Το WhatsApp δοκιμάζει μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν γρήγορα το περιεχόμενο των viral μηνυμάτων για να ελέγχουν εάν πρόκειται για παραπληροφόρηση, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Από σήμερα, ένα εικονίδιο μεγεθυντικού φακού θα εμφανίζεται δίπλα σε μηνύματα που έχουν προωθηθεί μέσω μιας αλυσίδας πέντε ή περισσότερων ατόμων. Πατώντας το εικονίδιο, θα είστε σε θέση να αναζητήσετε το περιεχόμενο του μηνύματος στο διαδίκτυο και να ελέγξετε εάν πρόκειται για κάποια από τις κοινές θεωρίες συνωμοσίας ή για παραπληροφόρηση.
Σε ένα στιγμιότυπο οθόνης του feature που κυκλοφόρησε από το WhatsApp, η εφαρμογή χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός viral μηνύματος που ισχυρίζεται ότι «η κατανάλωση φρέσκου βρασμένου σκόρδου θα θεραπεύσει τον COVID-19». Μια αναζήτηση στον ιστό εμφανίζει τρεις ιστότοπους ελέγχου γεγονότων, οι οποίοι επισημαίνουν αυτόν τον ισχυρισμό ως λανθασμένο. Τον Μάρτιο, το CNN ανέφερε ότι η ιατρική παραπληροφόρηση αποτέλεσε σοβαρό πρόβλημα για την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook.
Οι απόπειρες του Facebook για έλεγχο των μηνυμάτων στο WhatsApp περιπλέκονται από την end-to-end κρυπτογράφηση, η οποία εμποδίζει τον τεχνολογικό κολοσσό να βλέπει το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται με την υπηρεσία.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Με τη νέα δυνατότητα αναζήτησης, το WhatsApp δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν τις πληροφορίες τους, αντί η εφαρμογή να σαρώνει προληπτικά τα μηνύματα για κοινές θεωρίες συνωμοσίας. Το WhatsApp αναφέρει ότι οποιοδήποτε μήνυμα επιλέγει ένας χρήστης για αναζήτηση αποστέλλεται απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης του «χωρίς το WhatsApp να βλέπει ποτέ το ίδιο το μήνυμα».
Αυτό είναι το πιο πρόσφατο μέτρο που έλαβε το WhatsApp για να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του. Τον Απρίλιο έθεσε νέα όρια στην προώθηση των viral μηνυμάτων. Μετά τις αλλαγές, τα viral μηνύματα μπορούν να προωθηθούν μόνο σε ένα ακόμη άτομο, αντί για το προηγούμενο όριο των πέντε. Το WhatsApp αργότερα ανέφερε ότι το μέτρο είχε μειώσει τη διάδοση τους κατά 70%, αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα μηνύματα περιείχαν παραπληροφόρηση.
Η νέα δυνατότητα αναζήτησης κυκλοφορεί τώρα σε iOS, Android και στο διαδίκτυο στη Βραζιλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Μεξικό, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.