Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας που αφορά μεταξύ άλλων τη μεταφορά τεχνολογίας (Technology Transfer) και τη βελτίωση της προστασίας των IP και των εμπορικών μυστικών τερματίζοντας τις εξαναγκασμένες μεταφορές τεχνολογίας, είναι γεγονός. Σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τράμπ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, υπέγραψαν μία εξαιρετικά σημαντική και για τις δύο πλευρές εμπορική συμφωνία μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων. Έτσι οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου ξεκίνησαν την πρώτη φάση της μεταξύ τους συμφωνίας, ενώ παράλληλα αναμένουν την ολοκλήρωση αυτής με την δεύτερη και τελευταία φάση. Πρόκειται για μία ιστορική και χωρίς προηγούμενο στιγμή στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, η οποία προβλέπεται να επηρεάσει όχι μόνο τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η εμπορική αυτή συμφωνία φαίνεται να δίνει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο δυνάμεων που ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 με αφορμή τις “ύπουλες”, όπως τις χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ, εμπορικές πρακτικές της Κίνας και οδήγησε στην αμοιβαία επιβολή δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντόναλτ Τραμπ βέβαια τόνισε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στην Κίνα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας.
Η εν λόγω συμφωνία αποτελείται από 94 σελίδες μέσα στις οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων οι υποσχέσεις της Κίνας για τη βελτίωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, των εμπορικών μυστικών και των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών καθώς και για την καταπολέμηση της παραποίησης-απομίμησης και της online πειρατείας. Τα περισσότερα headlines της συμφωνίας αφορούσαν την κατάργηση ορισμένων προϊόντων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να μην απαιτούν μεταφορά τεχνολογίας σε σχέση με εξαγορές, κοινοπραξίες ή άλλες επενδυτικές συναλλαγές. Επίσης, οι Κινέζοι δεσμεύτηκαν να αγοράσουν από τους Αμερικανούς βαριά μηχανήματα και άλλα προϊόντα δαπανώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δύο έτη. Επιπλέον η συμφωνία περιέχει ρυθμίσεις σχετικές με τη μεταφορά τεχνολογίας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ήταν μια από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η Κίνα υπογράμμισε πως αναγνωρίζει τη σημασία της θέσπισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου νομικού συστήματος προστασίας και επιβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς μετατρέπεται από έναν σημαντικό καταναλωτή πνευματικής ιδιοκτησίας σε έναν σημαντικό παραγωγό πνευματικής ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, η Κίνα συμφώνησε να επιβάλει “σκληρότερη τιμωρία”, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου φυλάκισης και των χρηματικών προστίμων για να αποτρέψει νέα κρούσματα κλοπής IP. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν το 2015 με την Κίνα μια συμφωνία που προέβλεπε την παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας κατασκοπείας. Ωστόσο, η κινεζική πλευρά δεν τήρησε τη δέσμευσή της. Η Κίνα αυξάνει επίσης τη συλλογή ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων από όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των συνόρων της. Οι μεγάλες μεταφορές δεδομένων ενδέχεται όμως να περιλαμβάνουν ευαίσθητα σημεία δεδομένων, όπως τεχνολογικές λεπτομέρειες και πληροφορίες για το προσωπικό.
Τέλος, οι κινεζικές κυβερνητικές ομάδες hacking τείνουν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τοπικές εταιρίες ως μέτωπο για τις παράνομες κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες.
Clone Alpha: Νέο επαναστατικό ανθρωποειδές ρομπότ
Χάκερ χρησιμοποιούν webcam χωρίς να εντοπίζονται
Αστεροειδής φλέγεται πάνω από τη Σιβηρία