ΑρχικήinetΗ Apple ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η Apple ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η Apple Inc. δέχεται επίθεση από την Margrethe Vestager, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υπηρεσίες του App Store και του Apple Pay «πιέζουν» προγραμματιστές και πιθανούς αντιπάλους.

Ευρωπαϊκή Ένωση Apple

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά το χτύπημα στην Apple σχετικά με τους φόρους, η Vestager έστρεψε την προσοχή της στην ισχύ της εταιρείας.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει εάν το app store της Apple παραβιάζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, απαιτώντας από τους προγραμματιστές να αποδεχθούν προμήθεια 30% για κάθε πώληση στην πλατφόρμα της Apple. Επίσης θα εξεταστεί πώς η Apple περιορίζει τη λειτουργικότητα «tap-and-go» στο δικό της Apple Pay προϊόν.

“Φαίνεται ότι η Apple απέκτησε ρόλο” φύλακα” όσον αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της Apple”, δήλωσε η Vestager την Τρίτη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου η εταιρεία ανταγωνίζεται άλλους προγραμματιστές εφαρμογών.»

Η έρευνα είναι η τελευταία σε έναν αυξανόμενο κατάλογο ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Silicon Valley, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον Donald Trump στο να ασκήσει σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι ολοκλήρωσε σχεδόν μια δεκαετία ερευνών στην Google συγκεντρώνοντας πρόστιμα ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια έρευνα για το Amazon.com πρόκειται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

 “Είναι απογοητευτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί αβάσιμες καταγγελίες που προέρχονται από ελάχιστες εταιρείες”, δήλωσε η Αpple. Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος μας είναι απλός: για τους πελάτες μας να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη εφαρμογή ή υπηρεσία της επιλογής τους, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.”

Η Αpple αγωνίζεται ήδη ενάντια στο αίτημα της Vestager για αποπληρωμή μη καταβληθέντων φόρων στην Ιρλανδία ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ . Ο Tim Cook χαρακτήρισε την απόφαση της Vestager ως «πολιτικό λάθος» στην συνεχή μάχη για το πώς θα πρέπει να φορολογούνται οι γιγαντιαίες ψηφιακές εταιρείες στην Ευρώπη.

Ο τελευταίος έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο την στρατηγική της εταιρείας, η οποία έχει σταδιακά εστιάσει το ενδιαφέρον της στις συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Αpple TV και το Αpple Music και όχι στο hardware που ήταν παλαιότερα.

Για το οικονομικό έτος 2019 που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, τα έσοδα από τις υπηρεσίες της Apple αυξήθηκαν κατά 16% στα 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά, ωστόσο, ήταν μηδαμινά σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις που έφτασαν τα 260,2 δισεκατομμύρια δολάρια.  

Η Αpple λέει ότι χαίρεται να εξυπηρετεί και τον ανταγωνισμό μέσα από το κατάστημα της. Επίσης αναφέρει ότι οι προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο έχουν κερδίσει περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών σε εφαρμογές που διανέμονται από το Αpple Store.

Η Spotify Technology SA πέρυσι παραπονέθηκε ότι η Apple μεταβάλλει συνεχώς τους κανόνες σχετικά με την streaming υπηρεσία, αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά που λαμβάνει από τις πωλήσεις.

Μια τέτοια συμπεριφορά δίνει ένα άδικο πλεονέκτημα στην υπηρεσία Apple Music, ανέφερε η εταιρεία.

Η Spotify κάλεσε την ΕΕ «να δράσει επειγόντως για να εξασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην πλατφόρμα iOS», φαίνεται να δήλωσε ο κορυφαίος δικηγόρος της Spotify, Horacio Gutierrez.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS