Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους και καθώς η πανδημία του COVID-19 έφερε τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα όλου του κόσμου, οι εργαζόμενοι παγκόσμια αναγκάστηκαν να δουλεύουν απομακρυσμένα. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες και οι κρατικοί hackers ήταν απασχολημένοι με διάφορους τομείς όπως οι κατασκευαστικές, οι τεχνολογικές και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Εταιρείες σε πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς έπεσαν θύματα των hackers, με την έκθεση της CrowdStrike που δημοσιεύτηκε την Τρίτη να αναφέρει ότι οι εταιρείες-στόχος ήταν διπλάσιες από αυτές του 2019.
Ενώ η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες είναι συχνός στόχος, «η μεταποιητική βιομηχανία γνώρισε δραματική αύξηση εισβολών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η CrowdStrike. Οι κατασκευαστικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση 11% στις επιθέσεις και τις εισβολές στα δίκτυά τους σε σύγκριση με το 2019, ανέφερε η εταιρεία.
Οι επιθέσεις εναντίον των κατασκευαστικών εταιρειών που παρατηρήθηκαν από την CrowdStrike επηρέασαν τα επιχειρηματικά συστήματα ή τα δίκτυα front-office και όχι τους υπολογιστές που εμπλέκονται στα εργοστασιακά συστήματα ελέγχου, ανέφερε η Jennifer Ayers, αντιπρόεδρος της CrowdStrike.
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση της CrowdStrike για τις επιθέσεις στα δίκτυα των πελατών της σε όλο τον κόσμο.
Τόσο οι διαδικτυακοί εισβολείς όσο και οι hackers που χρηματοδοτούνται από το κράτος επιλέγουν να στοχεύσουν βιομηχανίες που είναι ήδη ευάλωτες στο τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού των υλικών τους, δήλωσε η CrowdStrike. Οι επιτιθέμενοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λήψη υλικών και προμηθειών ενδέχεται να είναι «πιο διατεθειμένες να πληρώσουν λύτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω διαταραχές», δήλωσε η CrowdStrike.
Οι εγκληματικές ομάδες “εστιάζουν στο χρηματικό κέρδος εκβιάζοντας και ζητώντας λύτρα αφού έχουν κλέψει τα δεδομένα των εταιρειών”, ενώ οι επιτιθέμενοι που χρηματοδοτούνται από κάποιο κράτος επικεντρώνονται “σε μια διαφορετική ατζέντα που μπορεί να κυμαίνεται από την κατασκοπεία έως την κλοπή πατεντών ως παραδείγματα”, δήλωσε ο Ayers.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά στην τακτική που χρησιμοποιούν τα δύο είδη των επιτιθέμενων είναι θολή, με πολλές εγκληματικές ομάδες να είναι πρόθυμες να παίξουν “σκληρό παιχνίδι” στοχεύοντας σε μεγαλύτερα κέρδη, ανέφερε η έκθεση.