ΑρχικήsecurityAvast: Βάζει "λουκέτο" στη θυγατρική της, Jumpshot, λόγω παραβίασης απορρήτου

Avast: Βάζει “λουκέτο” στη θυγατρική της, Jumpshot, λόγω παραβίασης απορρήτου

AvastΗ Avast, μία τεράστια τσεχική εταιρεία πώλησης προστασίας από ιούς για υπολογιστές και κινητές συσκευές, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στις πηγές εσόδων της ήταν η συγκομιδή και η πώληση δεδομένων των χρηστών, που συγκεντρώθηκαν μέσω των εργαλείων ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες πηγές εσόδων είναι αμφιλεγόμενες και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό η Avast ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλείσιμο της θυγατρικής της, Jumpshot, η οποία είχε ασχοληθεί με τη συλλογή δεδομένων από ολόκληρο το web, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων πελατών τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Microsoft και το Google καθώς και εταιρειών όπως η Pepsi και η Home Depot.

To περιστατικό με την Avast και την Jumpshot επαληθεύει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς κάποια τεχνολογία ασφαλείας μπορεί να ξεπεράσει τα όρια στις παραβιάσεις του απορρήτου. Παράλληλα, επιβεβαιώνει πως ευαίσθητα δεδομένα αποτελούν στόχο πολλών απατεώνων ή χάκερς για να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος εμπορεύματος προς πώληση.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Avast, Ondrej Vlcek, η Jumpshot ιδρύθηκε το 2015 με στόχο να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων πέρα ​​από την “βασική ασφάλεια”, σε μία περίοδο όπου η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι δεδομένων. Επιπλέον, θα ήταν πιο εύκολη η εκμετάλλευση εργαλείων και πόρων για να γίνεται η συλλογή δεδομένων με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφαλής.

Ωστόσο, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια σειρά ερευνών που αποκαλύπτουν τις πρακτικές της Jumpshot, μέχρι την στιγμή που τα Mozilla και Opera αφαιρέθηκαν από τις επεκτάσεις της Avast μετά από αναφορές ότι συλλέγουν δεδομένα χρηστών και ιστορίες περιήγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Avast έχει πάνω από 430 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και η Jumpshot χρησιμοποιεί δεδομένα από 100 εκατομμύρια συσκευές.Jumpshot

Η Avast, δήλωσε ότι πρόκειται να τερματίσει την παροχή δεδομένων στην Jumpshot χωρίς όμως να προσδιορίζει την ακριβή χρονική στιγμή που θα μπει “λουκέτο” στην Jumpshot. Aκόμη δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με το site της Jumpshot.

Ανακοινώθηκε, ωστόσο, ότι η Jumpshot σκοπεύει να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τους πωλητές και τους προμηθευτές της, όπως είναι απαραίτητο και κατά τη συνηθισμένη πορεία για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Παράλληλα δήλωσε ότι θα ειδοποιήσει έγκαιρα τους πελάτες της σχετικά με τον τερματισμό των υπηρεσιών δεδομένων της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avast, Ondrej Vlcek, ζήτησε συγνώμη, ενώ παράλληλα αποστασιοποιήθηκε από την ιστορία της εταιρείας. Eπίσης, κατά τα λεγόμενά του, η Jumpshot λειτουργεί από την αρχή ως ανεξάρτητη εταιρεία με δική της διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο, δημιουργώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω της ροής δεδομένων που προέρχονται από τα προϊόντα προστασίας από ιούς της Avast. Υπογράμμισε ότι τόσο η Avast όσο και η Jumpshot ενήργησαν πλήρως εντός των νομικών ορίων.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avast, Ondrej Vlcek ανέφερε πως κατέφυγε στην τσεχική DPA για να μάθει αν πρόκειται να διενεργήσει έρευνες γύρω από την εταιρεία σε σχέση με την Jumpshot και τις πρακτικές που ακολουθούσε σχετικά με τα δεδομένα. Σαφώς όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το περιστατικό ήταν ένα πλήγμα για την Avast, η οποία είδε τις μετοχές της να πέφτουν σχεδόν κατά 11% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου διαπραγματεύεται. Η εταιρεία εκτιμάται σήμερα περίπου στις 4 δισεκατομμύρια λίρες (δηλαδή στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS