ΑρχικήinetΗ ΕΕ προτείνει νέους κανόνες για την επισκευή κινητών τηλεφώνων και tablet

Η ΕΕ προτείνει νέους κανόνες για την επισκευή κινητών τηλεφώνων και tablet

Το νομοθετικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρότεινε νέους κανόνες για την επισκευή κινητών τηλεφώνων και tablet. Λέει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 15 εξαρτήματα διαθέσιμα για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός νέου τηλεφώνου στην ΕΕ. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, οι καταναλωτές θα μπορούν να αντικαταστήσουν εξαρτήματα όπως μπαταρίες, οθόνες, φορτιστές, πίσω καλύμματα και SD/SIM trays, όπως σημειώνει το The Verge.

Δείτε επίσης: Η Google ασκεί έφεση κατά του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και βελτιώσεις στην ανθεκτικότητα της μπαταρίας. Λέει ότι οι μπαταρίες τηλεφώνων και tablet θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν τουλάχιστον 500 πλήρεις φορτίσεις πριν πέσουν κάτω από το 83 τοις εκατό της χωρητικότητάς τους. Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανονισμούς, τα τηλέφωνα θα πρέπει να φέρουν ετικέτα με πληροφορίες όπως η αντοχή της μπαταρίας, καθώς και βαθμολογίες αντοχής σε πτώση και νερό.

Δείτε επίσης: Europa Clipper: Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την Ευρωπαϊκή αποστολή

Ο σκοπός, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τηλεφώνων και των tablets. Σύμφωνα με μια μελέτη, η αύξηση του κύκλου ζωής των smartphone κατά πέντε χρόνια θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση περίπου 5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. Η πρόταση αναφέρει ότι το να γίνουν τα τηλέφωνα και τα tablet πιο ανακυκλώσιμα και επισκευάσιμα θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης ενέργειας που σχετίζεται με την κατασκευή και τη χρήση τους κατά ένα τρίτο.

Οι κατασκευαστές smartphone αντέδρασαν σε ορισμένα στοιχεία των κανόνων υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων θα αυξήσει την κατανάλωση πλαστικού. «Μια πιθανή υπερπαραγωγή, η επακόλουθη αποθήκευση και καταστροφή ανταλλακτικών θα οδηγήσει φυσικά σε σπατάλη πόρων, μειωμένη απόδοση υλικών και αρνητική οικονομική αξία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τον καταναλωτή», δήλωσε η Digital Europe, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί εταιρείες τεχνολογίας και εμπορικούς ομίλους.

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές τηλεφώνων προσπαθούν να προλάβουν τέτοιους κανονισμούς, προσφέροντας στους καταναλωτές εξαρτήματα και εργαλεία για να επισκευάσουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Η Apple, η Google και η Samsung έχουν αρχίσει να πωλούν ανταλλακτικά για τηλέφωνα και άλλα προϊόντα.

ΕΕ

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα επηρεάσουν και τις ενημερώσεις λογισμικού. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν ενημερώσεις ασφαλείας για πέντε χρόνια αφού σταματήσουν να πωλούν μια συσκευή και παρέχουν ενημερώσεις λειτουργικότητας για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Τον Ιούνιο, η ΕΕ ανακοίνωσε μια οδηγία για το USB-C να γίνει το πρότυπο φόρτισης για τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων όλων των τηλεφώνων, μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας είχαν από καιρό αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση, ιδιαίτερα η Apple, η οποία χρησιμοποιεί τον ιδιόκτητο φορτιστή Lightning για πολλές από τις φορητές συσκευές της.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS