ΑρχικήUpdatesFacebook: Έλεγχος και διεκδίκηση δικαιωμάτων των εικόνων

Facebook: Έλεγχος και διεκδίκηση δικαιωμάτων των εικόνων

Το Facebook θα επιτρέψει στους χρήστες να έχουν περισσότερο έλεγχο για τις εικόνες που κατέχουν και για το που καταλήγουν. Σε μια ενημέρωση της πλατφόρμας διαχείρισης δικαιωμάτων, η εταιρεία δήλωσε ότι αρχίζει σήμερα να συνεργάζεται με ορισμένους συνεργάτες για να τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την κυριότητα των εικόνων και, στη συνέχεια, να ελέγχουν πού θα εμφανίζονται αυτές οι εικόνες, σε όλη την πλατφόρμα του Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Instagram.

facebook
Facebook: Έλεγχος και διεκδίκηση δικαιωμάτων των εικόνων

Ο στόχος για αυτή τη δυνατότητα είναι να ανοίξει για όλους, όπως ισχύει ήδη για τα δικαιώματα μουσικής και βίντεο, όμως η εταιρεία δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Το Facebook δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι συνεργάτες του, αλλά αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να σημαίνει ότι αν μια επωνυμία όπως το National Geographic ανεβάσει τις φωτογραφίες στη «Διαχείριση δικαιωμάτων του Facebook», τότε θα μπορούσε να παρακολουθεί πού εμφανίζονται, όπως στις σελίδες Instagram άλλων επωνυμιών.

Η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να αφήσει τις εικόνες να παραμείνουν σε αναμονή, να εκδώσει κατάργηση, ή να χρησιμοποιήσει κάποιο αποκλεισμό.

Για να διεκδικήσει τα πνευματικά του δικαιώματα, ο κάτοχος της εικόνας ανεβάζει ένα αρχείο CSV στο Διαχειριστή δικαιωμάτων του Facebook που περιέχει όλα τα metadata της εικόνας. Καθορίζει επίσης πού ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ μπορούν να αφήσουν ορισμένες περιοχές εκτός.

Μόλις ο διαχειριστής επαληθεύσει ότι τα metadata και η εικόνα ταιριάζουν, στη συνέχεια θα επεξεργαστεί αυτή την εικόνα και θα παρακολουθεί πού εμφανίζεται. Εάν ένα άλλο άτομο προσπαθήσει να διεκδικήσει την κυριότητα της ίδιας εικόνας, τα δύο μέρη μπορούν να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς και το Facebook θα το αποδώσει τελικά σε όποιον το υπέβαλε πρώτα. Εάν θέλουν τότε να ασκήσουν ένσταση για αυτή την απόφαση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φόρμες αναφοράς IP.

Αυτή η ενημέρωση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του Instagram αυτή τη στιγμή, με λογαριασμούς που μοιράζονται συχνά την ίδια εικόνα και επισημαίνουν μόνο τον υποτιθέμενο αρχικό κάτοχο δικαιωμάτων.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και ο καθορισμός της επεξεργασίας που μπορεί να υποστεί μια εικόνα, όπως ένα meme, προτού χαρακτηριστεί ως «ταίριασμα» με την εικόνα του κατόχου των δικαιωμάτων. Τα memes είναι συνεχώς υπό επεξεργασία, επομένως το Facebook πρέπει να καθορίσει εάν θα επιτρέψει στους χρήστες να αφαιρέσουν αυτά τα meme.

Τα πνευματικά δικαιώματα στο Instagram είναι ένα ζήτημα εδώ και χρόνια και πιο πρόσφατα, η εταιρεία δήλωσε ότι οι ιστότοποι χρειάζονται άδεια φωτογράφων για να ενσωματώσουν τις δημοσιεύσεις τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS