Αρχικήsecurity5G hackers: Οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να "σπάσουν" τα νέα δίκτυα

5G hackers: Οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να “σπάσουν” τα νέα δίκτυα

5G Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υιοθέτηση της 5G τεχνολογίας. Πολλοί χρήστες είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας Enisa δημοσίευσε μια έκθεση, στην οποία αναφέρει τις hacking ομάδες, που κατά τη γνώμη της, απειλούν περισσότερο τα δίκτυα 5G. Η εταιρεία πιστεύει ότι η άφιξη αυτής της τεχνολογίας θα θέσει σε κίνδυνο τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών και πολλούς άλλους τομείς.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος και οι πιθανότητες hacking επιθέσεων; Γιατί το 5G θα επιτρέψει πλήρη σύνδεση στο διαδίκτυο. Έξυπνες πόλεις, συνδεδεμένα αυτοκίνητα, αυτοματοποιημένα εργοστάσια, Internet of Things. Ως γνωστόν, όταν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, υπάρχει και ο κίνδυνος hacking επίθεσης.

“Αυτό θα προσελκύσει την προσοχή των υπαρχόντων αλλά και νέων hacking ομάδων που έχουν μια μεγάλη ποικιλία κινήτρων”, ανέφερε η Enisa στην έκθεσή για τις απειλές που αντιμετωπίζει η νέα γενιά δικτύων. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 5G θα δημιουργήσει νέες ευπάθειες που θα επεκτείνουν τους τρόπους με τους οποίους οι hackers μπορούν να επιτεθούν σε δίκτυα και συνδεδεμένες συσκευές.

Οι επιτιθέμενοι θα αποκτήσουν νέες δυνατότητες και θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Ποιες είναι οι απειλές για τα 5G δίκτυα;

Κυβερνοεγκληματίες: Το οργανωμένο έγκλημα στον κυβερνοχώρο αναπτύσσεται συνεχώς. Τα 5G δίκτυα σίγουρα θα αποτελέσουν ελκυστικό στόχο για τους hackers, είτε για την κλοπή δεδομένων είτε για τη διάπραξη άλλων απατών.

Insiders: Οι Insiders είναι άτομα που έχουν πρόσβαση σε διάφορα συστήματα (π.χ εργαζόμενοι σε μια εταιρεία). Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα πρόσβασης για να βλάψουν την εταιρεία. Μπορεί, όμως, να μην είναι και πολύ προσεκτικοί και να κάνουν λάθη χωρίς να το θέλουν. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων θα μπορούσε να αποτελεί βασική απειλή, λόγω της εγγύτητάς τους με τον πυρήνα της τεχνολογίας 5G. Όπως είπαμε έχουν πρόσβαση σε πολλά συστήματα. Καθώς η τεχνολογία 5G είναι αρκετά πολύπλοκη, μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό των λαθών και των ακούσιων ζημιών. Από την άλλη μεριά, οι «κακόβουλοι» insiders “ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την πρόσβασή τους σε ζωτικής σημασίας δίκτυα για να προκαλέσουν προβλήματα στο δίκτυο”. Οι εργαζόμενοι που κάνουν τέτοια πράγματα είναι συνήθως δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους. Αυτό είναι κακό. γιατί μπορεί να τους προσεγγίσουν άλλες κακόβουλες ομάδες και να τους ζητήσουν βοήθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα της εταιρείας, έναντι αμοιβής.

Κρατικές hacking ομάδες: Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απειλές, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δίκτυα 5G. Η Enisa δήλωσε: “Δεδομένης της σημασίας του 5G στην κυριαρχία των κρατών, πολλές κρατικές hacking ομάδες θα το βάλουν στο στόχαστρο”.

Στρατός: Η 5G τεχνολογία θα μπορούσε να βρεθεί και στο στόχαστρο του στρατού. “Μια τέτοια τεχνολογική εξέλιξη θα ενισχύσει τις απαιτήσεις προστασίας και την ελκυστικότητα του 5G ως στόχο ενός cyberwar”, δήλωσε η Enisa. “Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικό στόχο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς”.

Οι ερευνητές της Enisa πιστεύουν ότι και οι “hacktivists” θα μπορούσαν να αποτελούν δυνητικό φορέα απειλής για τα δίκτυα 5G, αλλά δεν είναι σίγουρο το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί αυτή η ομάδα σε κακόβουλες δραστηριότητες.

Η Enisa θεωρεί ότι και οι εταιρείες και οι οργανισμοί μπορεί να αποτελούν απειλή καθώς πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν εκστρατείες κατασκοπείας για να παρακολουθήσουν τις πατέντες και άλλα πράγματα που σχετίζονται με την υποδομή 5G.

Σύμφωνα με την Enisa: “Οι 5G φορείς θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στην προστασία αυτής της υποδομής για να αποφύγουν περιστατικά που θα προκαλούσαν σοβαρή βλάβη στην κοινωνία”.

Script kiddies – Οι μεμονωμένοι junior hackers μπορούν, επίσης, να θέσουν σε κίνδυνο την 5G τεχνολογία. “Στο παρελθόν, παρατηρήσαμε μεγάλες επιθέσεις (π.χ. DDoS) που εξαπλώνονταν από οικιακές συσκευές και gadgets”, δήλωσε η Enisa. “Με τη διαθεσιμότητα των δικτύων υψηλής ταχύτητας 5G, οι δραστηριότητες αυτής της ομάδας απειλών μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS