ΑρχικήinetMicrosoft: Οι απαιτήσεις της στο «Copilot+» για υπολογιστές ενοχλούν την Intel και...

Microsoft: Οι απαιτήσεις της στο «Copilot+» για υπολογιστές ενοχλούν την Intel και την AMD

Η Microsoft λανσάρει τη νέα της πρωτοβουλία για υπολογιστές «Copilot+», η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες hardware απαιτήσεις που θα πρέπει να πληρούν τα συστήματα.

Microsoft Copilot+ υπολογιστές

Οι υπολογιστές Copilot+ θα μπορούν να χειριστούν την επιτάχυνση φόρτου εργασίας,όπως chatbot και δημιουργία εικόνων τοπικά αντί να βασίζονται με AI, αλλά γενικά θα απαιτείται νέο υλικό για την γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση αυτών των φόρτων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Proteus Controller: Η Microsoft φέρνει ένα χειριστήριο για gamers με ειδικές ανάγκες

Τουλάχιστον, τα συστήματα θα χρειαστούν 16 GB μνήμης RAM και 256 GB αποθηκευτικού χώρου για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μνήμης και αποθήκευσης που απαιτούνται για λειτουργίες όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως το Phi-3 της Microsoft, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αρκετά δισεκατομμύρια παραμέτρους. Η Microsoft αναφέρει ότι όλοι οι υπολογιστές με Snapdragon X Plus και Elite που ανακοινώνονται σήμερα θα έρχονται με προεγκατεστημένες τις λειτουργίες Copilot+ και ότι θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 18 Ιουνίου.

Η πιο σημαντική νέα απαίτηση, η οποία αποκλείει σχεδόν κάθε τρέχον υπολογιστή με Windows, είναι η ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Η Microsoft απαιτεί NPU με απόδοση 40 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο (TOPS), μια υψηλού επιπέδου μετρική που χρησιμοποιείται από τη Microsoft, την Qualcomm, την Apple και άλλους για συγκρίσεις απόδοσης των NPU. Προς το παρόν, αυτή η απαίτηση μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα συγκεκριμένο chip στο οικοσύστημα των υπολογιστών με Windows, το οποίο ακόμα δεν είναι ευρέως διαθέσιμο: το Snapdragon X Elite και το X Plus της Qualcomm. Τα chip αυτά θα είναι διαθέσιμα με τους νέους Surface και με υπολογιστές από εταιρείες όπως Dell, Lenovo, HP, Asus, Acer και άλλους μεγάλους κατασκευαστές τους επόμενους δύο μήνες. Όλα τα παραπάνω chip διαθέτουν NPU ικανή να φτάσει τα 45 TOPS, ελαφρώς πάνω από την ελάχιστη απαίτηση της Microsoft.

Το πρόβλημα για την Intel και την AMD είναι ότι κανένα από τα chip της τρέχουσας γενιάς τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση, ακόμα και εκείνα που διαθέτουν ενσωματωμένες μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Οι Core Ultra NPU της Intel, βασισμένοι στην αρχιτεκτονική Meteor Lake, φτάνουν μέχρι τα 10 TOPS, ενώ οι επεξεργαστές επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών Ryzen 7000 και Ryzen 8000 της AMD με NPU προσφέρουν από 12 έως 16 TOPS. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για την Intel, η οποία εδώ και δεκαετίες είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τους υπολογιστές Windows, που το όνομά της έχει αποκτήσει μια εκτενή καταχώριση στη Wikipedia.

Τόσο η Intel όσο και η AMD διαθέτουν προϊόντα που θα αναβαθμίσουν την απόδοση NPU στο επίπεδο που απαιτεί η Microsoft για τους υπολογιστές Copilot+. Ωστόσο, κανένας από τους εκατοντάδες εκατομμύρια ενεργούς υπολογιστές Windows που βασίζονται σε x86, ακόμη και μοντέλα που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα, δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Δείτε επίσης: Η αυξημένη ζήτηση για το AI ενίσχυσε τα κέρδη της Microsoft και της Google

Οι NPU που πληρούν τις απαιτήσεις για τον υπολογιστή Copilot+ της Microsoft θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδότηση μιας ομάδας λειτουργιών που η Microsoft ονομάζει “Recall”. Αυτή η συλλογή λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης θα προσπαθεί να κάνει χρήσιμες προτάσεις παρακολουθώντας όλες τις δραστηριότητές σας στον υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, άνοιγμα αρχείων και αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Ίσως συνειδητοποιώντας ότι αυτό μπορεί να ακουστεί ως εφιάλτης απορρήτου και ασφάλειας, ο Microsoft EVP Yusuf Medhi διαβεβαιώνει ότι η NPU θα διαχειρίζεται όλη αυτή την επεξεργασία τοπικά, επιτρέποντας στα δεδομένα χρήστη να παραμένουν “ιδιωτικά, τοπικά και ασφαλή μόνο στη συσκευή”. Σε έναν υπολογιστή Copilot+ με τουλάχιστον 256 GB SSD, η Microsoft αναφέρει ότι το Recall θα καταλαμβάνει περίπου 25 GB χώρου στο δίσκο και θα αποθηκεύει συμβάντα διάρκειας περίπου τριών μηνών.

Οι CPU και οι GPU της Intel και της AMD μπορούν επίσης να συμβάλουν στον συνολικό αριθμό TOPS που μπορεί να εκτελέσει ένα σύστημα. Ωστόσο, οι NPU είναι εξειδικευμένο υλικό, σχεδιασμένο για να εκτελεί φόρτους εργασίας AI γρηγορότερα και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Παρόλο που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια CPU για να αποδώσετε 3D παιχνίδια ή άλλους φόρτους εργασίας, συνήθως θα προτιμούσατε να αφήσετε αυτό το έργο στη GPU. Το εξειδικευμένο υλικό κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επιτρέπει σε αργούς, οικονομικούς επεξεργαστές ARM σε συσκευές Roku ή Fire να αναπαράγουν ροές βίντεο 4K. Η NPU αναλαμβάνει παρόμοιο ρόλο για φόρτους εργασίας AI – δεν είναι παράλογο να συνδυάζονται CPU, GPU και NPU για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων TOPS, αλλά η επίτευξη αυτού του επιπέδου απόδοσης αποκλειστικά με CPU και GPU θα απαιτούσε πολύ περισσότερη ισχύ και θα μείωνε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η Microsoft βλέπει τους υπολογιστές Copilot+ ως συσκευές “premium” που υπάρχουν πάνω από παλαιότερους υπολογιστές με Windows ή συστήματα που τροφοδοτούνται από Intel, AMD και Qualcomm με NPU χαμηλότερης απόδοσης. Οι βασικές απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 δεν αλλάζουν και όλες οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζονται από το cloud (και οι υπάρχοντες φόρτοι εργασίας με επιτάχυνση NPU, όπως τα Windows Studio Effects για webcam) θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε υπάρχοντες υπολογιστές όπως λειτουργούν επί του παρόντος.

Υπάρχει ο κίνδυνος για τη Microsoft να συνδέσει την επωνυμία υπολογιστή Copilot+ με την έκδοση Arm των Windows σε όλες αυτές τις συσκευές εκκίνησης. Αν και η συμβατότητα έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, και παρόλο που το νέο επίπεδο εξομοίωσης Prism των Windows 11 24H2 αυξάνει τις ταχύτητες μετάφρασης εφαρμογών έως και 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τα Windows 11 23H2 στο ίδιο hardware, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά συμβατότητας. Οι υπολογιστές Windows που βασίζονται σε Arm δεν μπορούν να εκτελέσουν όλα όσα μπορούν οι υπολογιστές με Intel ή AMD επεξεργαστές. Υλικό που απαιτεί ειδικούς οδηγούς και παιχνίδια που χρειάζονται λογισμικό anti-cheat είναι παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων.

copilot+

Δείτε περισσότερα: Η Microsoft κοινοποιεί προσωρινή επιδιόρθωση για ζητήματα στο Outlook

Οι υπολογιστές Copilot+ ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στην εξέλιξη της πληροφορικής, μια εποχή που θα αναγνωρίσουμε στο μέλλον ως σημείο καμπής. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πορεία των Windows RT, ένα περαστικό φαινόμενο που προσπαθεί να ακολουθήσει τις τάσεις αλλά τελικά εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ουσιαστικό αποτύπωμα στον κόσμο της τεχνολογίας Wintel.

Πηγή: arstechnica

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS