ΑρχικήyoutubeSupernova: Όσα θέλετε να μάθετε για το φαινόμενο

Supernova: Όσα θέλετε να μάθετε για το φαινόμενο

Τα Supernova είναι απαραίτητα στο σύμπαν και αποτελούν πηγές των στοιχείων που είναι βαρύτερα από τον σίδηρο. Αυτό το υλικό απορρίπτεται στο διάστημα και ένα μέρος του πέφτει στη Γη σαν βροχή.

Δείτε επίσης: Supernova: Επιστήμονες βρίσκουν ένα νέο είδος αστρικής έκρηξης
Supernova

Το Supernova είναι μια ισχυρή έκρηξη που συμβαίνει στα τελευταία στάδια εξέλιξης ενός τεράστιου αστεριού ή όταν ένα μικρότερο αστέρι υπόκειται σε φυσική σύντηξη. Τα Supernova είναι οι μεγαλύτερες εκρήξεις που γίνονται στο διάστημα. Σε έναν γαλαξία σαν το δικό μας, ένα Supernova εμφανίζεται περίπου κάθε 50 χρόνια.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Supernova, ο Τύπος Ι και ο Τύπος ΙΙ, που ταξινομούνται ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εκρήγνυνται. Τα αστέρια που τελειώνουν τη ζωή τους ως σουπερνόβα Τύπου II είναι υπερμεγέθη, συνήθως με μάζα οκτώ έως δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Τα αστέρια έχουν έναν κύκλο ζωής από τη γέννησή τους έως το θάνατό τους, που περνάει από διάφορα στάδια και διαρκεί δισεκατομμύρια χρόνια. Προτού γίνουν Supernova και πεθάνουν, τα αστέρια περνούν από άλλα στάδια.

Δείτε ακόμα: Είδαν την «καρδιά» του Supernova

Η ζωή ενός αστέριου ξεκινά από ένα νεφέλωμα, ένα σύνολο σκόνης και αέριων υλικών που περιλαμβάνουν υδρογόνο και ήλιο. Το επόμενο στάδιο είναι το πρωτοάστρο και εδώ, το αέριο και το υλικό σκόνης που υπάρχουν στο νεφέλωμα συστέλλονται περαιτέρω. Τα αστέρια συνήθως περνούν το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου ζωής τους στο στάδιο Main sequence. Αστέρια παρόμοιου μεγέθους με τον Ήλιο ή μικρότερα μπορεί να εξελιχθούν σε Κόκκινους γίγαντες, οι οποίοι τελικά γίνονται ασταθείς και συνεχίζουν να διαστέλλονται. Τελικά, τα εξωτερικά στρώματα πετούν μακριά, δημιουργώντας ένα διαστελλόμενο σύννεφο σκόνης και αερίου. Τα εξωτερικά στρώματα έχουν τη μορφή αερίου και σκόνης που περιβάλλει τον βαρύ, πυκνό πυρήνα που είναι γνωστός ως λευκός νάνος.

φαινόμενο

Τα αστέρια που έχουν μάζα μεγαλύτερη από οκτώ φορές τη μάζα του Ήλιου θα ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή. Όταν τελειώσει το καύσιμο υδρογόνου στον πυρήνα τους, θα εξακολουθούν να έχουν αρκετή μάζα και πίεση για τη σύντηξη ηλίου. Ένα αστέρι Main sequence λίγο μεγαλύτερο από τη μάζα του Ήλιου θα αρχίσει να συντήκει ήλιο με άνθρακα, όπως συμβαίνει με τα αστέρια μικρότερης μάζας.

Αλλά όταν ο πυρήνας τελειώσει από ήλιο, συρρικνώνεται, θερμαίνεται και αρχίζει να μετατρέπει τον άνθρακα του πρώτα σε νέον και μετά σε οξυγόνο, πυρίτιο και σίδηρο. Ο πυρήνας στη συνέχεια καταρρέει και επιστρέφει γρήγορα πίσω στο αρχικό του μέγεθος, δημιουργώντας ένα ωστικό κύμα που οδηγεί σε μια Supernova. Ο πυρήνας που απομένει σχηματίζει ένα αστέρι νετρονίων.

Δείτε επίσης: Πύραυλος της SpaceX δημιουργεί παράξενο φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία

Τα Supernova εξαφανίζονται τελικά, αλλά αφήνουν μια εξαιρετική επίδραση στο σύμπαν. Καθώς συμβαίνει μια έκρηξη Supernova , βασικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το νέο κ.α., απελευθερώνονται στο διάστημα και τελικά συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν νέα αστέρια – ξεκινώντας τον κύκλο ξανά. Μερικά από τα στοιχεία που απελευθερώνονται θα σχηματίσουν επίσης πλανήτες, όπως η Γη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS