Παρασκευή, 10 Απριλίου, 07:12
Αρχική security Πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν "fleeceware" εφαρμογές από το Play Store

Πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν “fleeceware” εφαρμογές από το Play Store

fleeceware Οι ερευνητές ασφαλείας της Sophos ανακάλυψαν ότι πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες Android έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει στις συσκευές τους “fleeceware” εφαρμογές. Οι fleeceware εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο Play Store.

Τι είναι το fleeceware;

Ο όρος fleeceware έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα στο «cybersecurity λεξιλόγιο». Ο όρος δημιουργήθηκε από την Sophos του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναφέρεται σε έναν νέο τύπο οικονομικής απάτης στο επίσημο Google Play Store.

Οι περισσότερες Android εφαρμογές προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά την εφαρμογή χωρίς κάποια χρέωση. Η πληρωμή ξεκινά μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου.

Από προεπιλογή, αν οι χρήστες που εγγράφονται σε δοκιμαστική περίοδο Android εφαρμογών, θέλουν να κρατήσουν την εφαρμογή, θα πρέπει να ακυρώσουν τη δοκιμαστική περίοδο με μη αυτόματο τρόπο για να αποφύγουν τη χρέωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν απλά να απεγκαταστήσουν τις εφαρμογές που δεν τους αρέσουν.

Όταν γίνεται απεγκατάσταση της εφαρμογής, οι προγραμματιστές των εφαρμογών ερμηνεύουν την ενέργεια ως ακύρωση της δοκιμαστικής περιόδου και έτσι δεν προχωρούν σε χρέωση.

- Advertisement -

Πέρυσι, όμως, η Sophos ανακάλυψε ότι ορισμένοι προγραμματιστές Android εφαρμογών, χρέωσαν τους χρήστες ακόμα και μετά την απεγκατάσταση της εφαρμογής.

Η εταιρεία ασφαλείας ανακάλυψε αρχικά 24 fleeceware εφαρμογές Android, που χρέωσαν χρήστες (από $ 100 έως $ 240 ετησίως) για τις πιο βασικές και απλοϊκές εφαρμογές, όπως QR / barcode readers και αριθμομηχανές.

Η Sophos δημοσίευσε προχθές μια έκθεση, στην οποία αναφέρει ότι ανακάλυψε και άλλες Android fleeceware εφαρμογές που επιβάλλουν χρεώσεις στους χρήστες μετά την απεγκατάσταση μιας εφαρμογής.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί στις συσκευές 600 εκατομμυρίων χρηστών. Ένας αναλυτής της Sophos, ο Jagadeesh Chandraiah, υποψιάζεται ότι οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποίησαν pay-per-install υπηρεσίες για να αυξήσουν τους αριθμούς εγκατάστασης και στη συνέχεια αγόρασαν «ψεύτικες κριτικές πέντε αστέρων» για να ενισχύσουν τη θέση τους στο Play Store και να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό χρηστών.

Πολλοί από τους χρήστες που κατέβασαν τις fleeceware εφαρμογές, μπορεί να μην έχουν εγγραφεί για δοκιμαστική περίοδο. Όσοι, όμως, έχουν εγγραφεί θα πρέπει να ελέγξουν το ιστορικό πληρωμών του Play Store για να δουν αν υπάρχουν χρεώσεις από εφαρμογές που έχουν πλέον απεγκατασταθεί.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις Android εφαρμογές, που κατά τους ερευνητές της Sophos, παρουσιάζουν fleeceware συμπεριφορά. Η εφαρμογή GO Keyboard Lite έχει απασχολήσει ξανά τους ερευνητές ασφαλείας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...