ΑρχικήyoutubeBrexit: Το πληροφοριακό σύστημα συνοριακού ελέγχου δεν θα είναι έτοιμο

Brexit: Το πληροφοριακό σύστημα συνοριακού ελέγχου δεν θα είναι έτοιμο

Το βασικό πληροφοριακό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει το χάος των συνόρων όταν η Βρετανία τελικά διαχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του έτους κατά το γνωστό πλέον Brexit, δεν θα είναι πλήρως δοκιμασμένo και έτοιμo για χρήση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εμπορική ομάδα logistics της Βρετανίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Logistics UK ότι το Smart Freight System – το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης σε λιμάνια με καθοριστικό ρόλο όπως το Dover – θα περάσει σε δοκιμές beta στα μέσα Δεκεμβρίου και δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το σύστημα θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η προοπτική ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για την επεξεργασία δισεκατομμυρίων λιρών από εξαγωγές προτού δοκιμαστεί πλήρως, ώθησε τη βιομηχανία να προειδοποιήσει για πιθανό χάος. Το σύστημα είναι το επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και καθυστερήσεων για επιχειρήσεις όπου θα επιβάλλονται τελωνειακοί έλεγχοι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου.

«Το να ανακαλύψεις, με μόλις 14 ακόμη εβδομάδες να απομένουν, ότι δεν θα υπάρξει μια έτοιμη, εφαρμόσιμη λύση για όσους μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ε.Ε. είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και την οικονομία», δήλωσε η Elizabeth de Jong, διευθύντρια πολιτικής της Logistics UK.

«Η διαδικτυακή υπηρεσία Smart Freight θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021 για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανά προβλήματα και συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις και τον τομέα των μεταφορών για να διασφαλίσουμε ότι είναι αποτελεσματική και απλή στη χρήση», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου στο Λονδίνο. Η ονοματοδοσία beta είναι μια τυπική πρακτική επισήμανσης για μια ψηφιακή υπηρεσία που είναι πλήρως λειτουργική, πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος της κυβέρνησης αναφέρει ότι “η ετικέτα beta εμφανίζεται σε μια νέα υπηρεσία για να δείξει ότι δοκιμάζεται – και οτι μπορεί να μην λειτουργεί για όλους.”

Η αποκάλυψη ότι ένα τέτοιο βασικό πληροφοριακό σύστημα μπορεί να μην δοκιμαστεί πλήρως μέσα στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση για το χειρισμό του Brexit. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει επικριθεί για την απειλή του να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο καταστρέφοντας μέρος της Συμφωνίας Απόσυρσης του Brexit που υπέγραψε πέρυσι.

πληροφοριακό σύστημα brexit

Το Smart Freight System είναι μια διαδικτυακή πύλη που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι τα μέσα μεταφοράς αγαθών έχουν τα κατάλληλα έγγραφα όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και μειώνουν τον κίνδυνο να μην περάσουν τους ελέγχους των τελωνειακών υπαλλήλων.

Με τη Βρετανία εκτός της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε., τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην υπόλοιπη Ευρώπη από το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται τελωνειακές διασαφηνίσεις.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση κατασκευάζει εγκαταστάσεις για να κρατήσει τα οχήματα που δεν έχουν τα σωστά έγγραφα. Οι οδηγοί φορτηγών θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόστιμα έως και 386 δολάρια εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στο Κεντ – ο βασικός δίαυλος του λιμένα του Dover, ο οποίος διαχειρίζεται έως και 10.000 φορτηγά καθημερινά – χωρίς να έχουν άδεια από το SFS .

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS