ΑρχικήsecurityMicrosoft: Αρχίζει να καταργεί τη γλώσσα VBScript από το β' εξάμηνο του...

Microsoft: Αρχίζει να καταργεί τη γλώσσα VBScript από το β’ εξάμηνο του 2024

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να καταργεί τη γλώσσα VBScript, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, και θα την παρέχει ως on-demand feature έως ότου καταργηθεί πλήρως.

Microsoft καταργεί VBScript

Οι δυνατότητες on-demand είναι προαιρετικές λειτουργίες των Windows, που δεν είναι εγκατεστημένες από προεπιλογή. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να τις προσθέσουν εάν θέλουν.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει με τα χρόνια, δημιουργώντας πιο ισχυρές και ευέλικτες γλώσσες scripting όπως η JavaScript και η PowerShell. Αυτές οι γλώσσες προσφέρουν ευρύτερες δυνατότητες και είναι πιο κατάλληλες για σύγχρονες εργασίες ανάπτυξης και αυτοματισμού“, δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος της Microsoft, Naveen Shankar. Πρόσθεσε ότι σταδιακά η δυνατότητα θα αποσυρθεί πλήρως από τις μελλοντικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows.

Δείτε επίσης: Microsoft Edge: Ζωντανή μεταγλώττιση και μετάφραση σε YouTube

Το σχέδιο κατάργησης αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τη VBScript να προσφέρεται από προεπιλογή, ως προαιρετική δυνατότητα στα Windows 11 24H2.

Κατά τη δεύτερη φάση, γύρω στο 2027, η VBScript θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη ως on-demand feature, αλλά δεν θα είναι πλέον προεγκατεστημένη.

Στη τρίτη φάση, η Microsoft θα αποσύρει πλήρως τη VBScript και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη σε μελλοντικές εκδόσεις των Windows. Ως αποτέλεσμα, όλα τα VBScript dynamic link libraries (αρχεία .dll) θα καταργηθούν και τα projects που χρησιμοποιούν VBScript θα σταματήσουν να λειτουργούν.

​Η εταιρεία αποκάλυψε τα σχέδιά της για κατάργηση του VBScript τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη εδώ και 30 χρόνια στα Windows.

Δείτε επίσης: Microsoft Fabric: Προσθέτει real-time intelligence

Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού συνοδεύεται από τον Internet Explorer (απενεργοποιήθηκε σε ορισμένες εκδόσεις των Windows 10 τον Φεβρουάριο του 2023) και βοηθά στην αυτοματοποίηση εργασιών και στον έλεγχο των εφαρμογών χρησιμοποιώντας το Windows Script.

Η Microsoft απενεργοποίησε το VBScript από προεπιλογή στον Internet Explorer 11 στα Windows 10, τον Ιούλιο του 2019.

Η κατάργηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την κατάργηση των στοιχείων των Windows και του Office, που χρησιμοποιούν οι hackers για να μολύνουν τους χρήστες με κακόβουλο λογισμικό. Οι επιτιθέμενοι έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές το VBScript για να διανείμουν malware, όπως τα Lokibot, Emotet, Qbot και DarkGate.

Για όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν VBScript, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τη μετάβαση σε εναλλακτικές γλώσσες scripting. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια κουραστική εργασία, παρουσιάζει μια ευκαιρία για τους οργανισμούς να εκσυγχρονίσουν τις εφαρμογές τους και να επωφεληθούν από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Δείτε επίσης: Proteus Controller: Η Microsoft φέρνει ένα χειριστήριο για gamers με ειδικές ανάγκες

Επιπλέον, η κατάργηση του VBScript από τη Microsoft χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τη συνεχή αξιολόγηση και ενημέρωση του technology stack σας. Καθώς εμφανίζονται νέες γλώσσες και εργαλεία, είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε και να εξελιχτούμε προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο.

Καθώς αποχαιρετούμε το VBScript, ας αγκαλιάσουμε το μέλλον και ας συνεχίσουμε να υπερβαίνουμε τα όρια του τι είναι δυνατό με τις σύγχρονες γλώσσες. Αυτή η κίνηση της Microsoft είναι ένα βήμα προς ένα πιο ασφαλές, αποτελεσματικό και δυναμικό οικοσύστημα ανάπτυξης web που ωφελεί τόσο τους προγραμματιστές όσο και τους χρήστες.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS