ΑρχικήyoutubeΚλωνοποιημένο είδος πιθήκου αναδεικνύει τα όρια της κλωνοποίησης

Κλωνοποιημένο είδος πιθήκου αναδεικνύει τα όρια της κλωνοποίησης

Γνωρίστε τον Retro, έναν κλωνοποιημένο μακάκο ρήσο που γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 2020. Τώρα είναι πάνω από 3 ετών και συνεχίζει να μεγαλώνει και να δυναμώνει, σύμφωνα με τον Falong Lu, έναν από τους συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications την Τρίτη και περιγράφει το πώς δημιουργήθηκε ο Retro.

Δείτε επίσης: Ποντίκια με δύο πατέρες: Γεννήθηκαν ποντίκια από δύο αρσενικά κύτταρα

Κλωνοποιημένο είδος

Ο “Retro” είναι μόλις το δεύτερο κλωνοποιημένο είδος πρωτευόντων που οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν με επιτυχία. Η ίδια ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε το 2018 ότι είχε δημιουργήσει δύο πανομοιότυπες κλωνοποιημένες μαϊμούδες cynomolgus (ένα είδος μακάκου), οι οποίες είναι ακόμα ζωντανές σήμερα.

Το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε – η Ντόλι η πρόβατο – δημιουργήθηκε το 1996 χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται πυρήνας αναστολής σωματικών κυττάρων ή SCNT, όπου ουσιαστικά οι επιστήμονες ανακατασκευάζουν ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο ενώνοντας έναν πυρήνα σωματικού κυττάρου (όχι από σπέρμα ή ωάριο) με ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας.

Δείτε ακόμα: Γενετικός επαναπρογραμματισμός: Η πηγή της νεότητας;

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει πολλά θηλαστικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των αγελάδων, των αλόγων και των σκύλων, αλλά η διαδικασία ήταν δύσκολη, με μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των εμβρύων να οδηγεί σε απογόνους που επιβίωσαν.

κλωνοποίηση

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επιτυχής κλωνοποίηση πιθήκων μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της βιοϊατρικής έρευνας, δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό που μπορούν οι επιστήμονες να μάθουν από τα εργαστηριακά ποντίκια. Η έρευνα πάνω σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, τα οποία είναι πιο κοντά στους ανθρώπους, έχει ήδη αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τις ιατρικές προόδους που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εμβολίων κατά του Covid-19, σύμφωνα με έκθεση μιας επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Δείτε επίσης: Ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Η χρήση πιθήκων στην επιστημονική έρευνα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα λόγω των ηθικών ανησυχιών για την ευημερία των ζώων. Η ομάδα δήλωσε ότι ακολούθησε τους κινεζικούς νόμους και τις κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν τη χρήση πιθήκων για επιστημονική έρευνα.

Πηγή: CNN

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS