ΑρχικήsecurityΚυκλοφόρησαν proof-of-concept exploits για το Microsoft-NSA crypto bug

Κυκλοφόρησαν proof-of-concept exploits για το Microsoft-NSA crypto bug

proof-of-conceptΕρευνητές ασφαλείας δημοσίευσαν σήμερα proof-of-concept (PoC) code για την εκμετάλλευση του crypto bug που ανακάλυψε και ανέφερε η NSA στη Microsoft. Η ευπάθεια επηρέαζε τα Windows, ωστόσο έχει διορθωθεί πια, αφού η Microsoft τη συμπεριέλαβε στο patch Tuesday Ιανουαρίου 2020.

Κάποιοι έχουν ονομάσει το σφάλμα «CurveBall», και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, επηρεάζει το CryptoAPI (Crypt32.dll), βασικό στοιχείο των Windows.

Ο ερευνητής Tal Be’ery ανέλυσε το σφάλμα και είπε ότι “η αιτία αυτής της ευπάθειας είναι η λανθασμένη εφαρμογή της Elliptic Curve Cryptography (ECC) στον κώδικα της Microsoft”.

Σύμφωνα με τις NSA, DHS και Microsoft, η εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας (CVE-2020-0601) θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν επιτιθέμενο να πραγματοποιήσει man-in-the-middle επίθεση, να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να δημιουργήσει ψεύτικα πιστοποιητικά κ.ά.

Οι ειδικοί ασφαλείας χαρακτηρίζουν την ευπάθεια κρίσιμη.

Είναι η πρώτη φορά που η NSA αναφέρει την ύπαρξη σφάλματος στη Microsoft. Οι αρχές έδωσαν προθεσμία 10 ημερών στις κυβερνητικές υπηρεσίες για να εγκαταστήσουν το Patch Ιανουαρίου 2020 της Microsoft.

Σημαντικοί εμπειρογνώμονες και ερευνητές ασφαλείας, όπως οι Thomas Ptacek και Kenneth White, επιβεβαίωσαν τη σοβαρότητα και τον ευρύ αντίκτυπο της ευπάθειας.

Ερευνητές δημοσίευσαν proof-of-concept exploits

Ο πρώτος ερευνητής που ασχολήθηκε με την CurveBall ευπάθεια ήταν ο Saleem Rashid, ο οποίος δημιούργησε έναν proof-of-concept code για πλαστά πιστοποιητικά TLS. Με αυτόν τον τρόπο τα sites φαίνονται νόμιμα. Ο Rashid δεν δημοσίευσε τον κώδικα του, αλλά το έκαναν κάποιοι άλλοι ερευνητές, λίγες μόλις ώρες αργότερα. Το πρώτο δημόσιο CurveBall exploit προήλθε από την εταιρεία Kudelski Security. Ακολούθησε δεύτερο exploit από έναν Δανό ερευνητή με το όνομα Ollypwn.

Μετά την κυκλοφορία των exploits οι πιθανότητες μιας επίθεσης αυξάνονται, γι’ αυτό οι χρήστες πρέπει να εγκαταστήσουν τη νέα ενημερωμένη έκδοση. Τα καλά νέα, για όσους δεν έχουν λάβει ακόμα το patch, είναι ότι το Windows Defender έχει λάβει ενημερώσεις για να ανιχνεύσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης και να προειδοποιεί τους χρήστες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS