γίνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το κίνητρο ή την αιτία της επίθεσης έως ότου ολοκληρωθεί η τρέχουσα έρευνα, όπως αναφέρει η νορβηγική δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία NRK.


Ο διευθυντής επικοινωνιών του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, Jarle Roheim Håkonsen, επιβεβαίωσε στο NRK ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος έχουν επηρεαστεί από την επίθεση. Το Κεντρικό Κόμμα επίσης επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι και οι υπάλληλοί του επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραβίασης του Κοινοβουλίου.

χάκερς vs Νορβηγία

Το Κοινοβούλιο επικουρείται κατά την διερεύνηση της επίθεσης από τη Νορβηγική Εθνική Αρχή Ασφάλειας (NSM), μια κυβερνητική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της εθνικής ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε υπολογιστές της χώρας (NorCERT).

Ο εκπρόσωπος Τύπου της NSM, Trond Øvstedal, δήλωσε ότι η Αρχή συνέβαλε στην ανταπόκριση συμβάντων, στην ανάλυση και σε άλλα μέτρα κατά τη διάρκεια του περιστατικού που έλαβε χώρα εναντίον του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας. Η NSM θα παρέχει επίσης στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS