ΑρχικήinetΝέα θεωρία συνωμοσίας του Donald Trump και οι αντιδράσεις που έφερε

Νέα θεωρία συνωμοσίας του Donald Trump και οι αντιδράσεις που έφερε

O πρόεδρος Donald Trump δημοσίευσε μέσω tweet θεωρία συνωμοσίας για τον τραυματισμό άντρα από το Buffalo, από την αστυνομία. Ο εν λόγω άντρας «κυκλοφορούσε» στο περιβάλλον των online media της ακρο-δεξιάς τις τελευταίες ημέρες, επηρεάζοντας τις προσπάθειες του προέδρου και άλλων συντηρητικών να παρουσιάσουν τους διαδηλωτές ως κομμάτι του κινήματος «antifa».

trump
Η νέα θεωρία συνωμοσίας του Donald Trump και οι αντιδράσεις που έφερε

Ο 75-χρονος Martin Gugino, που βρίσκεται σε σοβαρή αλλά σταθεροποιημένη κατάσταση στο νοσοκομείο του Buffalo, χτυπήθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Στη δημοσίευσή του ο Trump αναφέρει ότι ο Gugino μπορεί να είναι ένας «Antifa προβοκάτορας» ο οποίος «σκάναρε» τον εξοπλισμό της αστυνομίας ενώ τον χτυπούσαν.

Το βίντεο του Gugino απέκτησε τις περισσότερες προβολές από τα βίντεο με παραδείγματα βίας των αστυνομικών στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

«Ο διαμαρτυρόμενος του Buffalo, που έσπρωξαν οι αστυνομικοί, μπορεί να είναι Antifa προβοκάτορας. Ο 75-χρονος Martin Gugino εκδιώχθηκε όταν εθεάθη να σκανάρει την επικοινωνία της αστυνομίας με σκοπό να νεκρώσει τον εξοπλισμό. Ρύθμιζε το σκάνερ. Θα μπορούσε να είναι παγίδα?», έλεγε το tweet του Trump.

Oι ισχυρισμοί του προέδρου φαίνεται να ήρθαν από μια θεωρία συνωμοσίας που δημιουργήθηκε το πρωί της Τρίτης στο One America News Network, ένα ακροδεξιό κανάλι ειδήσεων. Αρχικά, η θεωρία είχε κοινοποιηθεί σε ανώνυμο blog συντηρητικών.

Το One America News Network, υποστηρίζει ότι ο Gugino, ακτιβιστής από τα προάστια του Buffalo, χρησιμοποιούσε «συνηθισμένες τακτικές Antifa» όταν η αστυνομία τον έσπρωξε. Δημοσιογράφος του OANN, ο Kristian Rouz, είπε ότι το περιστατικό «μπορεί να είναι αποτέλεσμα από ψευδή προβοκάτσια ακροαριστερών ομάδων Antifa».

Ο Rouz ισχυρίστηκε ότι το «βίντεο που μόλις κυκλοφόρησε» έδειχνε τον Gugino να χρησιμοποιεί «ανιχνευτή της αστυνομίας στο κινητό του». Το βίντεο δεν δείχνει τον διαμαρτυρόμενο να χρησιμοποιεί «ανιχνευτή της αστυνομίας». Ο δημοσιογράφος το αποκάλεσε «παλιό κόλπο των Antifa» χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ή άλλα παραδείγματα.

Ο Trump και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν ισχυριστεί με λίγες αποδείξεις, ότι οι Antifa εκτελούν σχέδια για να προκαλέσουν ταραχές και να πυροδοτήσουν τη βία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η οργάνωση Antifa αντιμετωπίζει ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες, και στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι είχε μικρή ανάμειξη με τις διαμαρτυρίες, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και ισχυρισμούς από αξιωματούχους.

Ο Rouz προηγουμένως δούλευε για τη ρωσική οργάνωση media Sputnik, και έχει ιστορικό στην προώθηση αβάσιμων θεωριών στο ΟΑΝΝ. Τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκε ότι η πανδημία του COVID-19 ήταν μία πλεκτάνη «ελέγχου του πληθυσμού» από τους George Soros, Bill Gates, Dr. Anthony Fauci, Bill και Hillary Clinton και την Κίνα.

Ο Marc Polymeropoulos, πρώην αστυνομικός της CIA, με τη Ρωσία να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό του, είπε ότι ο Trump «έκανε ένα δώρο στους Ρώσσους».

«Είναι πολύ άσχημο αυτό που είπε. Αλλά είναι πολύ σοκαριστικό ότι παραθέτει αναφορές από γνωστές πηγές προπαγάνδας ρωσικών πληροφοριών.»

Η αναφορά του Rouz για τον Gugino ήρθε από ένα ακροδεξιό blog, Conservative Treehouse, που ανεβάζει πολύ συχνά θεωρίες συνωμοσίας. Η ανάρτηση ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι ο Gugino είναι «ένας 75-χρονος επαγγελματίας ταραξίας και Antifa προβοκάτορας» ο οποίος «προσπαθούσε να πιάσει τη συχνότητα των τηλεπικοινωνιών της αστυνομίας του Buffalo». Η είδηση γράφτηκε από έναν χρήστη με όνομα «Sundance», που παραθέτει ως αποδείξεις τα δικά του δημοσιεύματα στο Twitter.

Νέα θεωρία συνωμοσίας του Donald Trump και οι αντιδράσεις που έφερε
Η νέα θεωρία συνωμοσίας του Donald Trump και οι αντιδράσεις που έφερε

Ο 75-χρονος για τον οποίο κάνει λόγο ο Trump, φαίνεται να έπεσε από τα χτυπήματα των αστυνομικών και να χτύπησε τόσο δυνατά το κεφάλι του, που αιμορραγούσε από τα αυτιά. Οι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, Aaron Torgalski και Robert McCabe, τέθηκαν σε αναστολή χωρίς πληρωμή και κατηγορούνται για επίθεση δευτέρου βαθμού.

Ο δήμαρχος του Buffalo, Byron Brown, απάντησε στον Trump μέσω tweet, λέγοντας ότι «η πόλη του Buffalo δίνει έμφαση στην ίαση και την δράση κατά της φυλετικής αδικίας, χτίζοντας ένα καλό μέλλον για τους κατοίκους της. Προσευχόμαστε όλοι για την πλήρη ανάρρωση του κ. Gugino και όπως έχω πει επανειλημμένως, οι δύο αστυνομικοί αξίζουν τη δέουσα διαδικασία.»

Παρόμοια άποψη έχει και ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ο οποίος δήλωσε ότι το tweet του Trump δεν έχει καμία βάση και ότι θα πρέπει να απολογηθεί.

«Πόσο απερίσκεπτο. Πόσο ανεύθυνο. Πόσο κακό. Πόσο χυδαίο. Ένα τόσο αξιοκατάκριτο, ανόητο σχόλιο προέρχεται από τον πρόεδρο της Αμερικής.»

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS