Η είδηση ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, έστειλε κακόβουλο λογισμικό στον ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos, με στόχο την κλοπή μεγάλου όγκου δεδομένων από το τηλέφωνο του Bezos, πυροδότησε αντιδράσεις στον κόσμο της τεχνολογίας. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται πλέον το WhatsApp, η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή του κακόβουλου λογισμικού, καθώς και η μητρική του εταιρεία, το Facebook.
Ο Αντιπρόεδρος του Facebook για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις και Επικοινωνίες, Nick Clegg, ρωτήθηκε για την υπόθεση χακαρίσματος του Bezos σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC. Παρόλο που ο Clegg εξέφρασε ότι ήταν διατεθειμένος να “ρίξει φως στην υπόθεση”, κατέληξε να δώσει μία ακατανόητη και ασαφή απάντηση. Συγκεκριμένα, o Clegg ταύτισε το hack με το άνοιγμα ενός κακόβουλου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λέγοντας ότι: “Ζωντανεύει μόνο όταν το ανοίγει κάποιος”. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι σήμερα, γενικά, μία συσκευή δεν μπορεί να χακαριστεί μόνο με το άνοιγμα ενός μηνύματος. Αντιθέτως, τα hacks που μεταφέρονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά περιλαμβάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή λήψη συνημμένων. Ο Clegg ίσως εννοούσε ότι μία συσκευή μπορεί να χακαριστεί όταν ο χρήστης κάνει κλικ σε ένα αρχείο, αλλά αυτό δεν είναι σαφές από την απάντησή του. Ακόμη πρόσθεσε ότι ίσως “κάτι” να έχει επηρεάσει το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου. Σύμφωνα με μια τεχνική έκθεση σχετικά με το hack, ο Bezos χρησιμοποιούσε ένα iPhone X όταν έλαβε το ύποπτο αρχείο βίντεο από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στο WhatsApp.
Η τοποθέτηση του Clegg στην υπόθεση χακαρίσματος του Bezos προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολλά μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές στον κυβερνοχώρο εντόπισαν δύο “τρύπες” ασφαλείας του WhatsApp το 2019, γεγονός που αποδείκνυε ότι η εφαρμογή δεν ήταν “αψεγάδιαστη”. Σε μια περίπτωση, οι χάκερς ανέπτυξαν κακόβουλο λογισμικό που ενεργοποιήθηκε όταν οι επιτιθέμενοι κάλεσαν ένα άτομο μέσω του WhatsApp. Το Facebook αργότερα μήνυσε την Ισραηλινή ομάδα NSO, η οποία κατηγορείται ότι κρυβόταν πίσω από το κακόβουλο λογισμικό. Σε μια άλλη περίπτωση, οι χάκερς βρήκαν ένα ελάττωμα ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα των “χακαρισμένων” ατόμων αποστέλλοντας ένα κακόβουλο βίντεο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook έχει κατηγορήσει τα λειτουργικά συστήματα για το hack. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Bloomberg, ο Nicola Mendelsohn, αντιπρόεδρος του Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε ότι η υπόθεση χακαρίσματος του Bezos τονίζει ένα από τα σφάλματα που υπάρχουν στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών. Επίσης ο Clegg δήλωσε ότι η υπόθεση χακαρίσματος του Bezos δεν ήταν λάθος του WhatsApp, αφού η end-to-end κρυπτογράφηση δεν μπορεί να χακαριστεί και επιρρίπτει την ευθύνη στο λειτουργικό σύστημα της Apple.
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Facebook. Αν και το Facebook δεν έχει κατονομάσει την Apple συγκεκριμένα μέσω των σχολίων του Clegg και του Mendelsohn, η έκθεση που αποκαλύπτει ότι ο Bezos χρησιμοποιεί ένα iPhone X δημοσιεύθηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία προτού και οι δύο διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Χάκερ παραβιάζουν Webcam χωρίς να φαίνονται ενεργοποιημένες
Επαναστατική Τεχνική Ρομποτικής Μεταμόσχευσης Πνευμόνων
Κίνα Tianwen 3 mission: Θα φέρει δείγμα από τον Άρη το 2031
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Bezos είχε στοχοποιηθεί από τη Σαουδική Αραβία επειδή είναι ο ιδιοκτήτης της Washington Post, η οποία δημοσίευε επικριτικά άρθρα για τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Ο συντάκτης αυτών των επικριτικών άρθρων ήταν ο Jemal Khashoggi, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο σε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από την Σαουδική κυβέρνηση το 2018.
Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει τα σενάρια περί εμπλοκής του Mohammed bin Salman στην υπόθεση χακαρίσματος του Bezos, με τον οποίο είχε μία φαινομενικά καλή σχέση, και ζήτησε να διεξαχθεί σχολαστική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες.