ΑρχικήsecuritySexting: Tips για να μη δείτε γυμνές φωτό σας στο διαδίκτυο

Sexting: Tips για να μη δείτε γυμνές φωτό σας στο διαδίκτυο

Το “sexting” έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική, face to face ερωτική επαφή των ανθρώπων. Σε μία εποχή που η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και ιδιαίτερα οι νέοι-έφηβοι αισθάνονται την ανάγκη να μοιράζονται την κάθε τους στιγμή  κοινοποιώντας  την  στα social media. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που τείνουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για να φλερτάρουν ακόμα και με ανθρώπους που δε γνωρίζουν, στέλνοντας είτε μηνύματα ερωτικού περιεχομένου είτε προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέοι-έφηβοι προτιμούν να εκδηλώνουν την ερωτική τους επιθυμία μέσω του sexting, αφού κρύβονται πίσω από μία οθόνη, γεγονός που τους διευκολύνει να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν.sexting

Ωστόσο, το sexting ανέκαθεν δεχόταν επικρίσεις καθώς θεωρείτο “μη φυσιολογικό” αλλά και επίφοβο. Ειδικότερα στις μέρες μας που όλα γίνονται μέσω  της τεχνολογίας και των social media, το sexting θεωρείται ακόμα λιγότερο ασφαλές καθώς  μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο ερωτικού περιεχομένου που στέλνονται μέσω  του Διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να διαρρεύσουν. Κατά καιρούς κοινωνικοί φορείς προσπαθούν με διάφορα μέσα να αποτρέψουν τους εφήβους  από το sexting. Αυτό όμως πολλές φορές επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Tα μηνύματα περί αποχής των νέων από το sexting δεν φαίνεται να μειώνουν την τάση των εφήβων να μοιράζονται γυμνές τους φωτογραφίες και βίντεο, αλλά αντιθέτως την ενισχύουν. Επομένως, θα ήταν συνετό και ίσως περισσότερο αποδοτικό και αποτελεσματικό να διδαχθεί στους νέους το “ασφαλές“ sexting. Δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι νέοι και κυρίως οι έφηβοι πάντοτε πειραματίζονταν με τη σεξουαλική τους ταυτότητα και σεξουαλικότητα .

Επομένως, το sexting θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα είδος και μία μόδα πειραματισμού που φαίνεται να επιλέγουν οι νέοι και όχι σαν κάτι κατακριτέο. Ένα μέσο εκμάθησης  ασφαλούς sexting στους νέους είναι η βιβλιογραφία.  Με άλλα λόγια οι συγγραφείς  θέλουν να κατανοήσουν οι νέοι ότι “ανοίγονται” σε πιθανές σημαντικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως  ταπείνωση, εκβιασμός, bullying, σχολικές κυρώσεις, βλάβες της φήμης, ακόμη και ποινικές κατηγορίες. Αλλά θέλουν επίσης οι νέοι που πρόκειται να το κάνουν ούτως ή άλλως να το κάνουν με όσο περισσότερη σύνεση, ασφάλεια και διακριτικότητα γίνεται. Στόχος δηλαδή δεν είναι η ενθάρρυνση του  sexting, αλλά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ώστε οι νέοι να επιδιώκουν το “πραγματικό “  και όχι το “εικονικό“ σεξ “. Άλλωστε οι νέοι είναι σεξουαλικά περίεργοι και κάποιοι θα πειραματιστούν με διάφορες συμπεριφορές με ή χωρίς καθοδήγηση και το sexting είναι ανάμεσα στους πειραματισμούς τους.

Κάποια σύντομα tips για ασφαλές sexting είναι τα ακόλουθα:

  • Μη κοινοποίηση-μοιρασμός ερωτικών μηνυμάτων σε τρίτα πρόσωπα, πέρα των “εμπλεκομένων”.
  • Βεβαίωση ότι υπάρχει ουσιαστική γνωριμία και εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν στο sexting.
  • Αποφυγή αποστολής ερωτικών μηνυμάτων σε άτομα που “απλά δεν ενδιαφέρονται”.
  • Αποφυγή φανέρωσης προσώπου σε φωτογραφίες και βίντεο.
  • Οι φωτογραφίες και τα βίντεο να μην περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που “ταυτοποιούν“ κάποιον όπως τατουάζ, σημάδια γέννησης, ουλές κτλ.
  • Απενεργοποίηση της “ανίχνευσης της τοποθεσίας” σας.
  • Συλλογή στοιχείων σε περίπτωση που πραγματοποιείται εκφοβισμός ή απειλή για την αποστολή γυμνών φωτογραφιών.
  • Χρήση εφαρμογών στις οποίες το απεσταλμένο περιεχόμενο διαγράφεται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Διαγραφή “επίμαχων” φωτογραφιών και βίντεο από όλες τις συσκευές.
  • Αποστολή φωτογραφιών που δε δείχνουν “επίμαχα” σημεία του σώματος.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS