ΑρχικήsecurityΠρώην IT υπάλληλος φυλακίζεται για παραβίαση συστημάτων αεροπορικής εταιρείας

Πρώην IT υπάλληλος φυλακίζεται για παραβίαση συστημάτων αεροπορικής εταιρείας

αεροπορικής Ο Scott Burns, πρώην ICT υπάλληλος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Jet2.com Limited (ή απλά Jet2) καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης, καθώς κατηγορείται για παραβίαση των συστημάτων και διακοπή της λειτουργίας των υπολογιστών της εταιρείας για πάνω από 12 ώρες.

Η Jet2 είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια.

Οι αρχές συνέλαβαν τον 27χρονο πρώην υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Επίσης, προχώρησαν σε κατάσχεση διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών από το σπίτι του, όπως υπολογιστές και τηλέφωνα.

Ο Burns παραδέχτηκε την ενοχή του για οκτώ αδικήματα, βάσει του νόμου περί κατάχρησης υπολογιστών και καταδικάστηκε προχθές στο δικαστήριο Leeds Crown.

Παραβίαση του δικτύου της Jet2

Ο Scott Burns συνεργάστηκε με την αεροπορική εταιρεία Jet2 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Αργότερα, πήγε σε άλλη εταιρεία. Όντας δυσαρεστημένος με την αεροπορική, αποφάσισε να εισχωρήσει παράνομα στον λογαριασμό Jet2 τον Ιανουάριο του 2018.

“Μετά την απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο της Jet2 στις 18 Ιανουαρίου, ο Burns αφαίρεσε έναν φάκελο ο οποίος είχε αποθηκευμένες όλες τις λεπτομέρειες των λογαριασμών των χρηστών, εμποδίζοντας τουλάχιστον 2.000 μέλη του προσωπικού να συνδεθούν στους λογαριασμούς του δικτύου τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στα emails τους”, αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάλυση των κατασχεθέντων ηλεκτρονικών του συσκευών έδειξε ότι ο Burns είχε ξαναμπεί στο δίκτυο της αεροπορικής στις 3 Ιανουαρίου. Έτσι μπόρεσε να “αξιολογήσει την ασφάλεια των συστημάτων και να προετοιμαστεί για τη μεταγενέστερη επίθεσή του”.

Ο Burns είχε, επίσης, παραβιάσει το email του Διευθύνοντος Συμβούλου της αεροπορικής εταιρείας και έμπαινε συχνά για να ελέγξει αν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του αλλά και να δει συζητήσεις σχετικά με το περιστατικό.

Όσο βρισκόταν στο δίκτυο της εταιρείας, προσπάθησε να σβήσει κάθε στοιχείο που θα τον ενοχοποιούσε.

Συνομιλίες που βρέθηκαν στο τηλέφωνό του δείχνουν ότι ο Burns δήλωνε “κουρασμένος με την Jet2” και θεωρούσε τον εαυτό του “ελεύθερο” όταν έληξε η συνεργασία τους. Βρέθηκε, επίσης, ότι είχε αναζητήσει στη Google πληροφορίες για το τι προβλέπει ο νόμος για την παράνομη διείσδυση σε δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Η διείσδυση σε δίκτυα δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Οι ενέργειες του Burns προκάλεσαν οικονομικές απώλειες στη Jet2 και προκάλεσαν προβλήματα στο προσωπικό και στη δουλειά του”, δήλωσε ο ερευνητής της NCA, Jamie Horncastle.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS