Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:21
Αρχική security Ryuk ransomware: Το decrypter app περιέχει σφάλμα που προκαλεί απώλεια δεδομένων

Ryuk ransomware: Το decrypter app περιέχει σφάλμα που προκαλεί απώλεια δεδομένων

Ryuk ransomwareΗ εταιρεία κατασκευής antivirus λογισμικών, Emsisoft, ανακάλυψε ένα σφάλμα στο decrypter app του Ryuk ransomware. Πρόκειται για την εφαρμογή, που δίνουν οι hackers στα θύματα για να ανακτήσουν τα αρχεία τους, μετά την επίθεση, με την προϋπόθεση ότι έχουν πληρώσει τα λύτρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το σφάλμα δεν επιτρέπει στην εφαρμογή να επαναφέρει πλήρως όλους τους τύπους αρχείων, με αποτέλεσμα τα θύματα να χάνουν κάποια δεδομένα τους, παρόλο που έχουν πληρώσει τα λύτρα.

Η Emsisoft είπε σε ένα blog post ότι αυτό οφείλεται στο ότι το decrypter app περικόπτει ένα byte από το τέλος κάθε αρχείου που αποκρυπτογραφεί.

Συνήθως, το τελευταίο byte στα αρχεία δεν είναι απαραίτητο. Αλλά, σε ορισμένες επεκτάσεις αρχείων αυτά τα bytes περιέχουν κρίσιμες πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν, καταστρέφονται τα δεδομένα και το αρχείο δεν ανοίγει.

“Πολλά αρχεία, όπως τα VHD / VHDX καθώς και πολλά database αρχεία, όπως αυτά της Oracle, αποθηκεύουν σημαντικές πληροφορίες στο τελευταίο αυτό byte και δεν θα μπορεί να γίνει φόρτωση των κατεστραμμένων αρχείων μετά την αποκρυπτογράφηση”, δήλωσε η Emsisoft.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν το σφάλμα στο decrypter app του Ryuk ransomware και κατάφεραν να το “επιδιορθώσουν” ώστε να μην γίνεται η περικοπή του τελευταίου byte.

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή αποκρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν οι hackers πίσω από το Ryuk, διαγράφει τα πρωτότυπα κρυπτογραφημένα αρχεία, το οποίο σημαίνει ότι τα θύματα δεν μπορούν να ξαναρχίσουν τη διαδικασία αποκρυπτογράφησης ξανά με ένα «fixed» decryptor.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές της Emsisoft έβγαλαν μια επείγουσα ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι τα θύματα θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίγραφο των κρυπτογραφημένων αρχείων, ώστε να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σε περίπτωση αποτυχίας του εργαλείου αποκρυπτογράφησης της συμμορίας Ryuk.

«Ελπίζουμε να ρυθμίσουμε την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί να αποφύγουν την απώλεια δεδομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Emsisoft, Brett Callow.

Η Emsisoft δήλωσε ότι τα θύματα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές μέσω της διεύθυνσης ryukhelp@emsisoft.com για να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, οι ερευνητές θα χρειαστεί να πληρωθούν για τη δουλειά αυτή καθώς πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Το Ryuk είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ransomware. Στοχεύει, κυρίως, δίκτυα επιχειρήσεων και χρησιμοποιεί άλλο malware για την αρχική μόλυνση και την απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο. Συχνά, συνδυάζεται με τα trojans Emotet και TrickBot.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...