ΑρχικήinetΗ μεγαλύτερη μαύρη τρύπα μπορεί να χωρέσει '40 δισεκατομμύρια' ήλιους

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα μπορεί να χωρέσει ’40 δισεκατομμύρια’ ήλιους

μαύρη τρύπα

Αστρονόμοι εντόπισαν μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα, η οποία έχει το μέγεθος των δύο τρίτων της μάζας όλων των αστεριών στον Γαλαξία. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι σαράντα δισεκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιου, το οποίο σημαίνει στην ουσία, ότι μπορεί να χωρέσει 40 δισεκατομμύρια ήλιους, όπως αυτός που υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να φοβόμαστε, καθώς η εν λόγω μαύρη τρύπα βρίσκεται πάνω από 700 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές την εντόπισαν στον Holmberg 15A, έναν γιγαντιαίο γαλαξία στο κέντρο ενός συμπλέγματος γαλαξιών που ονομάζεται Abell 85.

Πώς έγινε η ανακάλυψη της μεγαλύτερης μαύρης τρύπας που μετρήθηκε ποτέ;

Όπως αναφέρει μία δημοσίευση του Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ανακαλύψουν τη μαύρη τρύπα, όταν παρατήρησαν την ανομοιομορφία στη φωτεινότητα του γαλαξία.

Ο Holmberg 15Α είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας, που σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί από τη σύγκρουση ή τη συγχώνευση δύο μεγάλων γαλαξιών. Δεδομένου του κολοσσιαίου μεγέθους του, ο γαλαξίας θα έπρεπε να εκπέμπει μεγάλη φωτεινότητα, αλλά δεν το κάνει. Αντιθέτως μάλιστα, το κέντρο του γαλαξία ήταν ιδιαίτερα δυσδιάκριτο, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εκεί μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το παρατηρητήριο USM Wendelstein και το φασματόμετρο MUSE στο VLT, οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να καθορίσουν το μέγεθος της μαύρης τρύπας, η οποία έχει “μάζα 40 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών.”

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, εκτός από εντυπωσιακή, προσθέτει επίσης υποστήριξη στην τρέχουσα μεθοδολογία για την εξεύρεση μακρινών μαύρων τρυπών.

«Με κάθε συγχώνευση, η μαύρη τρύπα κερδίζει μάζα και το κέντρο του γαλαξία χάνει αστέρια. Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σχέση για εκτιμήσεις μαζών μαύρων τρυπών  σε πιο απομακρυσμένους γαλαξίες, όπου δεν είναι δυνατές άμεσες μετρήσεις των αστρικών κινήσεων αρκετά κοντά στη μαύρη τρύπα».

Φαίνεται ότι το 2019 είναι η χρονιά των μαύρων τρυπών, αφού λίγο καιρό πριν, το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, ενός φωτεινού δίσκου αερίων και σκόνης με ένα σκοτεινό κέντρο. Βρίσκεται στον γαλαξία Messier 87, ο οποίος απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Επιπλέον πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εντελώς νέα κατηγορία ανεξερεύνητων μαύρων τρυπών χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, η οποία θα γίνει τώρα η βάση για την ανακάλυψη εκατομμυρίων άλλων μαύρων τρυπών του σύμπαντος.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS