ΑρχικήbusinessΗΠΑ: Μηνύουν τον ιδιοκτήτη του Ticketmaster, κατηγορώντας τον ότι διατηρεί μονοπωλιακή θέση...

ΗΠΑ: Μηνύουν τον ιδιοκτήτη του Ticketmaster, κατηγορώντας τον ότι διατηρεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνεργασία με μια ομάδα πολιτειών, σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον της Live Nation Entertainment, του ιδιοκτήτη της Ticketmaster.

ticketmaster

Η κατηγορία αφορά τη διατήρηση παράνομου μονοπωλίου στη βιομηχανία ζωντανής ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν για την υπόθεση.

Δείτε ακόμη: Apple: Έλαβε πρόστιμο για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ

Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει την αγωγή που ισχυρίζεται, ότι η Live Nation ενίσχυσε τη δύναμή της μέσω των αποκλειστικών συμβολαίων έκδοσης εισιτηρίων της Ticketmaster με τους χώρους συναυλιών, καθώς και μέσω της κυριαρχίας της σε περιοδείες συναυλιών και άλλες επιχειρήσεις όπως η διαχείριση χώρων, σύμφωνα με δύο άτομα που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα επειδή η αγωγή ήταν ακόμη ιδιωτική. Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να διατηρήσει το μονοπώλιό της, αυξάνοντας τις τιμές και τα τέλη για τους καταναλωτές, περιορίζοντας την καινοτομία στον κλάδο των εισιτηρίων και βλάπτοντας τον ανταγωνισμό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι οι περιοδείες που προωθούνται από την εταιρεία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνονται σε χώρους όπου το Ticketmaster ήταν η αποκλειστική υπηρεσία εισιτηρίων, ανέφερε μία από τις πηγές. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες του Live Nation έπαιζαν συχνότερα σε ιδιόκτητους χώρους της εταιρείας.

Η Live Nation είναι ένας γίγαντας στον κόσμο των συναυλιών, επηρεάζοντας βαθιά τη ζωή των μουσικών και των θαυμαστών. Η κλίμακα και η εμβέλειά της υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες οποιουδήποτε ανταγωνιστή, καλύπτοντας την προώθηση συναυλιών, την έκδοση εισιτηρίων, τη διαχείριση καλλιτεχνών και τη λειτουργία εκατοντάδων χώρων και φεστιβάλ παγκοσμίως.

Το τμήμα Ticketmaster πουλάει ετησίως 600 εκατομμύρια εισιτήρια για εκδηλώσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, διαχειρίζεται την έκδοση εισιτηρίων για το 70% έως 80% των μεγάλων συναυλιακών χώρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νομοθέτες, υποστηρικτές και ανταγωνιστές έχουν κατηγορήσει την εταιρεία για πρακτικές που ζημιώνουν τους αντιπάλους και αυξάνουν τις τιμές και τα τέλη εισιτηρίων. Σε ακρόαση στο Κογκρέσο στις αρχές του περασμένου έτους, που προκλήθηκε από προπώληση εισιτηρίων για την περιοδεία της Taylor Swift μέσω του Ticketmaster, η οποία άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια, γερουσιαστές από τα δύο κόμματα αποκάλεσαν τη Live Nation μονοπώλιο.

Η εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τις υψηλές τιμές και χρεώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές καθορίζονται από τους καλλιτέχνες και άλλους παράγοντες, όπως οι μεγάλοι χώροι.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης και μια εκπρόσωπος της Live Nation αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg News, η μήνυση αναμένεται σύντομα. Δύο από τα άτομα με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι η μήνυση θα κατατεθεί στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά μεγάλων εταιρειών, δοκιμάζοντας τους αντιμονοπωλιακούς νόμους ενός αιώνα ενάντια στην αυξανόμενη δύναμη που ασκούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στους καταναλωτές. Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Apple, ισχυριζόμενο ότι η εταιρεία δυσκολεύει τους πελάτες να εγκαταλείψουν τα προϊόντα της. Επιπλέον, έχει ήδη καταθέσει δύο υποθέσεις κατά της Google, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους. Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εκκίνησε αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Amazon για ζημία στους πωλητές της πλατφόρμας της και επίσης διώκει τη Meta, εν μέρει λόγω των εξαγορών του Instagram, του Facebook και του WhatsApp.

Διαβάστε επίσης: Πελάτης της Dolce & Gabbana μήνυσε την εταιρεία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέτρεψε στη Live Nation, τον μεγαλύτερο διοργανωτή συναυλιών παγκοσμίως, να εξαγοράσει το Ticketmaster το 2010, υπό ορισμένους όρους που καθορίστηκαν σε μια νομική συμφωνία. Για παράδειγμα, εάν οι χώροι εκδηλώσεων δεν χρησιμοποιούσαν το Ticketmaster, η Live Nation δεν θα μπορούσε να απειλήσει με ακύρωση περιοδειών.

Το 2019, ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι το Live Nation είχε παραβιάσει αυτούς τους όρους και τροποποίησε και επέκτεινε τη συμφωνία.

Η τελευταία έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Live Nation ξεκίνησε το 2022. Το Live Nation ενίσχυσε τις προσπάθειές της για λόμπι, ξοδεύοντας 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά λόμπι το 2023, σε σύγκριση με τα 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του μη κομματικού ιστότοπου OpenSecrets.

Τον Απρίλιο, η εταιρεία συνδιοργάνωσε ένα πλούσιο πάρτι στην Ουάσιγκτον με αφορμή το ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου. Το πάρτι περιλάμβανε μια παράσταση της country τραγουδίστριας Jelly Roll και κοκτέιλ με χαρτοπετσέτες που ανέφεραν θετικά στοιχεία για τον αντίκτυπο της Live Nation στην οικονομία, όπως τα δισεκατομμύρια που ισχυρίζεται ότι πληρώνει στους καλλιτέχνες.

Υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, η Live Nation ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα αρχίσει να εμφανίζει τιμές για τις παραστάσεις σε ιδιόκτητους χώρους, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον τελών. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου πρότεινε έναν κανόνα που θα απαγόρευε τα κρυφά τέλη.

ticketmaster μήνυση

Δείτε περισσότερα: TikTok creators: Μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πιθανή απαγόρευση

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής, Bill Kovacic, δήλωσε την Τετάρτη ότι η μήνυση κατά της εταιρείας θα αποτελούσε επίπληξη για τους προηγούμενους αξιωματούχους ανταγωνισμού που επέτρεψαν στην εταιρεία να φτάσει στο σημερινό μέγεθός της.

Πηγή: nytimes

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS