ΑρχικήsecurityΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αποκάλυψε ένα σύνολο προτάσεων, με στόχο να πραγματοποιούνται μεταφορές κρυπτονομισμάτων με πιο «αυστηρό» τρόπο, με την υιοθέτηση των υφιστάμενων νόμων κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CTF).

Μια βασική αλλαγή είναι ότι θα απαγορεύει σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων να προσφέρουν ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, ενώ οι υπάρχοντες κανόνες AML θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (CASPs).

Η EC αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι σημερινές τροποποιήσεις θα διασφαλίσουν την πλήρη ιχνηλάτηση των μεταφορών κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, και θα επιτρέψουν την πρόληψη και τον εντοπισμό της πιθανής χρήσης τους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τρομοκρατία. Επιπλέον, απαγορεύονται τα ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.»

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Ποιες χώρες είναι περισσότερο έτοιμες για την υιοθέτησή τους;

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Οι πάροχοι θα πρέπει να συλλέγουν το όνομα, τη διεύθυνση, τον επίσημο αριθμό προσωπικού εγγράφου, τον αριθμό ταυτότητας πελάτη ή την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης.

Η EC προσθέτει ακόμη τα εξής: «Προς το παρόν, μόνο ορισμένες κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων AML / CFT της ΕΕ. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα επεκτείνει αυτούς τους κανόνες σε ολόκληρο τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, υποχρεώνοντας όλους τους παρόχους υπηρεσιών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια στους πελάτες τους.»

Η πρόταση για τα κρυπτονομίσματα περιγράφει τις μελλοντικές υποχρεώσεις σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών εικονικού περιουσιακού στοιχείου (VASP) “για τη συλλογή και τη δημιουργία προσβάσιμων δεδομένων σχετικά με τους δημιουργούς και τους δικαιούχους των μεταφορών εικονικών ή κρυπτονομικών στοιχείων”.

Η EC ανησυχεί ότι οι διαφορές στους νόμους AML / CFT μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ εκμεταλλεύονται το οργανωμένο έγκλημα, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Δείτε ακόμη: Κρυπτονομίσματα: Δημοφιλή αλλά «κρύβουν» κινδύνους ασφαλείας!

ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Στην πρόταση της EC επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Οι μεταφορές εικονικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σήμερα εκτός του πεδίου εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η έλλειψη τέτοιων κανόνων, αφήνει τους κατόχους κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων εκτεθειμένους σε ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.»

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ δεν καλύπτουν την ιχνηλάτηση των μεταφορών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και τις υποχρεώσεις ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, καθώς οι υφιστάμενοι κανόνες ισχύουν μόνο για τραπεζικές μεταφορές.

Οι CASPs πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές κρυπτονομικών στοιχείων συνοδεύονται από το όνομα του εντολέα, τον αριθμό λογαριασμού του εντολέα, όπου υπάρχει τέτοιος λογαριασμός και χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της συναλλαγής που δηλώνει.

Πρόταση: Ιταλός άνδρας συνελήφθη αφού πλήρωσε εκτελεστή με cryptocurrency

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - μεταφορές κρυπτονομισμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα απαγορεύσει τις ανώνυμες μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ;

Μεταξύ των άλλων πληροφοριών που θα πρέπει να συλλέγουν οι CASPs για τη μεταφορά κρυπτονομικών στοιχείων, περιλαμβάνονται η διεύθυνση του εντολέα, ο επίσημος αριθμός προσωπικού εγγράφου, ο αριθμός ταυτοποίησης πελάτη ή η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης.

Από την πλευρά του δικαιούχου, ο CASP “πρέπει να εφαρμόζει αποτελεσματικές διαδικασίες για να εντοπίζει εάν οι πληροφορίες σχετικά με τον εντολέα περιλαμβάνονται ή ακολουθούν, στη μεταφορά κρυπτονομισμάτων”.

Αυτοί οι κανόνες θα παραμείνουν προτάσεις έως ότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ των τροπολογιών.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS