ΑρχικήinetΤο μεγαλύτερο κλειδί κρυπτογράφησης έσπασε μετά από 35 εκατομμύρια ώρες διεργασιών

Το μεγαλύτερο κλειδί κρυπτογράφησης έσπασε μετά από 35 εκατομμύρια ώρες διεργασιών

κλειδί

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, έχει καταγραφεί από Γάλλους επιστήμονες, αφού κατάφεραν να σπάσουν το πιο περίπλοκο κλειδί κρυπτογράφησης στον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση, το κλειδί κρυπτογράφησης, διαθέτει 240 χαρακτήρες και είναι κατά 8 ψηφία μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Το εν λόγω κλειδί ονομάζεται RSA-240, έχει μέγεθος 795 bit και αποτελείται από 240 δεκαδικά ψηφία.

Προκειμένου να καταφέρουν να σπάσουν το κλειδί RSA, οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι παρείχαν 35 εκατομμύρια ώρες υπολογιστικών εργασιών, που μεταφράζεται σε περίπου 4.000 χρόνια. Βέβαια αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί δείγμα ότι τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν τις συνομιλίες και τα μηνύματά μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Το εν λόγω κλειδί που κατάφεραν να σπάσουν οι επιστήμονες είναι πολύ πιο αδύναμο από τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των δεδομένων μας.

Αυτό που κάνει δύσκολη την αποκρυπτογράφηση ενός κλειδιού RSA 240 χαρακτήρων, είναι το γεγονός ότι η κρυπτογράφηση μιας πληροφορίας χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο RSA περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κλειδιού, πολλαπλασιάζοντας δύο πρώτους αριθμούς μαζί.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο υπολογιστών στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με το οποίο πραγματοποίησαν τις υπολογιστικές τους διεργασίες. Η διαδικασία υπολογισμού του αλγορίθμου ήταν ένα χρονοβόρο έργο καθώς χρειάστηκαν 27 εκατομμύρια core-hours γι ‘αυτό, ενώ το σπάσιμο του RSA-240 πήρε 8 εκατομμύρια core-hours.

Ένας από τους ερευνητές, δήλωσε μετά την επίτευξη του νέου ρεκόρ: “Ήμασταν γρηγορότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ, αν και υπολογίσαμε κάτι μεγαλύτερο.”

Το ρεκόρ αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα απειλείται, καθώς τα κλειδιά RSA που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των δεδομένων μας, φτάνουν σε μέγεθος τα 2048 bits.

Η κρυπτογράφηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία ασφάλειας και με την αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ, οι επιστήμονες πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα, για να εξασφαλίσουν ότι τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται καθημερινά παραμένουν άθραυστα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS