ΑρχικήsecurityΧρήστες WhatsApp: Το νέο hack που πρέπει να προσέχουν!

Χρήστες WhatsApp: Το νέο hack που πρέπει να προσέχουν!

Η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon, Jeff Bezos, από χάκερς, μέσω ενός κακόβουλου αρχείου που του εστάλη από τον λογαριασμό του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, στην εφαρμογή του WhatsApp, έχει προβληματίσει την πλατφόρμα μηνυμάτων του Facebook, γεγονός που την έκανε να ασχοληθεί περισσότερο με τα ζητήματα ασφαλείας. Τώρα μία νέα επίθεση κάνει την εμφάνισή της στην εφαρμογή του WhatsApp. H συγκεκριμένη επίθεση όμως δεν έχει να κάνει με την ακεραιότητα της πλατφόρμας. Οι χρήστες του WhatsApp πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το νέο hack είναι πολύ εύκολο να εκτελεστεί και εξίσου εύκολο να αποφευχθεί.

Ενδεικτικά, ένα άτομο που δέχτηκε επίθεση από αυτό το hack προειδοποίησε σε μια ομαδική συνομιλία τους υπόλοιπους να μην ανοίξουν ένα μήνυμα σταλμένο από τον λογαριασμό του καθώς είχε χακαριστεί και ζήταγε από άλλους χρήστες να δώσουν έναν εξαψήφιο κωδικό που θα λάμβαναν. Οι χάκερς, φαίνεται ότι είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του στο WhatsApp και συγκέντρωσαν τους αριθμούς τηλεφώνου των μελών της ομάδας. Στη συνέχεια, ήταν σε θέση να στείλουν στο WhatsApps στα άλλα μέλη της ομάδας, λέγοντάς τους ότι επρόκειτο να λάβουν ένα μήνυμα SMS , με έναν κωδικό, τον οποίον θα έπρεπε να στείλουν πίσω στο άτομο που χακαρίστηκε. Συγκεκριμένα, το hack, δηλαδή το μήνυμα SMS, ήταν ένας κωδικός επαλήθευσης WhatsApp για το λογαριασμό του ατόμου που έλαβε το κείμενο. Έτσι, οι χάκερς θα μπορούσαν να παραβιάσουν άλλον έναν λογαριασμό και να προωθήσουν την απάτη τους. Αυτό είναι πολύ απλούστερο από τη μεταφορά της κάρτας SIM σε μια νέα συσκευή. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο. whatsapp hack

Για την αποφυγή αυτού του hack οι χρήστες πρέπει απλά να ενεργοποιήσουν μια βασική ρύθμιση ασφαλείας στο WhatsApp, κάτι που δεν διαρκεί πάνω από ένα λεπτό, και στη συνέχεια να κάνουν την επιδιόρθωση. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να έχουν υπόψιν ότι υπάρχουν πολλές μορφές κινδύνου που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp. Για παράδειγμα, οι χάκερς χρησιμοποιούν συχνά το λογισμικό υποκλοπής spyware. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους διορθώθηκαν από τις ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού WhatsApp που κάλυψαν κενά ασφαλείας με σκοπό οι χρήστες να παραμείνουν ασφαλείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άμεσος κίνδυνος δεν είναι τόσο για τους ίδιους τους χρήστες που θα δεχτούν την επίθεση όσο για τις επαφές τους. Ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται σε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ή ακόμα και σε ένα μήνυμα από ένα οικείο πρόσωπο του χρήστη. Εάν ένας χρήστης έχει δεχθεί αυτή την επίθεση, μπορεί να επαναφέρει τη συσκευή του με ένα νέο SMS και να ανακτήσει όλα τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρήστες που δέχονται την επίθεση αργούν να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει με αποτέλεσμα να δέχονται ακόμα περισσότερους κωδικούς SMS που θα τους εμποδίσουν να αποκαταστήσουν άμεσα το πρόβλημα. Δεν υφίστανται παραβιάσεις δεδομένων.

Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την επίθεση με την ενεργοποίηση της χρήσης ενός κωδικού PIN ασφαλείας της επιλογής σας, ακόμα και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα χρησιμοποιήσετε εάν ξεχάσετε αυτόν τον κωδικό PIN. Αυτό είναι ξεχωριστό από τον εξαψήφιο κωδικό που θα στείλει το WhatsApp μέσω SMS για να επαληθεύσει μια νέα εγκατάσταση. Είναι πιθανό αυτός ο κώδικας επαλήθευσης να θεωρηθεί ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.

Τέλος, η διαδικασία “Επαλήθευσης σε δύο βήματα” του WhatsApp μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο “Ρυθμίσεις” που υπάρχει στην εφαρμογή.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS